reklama
andav- ja dynie zamroziłam w kawałkach, żeby wyciągać po trochu. Nic z nią nie robiłam tylko obrałam, pestki z miąższem wyrzuciłam i dobrze umyłam. Wyłożyłam na talerze wstępnie zmroziłam a potem do woreczków, mam nadzieję że nie zrobiła się jedna wielka skała
Nutelcia w końcu pije cokolwiek, ale.. tylko ze szklanki z głupia dałam jej się napić soczku (jej) i załapała. bardzo się cieszy i chętnie pije.
a jak je zupkę? dziś cały słoiczek jarzynowej - do tego piszczała i domagała się więcej i szybciej jaka ulga..
a jak je zupkę? dziś cały słoiczek jarzynowej - do tego piszczała i domagała się więcej i szybciej jaka ulga..
anik.
Mama Krzysia :)
Przed zamrożeniem dobrze jest zblanszować dynię. Ja będę mroziła w kawałkach, pokrojoną dynię wrzuca się na kilka sekund na wrzątek, wyciąga, przelewa zimną wodą i mrozi. Wtedy nie uciekają z niej witaminki i zachowuje wszystkie te swoje składniki. Ja tak robię z wszystkimi warzywami, które mrożę.
dynię można mrozić lub zrobić w słoiki. ja robiłam w słoikach po dżemach ,bo nasze dzieci i ich potrzeby też .Wkrótce słoik po dżemie będzie na 2 posiłki ,więc małe słoiczki to tylko na teraz ;-):-):-)dziewczyny apropo dyni- chcialabym robic malemu tez te papki w zime- myslicie ze dynie mozna zamrozic? lepiej surowa czy ugotowana? chcialabym porobic w sloiczkach ale nie mam tak duzo malych sloiczkow
Flaurka
Fanka BB :)
Młody je już marchewkę - na poczatku kupilam sloiczkową, nie miałam blendera, poszłam do sklepu po sitko (tez nie miałam i jak sobie wyobrazilam ta robotę to sklęsłam w sobie i wzięlam z polki słoiczek Słoiczkowa jadła chętnie o cala od razu oddawał w niezmienionej formie do pampersa. W poniedzialek nabylam blender, nagotowalam marchewki i dalam mu takiej swojej. I tu zdziwienie - moja inaczej wygladala, smakowala - nie chcial. W końcu jednak zaskoczyl - wczoraj zjadl juz ze smakiem i nie zrobil od razu kupy, a jak ja w końcu zrobił to wygladala w miare normalnie - nie była czerwona.
I mam takie pytanie - mam wrazenie, ze ta marchewka słoiczkowa jest mielona na surowo - ona pachnie i smakuje jak kubus troche, moja natomiast smakuje i wyglada jak normalna gotowana marchewka. Ma ktos pojecie jak oni robia te sloiczki? One rzeczywiście sa z surowej marchewki?
I mam takie pytanie - mam wrazenie, ze ta marchewka słoiczkowa jest mielona na surowo - ona pachnie i smakuje jak kubus troche, moja natomiast smakuje i wyglada jak normalna gotowana marchewka. Ma ktos pojecie jak oni robia te sloiczki? One rzeczywiście sa z surowej marchewki?
Mysiochomis
:*
Aniu te marchewki do słoiczków wyglądają inaczej. Nie wiem jak u nas w Polsce ale jak wylądowałam w holandii do takiej fabryki to te marchewki rosną w rurkach ziemi nawet czubkiem nie poczuły. Ot takie ekologiczne bo nie pryskane nie narażone na czynniki środowiskowe. Jak nam mówili to one rosną w ciągu tygodnia, wszystkie są idealnie grube i długie... One mają tylko narobioną masę a wartości odżywczych minimum...
U nas te marchewy prawdopodobnie mimo że są surowe zdrowe, to po przejściu przez fabrykę tracą większość watrości. Tak czy inaczej. Twoja marchewa to twoja marchewa, a tam cholera wie co ( mimo atestów).
A mój od wczoraj kupa na pomarańczowo chyba 6 :/ ale to po szczepieniu pewnie ekscesy :/
U nas te marchewy prawdopodobnie mimo że są surowe zdrowe, to po przejściu przez fabrykę tracą większość watrości. Tak czy inaczej. Twoja marchewa to twoja marchewa, a tam cholera wie co ( mimo atestów).
A mój od wczoraj kupa na pomarańczowo chyba 6 :/ ale to po szczepieniu pewnie ekscesy :/
Flaurka
Fanka BB :)
Mysio - a tez dalej dajesz marchewke czy to jednorazowy wyskok dziadka byl?
No moj musi moje marchewki polubic, bo nie bedzie na sloiczkach chowany - sloiczki beda w razie W lub eksperymentu z nowymi smakami, bo gdzie ja mu owocow leśnych w zimie nazbieram)
No moj musi moje marchewki polubic, bo nie bedzie na sloiczkach chowany - sloiczki beda w razie W lub eksperymentu z nowymi smakami, bo gdzie ja mu owocow leśnych w zimie nazbieram)
reklama
Mysiochomis
:*
Gabrycho dostaje jak ja mam korki czyli 2 razy w tygodniu. ostatnio nawet jadł taka z grudkami i se gryzł ładnie