reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

anik. a jaki sok ten dla dzieci czy zwykły? a mrozisz tez czy nie?

Ten dla dzieci z Hippa lub Gerbera, wlewam odrobinkę soku, wodę gotowaną, dorzucam masełko i gotowe. Dziś po raz pierwszy zamroziłam zupkę, bo mi nie zjadł, sporo zostało więc dostanie jutro.

Czy ktoś może mnie oświecić z tą kaszą manną? Bo teraz nie wiem, czy nie kupiłam złej... Będę wdzięczna... Ach, kiedy zaczęłyście podawać??

reklama
Ten dla dzieci z Hippa lub Gerbera, wlewam odrobinkę soku, wodę gotowaną, dorzucam masełko i gotowe. Dziś po raz pierwszy zamroziłam zupkę, bo mi nie zjadł, sporo zostało więc dostanie jutro.

Czy ktoś może mnie oświecić z tą kaszą manną? Bo teraz nie wiem, czy nie kupiłam złej... Będę wdzięczna... Ach, kiedy zaczęłyście podawać??

anik ty mrozisz zupe jak podajesz na nastepny dzien :confused: czy ja zle zrozumialam z wpisu :-)

kochana ja kupilam tez mleczna kaszke manna z bobovity i dzis podalam czekam na jakakolwiek reakcje póki co jest ok. Kaszka jest odpowiednia do wprowadzenia glutenu zobacz tutaj:
http://www.bobovita.pl/cms/images/clipart/PDF/gluten.pdf
a dziewczyny maja tamta bez mleka poprostu.

Natalka - dziękuję za odpowiedź :) zupkę z dziś wsadziłam do zamrażarki... wrzuciłam w słoiczek po gerberku i tam siedzi... hmm myślisz, że to nie najlepszy pomysł??

Eeee... zakręciłam się...:confused: nieważne :-p

2-3 g. glutenu na 100 ml - on ma zjeść całe 100 ml, czy tam 180 w zależności jak dzieci zjadają, czy z tego mam podać tylko 1 łyżkę tej kaszki manny? Bo wywnioskowałam z tego linku, że normalnie butlę.... :confused::confused::confused:

Anik- masz dawac 1 łyzke tej kaszki na 100 ml do jakiegos posiłku -mm czy tez obiadku lub deserku oni tak zalecaja. ja podalam mu do zupki taka mniejsza łyzke tak na próbe pierwszy raz ;) a zupki ok 130 g . oni tam napisali ze jak dziecko zjada wiecej to proporcjonalnie dawac kolejna porcje tej kaszki czyli jak chcesz dorzucic do mleka na 180 mm to by wychodzilo ze ok 2 łyzki ...ale ja na poczatek daje mniej zeby zoabczyc jak zareaguje a zreszta dodaje do zupki wiec w sumie ta łyzka starczy :)

mrożenie zupy ok ale jak na pozniej ma byc ...bardziej pozniej niz jeden dzien o to nam chodzi:-) bo na 1 dzien mrozic to bezsensu :-p

Wiem, wiem :-D Chodzę do tyłu ostatnio, jutro mu ugotuję a tą zostawię w razie czegoś ;) Natalka, kochana dzięki :) ja też chyba rozmieszam i podam z zupką w takim razie, najwyżej przeleję ją do słoiczka, żeby sobie dokładnie odmierzyć. Myślę, że podam gluten dopiero jak Krzyś skończy 5 miesięcy, nie wcześniej...

Ostatnia edycja:
annte - pracowalam na tyle dlugo w handlu zagranicznym , zeby nie miec zludzen. Certyfikaty azjatyckie falszowane sa na potege. BoboVita moze Ci pokazac wszystko pieknie na papierze ale co by chemik znalazl w tym sloiczkowym ryzu to juz inna para kaloszy :baffled: W tej branzy nie ma sentymentow. Obowiazuje model amerykanski: sprzedac za wszelka cene. W Chinach przeciez nawet byla seria smierci niemowlakow po ichnym mm, bo z checi zysku dodawali tam jakiegos swinstwa :szok: Oczywiscie jak to w Chinach winnych rozstrzelano ale dziecom to zycia nie wroci :no:

Anik, ja jestem towaroznawcą żywności więc też troszkę nt. wiem :-) Wszędzie jest coś szkodliwego, tylko dziwi mnie ten fakt, że w słoiczkach dla niemowlaków również :-D:baffled:

Anik, ja zaczęłam podawać od początku piątego miesiąca, ale nie daje codziennie tylko co drugi dzień. CZasami dodaję do kaszki trochę swojego mleka albo jabłuszko i mała się zajada, nie dodaje do posiłków bo jeszcze tak nie rozszerzam.

reklama
2-3 g. glutenu na 100 ml - on ma zjeść całe 100 ml, czy tam 180 w zależności jak dzieci zjadają, czy z tego mam podać tylko 1 łyżkę tej kaszki manny? Bo wywnioskowałam z tego linku, że normalnie butlę.... :confused::confused::confused:

Anik do normalnej butli czyli tyle ile Krzyś zjada(180) dajesz ok 2-3 (ok 1ł.stolowa)
Anik- masz dawac 1 łyzke tej kaszki na 100 ml do jakiegos posiłku -mm czy tez obiadku lub deserku oni tak zalecaja. ja podalam mu do zupki taka mniejsza łyzke tak na próbe pierwszy raz ;) a zupki ok 130 g . oni tam napisali ze jak dziecko zjada wiecej to proporcjonalnie dawac kolejna porcje tej kaszki czyli jak chcesz dorzucic do mleka na 180 mm to by wychodzilo ze ok 2 łyzki ...ale ja na poczatek daje mniej zeby zoabczyc jak zareaguje a zreszta dodaje do zupki wiec w sumie ta łyzka starczy :)
Natalka a mnie się wydaje ze nie powinno się zwiększać np do 2-2,5 łyżek, bo 1 łyżka zawiera zalecaną ilość glutenu :tak: i bez wzgledu na to czy podamy tą łyżke glutenu w deserku,zupce,20ml wody czy tez mleku o proporcji 180ml... Czyli zwiększając posiłek (np który ma 180-mowa o mleku) o kolejną łyżkę zwiększamy ilość glutenu do 4 lub 6g
A czy bedzie to posilek o pojemnosci 50ml czy tez 180 to on i tak zawiera odpowiednią ilość glutenu.

Dopiero w 2 etapie zwiększamy gluten:tak:
No tak na logikę to biorąc:-);-)

Ostatnia edycja:
Do góry