Ja też od 4 dni sama gotuję marchewkową z odrobiną dyni, ziemniaczka i kleiku ryżowego. Mała zajada aż jej się uszy trzęsą tylko gorzej z kupkami, do tej pory były codziennie a teraz już dziś trzeci dzień brak, to normalne? Może odstawić marchewkę? Mam dwa słoiczki zrobione wczoraj wieczorem, mogę je zamrozić?
reklama
she_84
Fanka BB :)
dusia, mysle ze to normalne. moj wczesniej robil codziennie kupy a jak tylko zaczelam rozszerzac to tak co 2-3 dni. i to nie sa juz takie kupy jak na mleczku samym tylko takie dorosle i troche sie przy nich meczy ale widze tez ze z kazda kolenja jest coraz lepiej. chyba sie powoli przyzwyczaja
jesli chodzi o jedzonko to ja narazie wiekszosc robie sama i Maly uwielbia wszystko. 2 razy dostal tylko jabluszko sloiczkowe i tez mu smakowalo.
andav, pytalas o dynie - ja nie zamrazam, mam ugotowana wi zawekowana
jesli chodzi o jedzonko to ja narazie wiekszosc robie sama i Maly uwielbia wszystko. 2 razy dostal tylko jabluszko sloiczkowe i tez mu smakowalo.
andav, pytalas o dynie - ja nie zamrazam, mam ugotowana wi zawekowana
Ta marchewka słoiczkowa jest robiona identycznie jak robi się termomixem .Młody je już marchewkę - na poczatku kupilam sloiczkową, nie miałam blendera, poszłam do sklepu po sitko (tez nie miałam i jak sobie wyobrazilam ta robotę to sklęsłam w sobie i wzięlam z polki słoiczek Słoiczkowa jadła chętnie o cala od razu oddawał w niezmienionej formie do pampersa. W poniedzialek nabylam blender, nagotowalam marchewki i dalam mu takiej swojej. I tu zdziwienie - moja inaczej wygladala, smakowala - nie chcial. W końcu jednak zaskoczyl - wczoraj zjadl juz ze smakiem i nie zrobil od razu kupy, a jak ja w końcu zrobił to wygladala w miare normalnie - nie była czerwona.
I mam takie pytanie - mam wrazenie, ze ta marchewka słoiczkowa jest mielona na surowo - ona pachnie i smakuje jak kubus troche, moja natomiast smakuje i wyglada jak normalna gotowana marchewka. Ma ktos pojecie jak oni robia te sloiczki? One rzeczywiście sa z surowej marchewki?
Najpierw obraną i lekko pokrojoną w kawałki marchewkę rozdrabnia się ,a potem gotuje 15-20 minut.Po tym czasie jest miksowana na papkę wybranej konsystencji i w takiej formie trafia już do słoików .
Normalnie zupkę się gotuje zdecydowanie dłużej ,a tu raczej się zaparza i od razu pasteryzuje .Dlatego i kolor i smak jest zupełnie inny .;-)
anik.
Mama Krzysia :)
Z podawaniem marchewki trzeba jednak uważać, to znaczy - nie podawać za często, albo robić np. dzień bez marchewki. Ja chwilowo przystopowałam, bo chociaż do zupek dodawałam niewielkie ilości, to małemu na zdjęciach zaczął wychodzić taki żółtko-pomarańczowy nosek. Karoten jest i w marchewce i w dyni... A moje dziecko np. samymi ziemniakami z lekka gardzi więc z drugiej strony, średnio mam mu co podawać...
Flaurka
Anik - moj ma po kazdym karmieniu taki pomaranczowy nosek, ale ja to myje i problem znika;P
Zart oczywiscie Mi tam odrobina kolorytu u niego nie przeszkadza Na razie głownie marchewka, ale potem bede mogła pyre wzbogadzac w miesko czy brokouły czy co tam jeszcze - na razie sie ciesze, ze je cokolwiek, bo byc moze wroce do pracy jednak wczesniej a oddac dziecko na samym cycu to troche hardcorowe bedzie
Zart oczywiscie Mi tam odrobina kolorytu u niego nie przeszkadza Na razie głownie marchewka, ale potem bede mogła pyre wzbogadzac w miesko czy brokouły czy co tam jeszcze - na razie sie ciesze, ze je cokolwiek, bo byc moze wroce do pracy jednak wczesniej a oddac dziecko na samym cycu to troche hardcorowe bedzie
anik.
Mama Krzysia :)
Patina - wymioty to objaw nietolerancji glutenu. Odstaw i sprobuj podac po 2-3 dniach znowu
Flaurka - ja tez sie cieszylam ze z mieskiem bedzie lepiej tylko moj tego miesa nie chce :-( poki co pozostaja nam same jarzynki :/
Flaurka - ja tez sie cieszylam ze z mieskiem bedzie lepiej tylko moj tego miesa nie chce :-( poki co pozostaja nam same jarzynki :/
Ostatnia edycja:
Patina26
Moja tez z mieskiem narazie nie chce dzis opluła mnie siebie i całe łózko ale wiem ,że zjarzynowimy tez na poczatku tak było:-)
ollena spagetti juz podałaś???nie za wczas?
dziśnie podalam małej kaszki manny i było ok poczekam kilka dni i znowu spróbuje , a własnie miałam wczesniej spytac jak pieszczoszka podawałas laurze ten gluten gotujesz sama ta kaszke manne czy kupiłas gotową twoja o miesiac strasza od mojej wiec pytam predzej doswiadczajacej mamy ??
ollena spagetti juz podałaś???nie za wczas?
dziśnie podalam małej kaszki manny i było ok poczekam kilka dni i znowu spróbuje , a własnie miałam wczesniej spytac jak pieszczoszka podawałas laurze ten gluten gotujesz sama ta kaszke manne czy kupiłas gotową twoja o miesiac strasza od mojej wiec pytam predzej doswiadczajacej mamy ??
azula
A ja wczoraj wieczorem dałam biszkopty petitki zmiksowane z mleczkiem i cud mała miała 1 pobudkę na cyca przy poprzednich 5-6 .Moja mama cały czas mi gdera o lanej klusce z żółtka tłumaczę,że za wcześniej na jajko ale ona ,że mi i mojej siostrze prawie od razu dawała więc zrobiłam ustępstwo na rzecz biszkoptów gdzie jakieś niewielkie ilości jajka są.Dziś druga noc testowania ja muszę spać bo w dzień też muszę się Amelianką zajmować ,a w końcu ze zmęczenia bym padła.W naszej rodzinie alergii brak więc chyba jajko tzn żółtko już za miesiąc wprowadzę
reklama
natalka1704
mój dzisiaj dostał na próbe ziemniaczka ode mnie z talerze....zjadl i jak mu zabrałam łyzeczke to normalnie w ryk musiałam mu dac jeszcze kilka łyzeczek i musiał go dziadek zabrać bo by jadł dzisiaj drugi obiad a płakał za kazdą łyzeczka ....
jutro dajemy buraczka na próbę;-)
ja czasami daje słoiczki które maja w sobie gluten w ten sposób nie podaje mu juz dziennej porcji kaszki manny , dzisiaj zjadł z hippa jablko & banan z biszkoptami.
Azula to super ze mala sie nasycila najwidoczniej jednak dodatkowy posiłek jej potrzebny ;-) oprócz cyca;-)
jutro dajemy buraczka na próbę;-)
ja czasami daje słoiczki które maja w sobie gluten w ten sposób nie podaje mu juz dziennej porcji kaszki manny , dzisiaj zjadł z hippa jablko & banan z biszkoptami.
Azula to super ze mala sie nasycila najwidoczniej jednak dodatkowy posiłek jej potrzebny ;-) oprócz cyca;-)