reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

no bo my dopiero zaczelismy ta ekspozycje, i jak raz mu dalam troszke wiecej tego glutenu bo nie doczytalam ze trzeba pol sloiczka a nie caly to mial takie krostki... nie wiem czy to od glutenu ale sie wystraszylam ze po tym chlebie tez bedzie mial:confused2:

reklama
josie no to chyba tak zrobię nie będe mu każdego zagęszczała.
Mam dziwna rozpiske że do mleka nastepnego raz mam pól łyżeczki kaszki glutenowej dosypać potem do drugiego pół bezglutenowego kleiku i ostatnie mleczne to kaszka owocowa. no i zupa oczywiście plus owoce.:confused2: Nie wiem jak wy ale ja sie w tym gubie. są mamy co przeszly już na mleko 2?

No właśnie wyczytałam w schemacie żywienia że w 7. miesiącu kaszka raz dziennie (glutenowa lub bezglutenowa). Tylko ciężko mi się zdecydować czy podawać ją na drugie śniadanie czy wieczorem przed snem, żebył ładniej spał :confused: Teraz daję mu mleko z kleikiem o 9 i o 19.
Też muszę właśnie nad tym pomyśleć... I ten smoczek trój przepływowy kupić.

ja bym tez chetnie odala juz chlebek ale zawiera gluten a my na poczatku ekspozycji dopiero

Daje ale ja tak troszeczkę - jak mi się drze to jest najlepszy uciszacz w tej chwili. Ona sobie dziamdzia a ja mam ekspozycje na gluten zalatwioną :) Bo tak naprawdę z piętki chleba 80 % nie trafia do brzusia lecz wszędzie wokoł.
Ja od kilku dni też daję małej skórkę od chleba, bo tak na nas patrzy jak jemy... :sorry2: Traktować to jak ekspozycję na gluten, czy oprócz tego dodawać kaszki do jedzonka?

Hmmm ja czasem traktuje - jeżeli więcej zje. Ostatnio u mojego taty zjadła pół kromki. I to zjadła a nie pokruszyła. I wtedy juz glutenu nie daje. Ale jak dam jej tylko kawałek skórki to oprócz tego daje te 2 g kaszki

Papitkaa, josie ale np. w schemacie żywienia niemowląt karmionych sztucznie piszą, żeby w 7 m-cu zagęszczać każde mleko kaszką lub kleikiem glutenowym lub bezglutenowym :confused: No same zobaczcie:

http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_1_zkkpediatraia_13072010.pdf

Aylin daj jakieś wskazówki jak dać dziecku skórkę od chleba, żeby się nie zakrztusiło. Mój starszak też wcinał, było to super na zęby i żeby go uspokoić. Ale nie pamiętam ile wtedy miał i jak to robiłam, żeby było bezpiecznie. Kurna, nic nie pamiętam :crazy:

Ostatnia edycja:
u nas każde mleko z kleikiem ryżowym bądź z kaszką ryżową smakową, coraz częściej orkiszowa glutenowa, kasza manna mnie doprowadza do białej rozpaczy i nie umiem się z nią obchodzić, robi mi się gesta jak galareta, dlatego dosypuję ją tylko do domowych zupek i mielę z warzywami, chromolę :p Moje dziecko nie je kaszek łyżeczką, wszystko co sypkie (kaszki, kleiki) wypija z mlekiem. Nie widzę jakoś tego inaczej. Łyżeczką dostaje tylko obiadki/zupki/deserki itd.

W kwestii glutenu to walimy ciągle te kaszki Holle, orkiszowe, już na nic nie zwracam uwagi, robię te kaszki z mlekiem jak leci (zamiast kleiku).

Iwon, skórkę od chleba dajemy codziennie, młody się nie zakrztusił ani razu, generalnie staramy się, żeby na skórce było mało chlebka. Wciąga po 10cm dziennie.

Dokładnie tak samo - daję skórke z tym ze chlebka troszkę też tam jest. I moja dziamdzia. Moja zaksztusiła się za pierwszym razem i nauczyła sie ze to trzeba troszkę pomymłać zanim sie przełknie. Teraz juz się nie ksztusi

Papitkaa, josie ale np. w schemacie żywienia niemowląt karmionych sztucznie piszą, żeby w 7 m-cu zagęszczać każde mleko kaszką lub kleikiem glutenowym lub bezglutenowym :confused: No same zobaczcie:

http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_1_zkkpediatraia_13072010.pdf

Aylin daj jakieś wskazówki jak dać dziecku skórkę od chleba, żeby się nie zakrztusiło. Mój starszak też wcinał, było to super na zęby i żeby go uspokoić. Ale nie pamiętam ile wtedy miał i jak to robiłam, żeby było bezpiecznie. Kurna, nic nie pamiętam :crazy:
No fakt spojżalam też do ksiażeczki zdrowia małego i tam też taką rozpiske że raz kaszka glutenowa potem kleik bezglutenowy no i kaszka albo jakiś deserek.
Co do Chlebka to nie pomoge bo niby daje małemu ale ciągle siedze i pilnuje i na wszelki wypadek mam pićku przy sobie jakby mu wpadło za dużo i połknąć nie mógł z resztą ciągle patrze bo czasami mu sie do podniebienia przyklei kawał i nie może sobie poradzić.
Co do kaszek glutenowych jakie dodawać do mleka bo u mnie w sklepie są zbożowe ale mleczne a przecież po co mleczna dosypywać jeszcze do mleka? zwykłej bezmlecznej nie mogę znaleźć. A do zupki kupiłam błyskawiczna kaszke manną taką najzwyklejsza trzy minuty z zupka się pogotuje i gotowe potem do blendera i niunio wcina jak nie wiem.
Dzisiaj zaczęłam wprowadzać mleko następne.
Mam jeszcze pytanko co ile wasze dzieciaczki jeszą? bo moje co 4 h i jak wstanie zje o 7 mleko potem o 11 mleko o 15 zupkę + owoce i o 20 mleko to wychodzą 4 posiłki Chyba za bardzo sie trzymam rozpisek . w takim układzie kiedy podać kasze? na ostatnie to trzecie mleko które mu wypada na noc czy w środku dnia gdzieś? Przepraszam ale jakoś to rozszerzanie diety mnie gubi.

Ostatnia edycja:
No fakt spojżalam też do ksiażeczki zdrowia małego i tam też taką rozpiske że raz kaszka glutenowa potem kleik bezglutenowy no i kaszka albo jakiś deserek.
Co do Chlebka to nie pomoge bo niby daje małemu ale ciągle siedze i pilnuje i na wszelki wypadek mam pićku przy sobie jakby mu wpadło za dużo i połknąć nie mógł z resztą ciągle patrze bo czasami mu sie do podniebienia przyklei kawał i nie może sobie poradzić.
Co do kaszek glutenowych jakie dodawać do mleka bo u mnie w sklepie są zbożowe ale mleczne a przecież po co mleczna dosypywać jeszcze do mleka? zwykłej bezmlecznej nie mogę znaleźć. A do zupki kupiłam błyskawiczna kaszke manną taką najzwyklejsza trzy minuty z zupka się pogotuje i gotowe potem do blendera i niunio wcina jak nie wiem.
Dzisiaj zaczęłam wprowadzać mleko następne.
Mam jeszcze pytanko co ile wasze dzieciaczki jeszą? bo moje co 4 h i jak wstanie zje o 7 mleko potem o 11 mleko o 15 zupkę + owoce i o 20 mleko to wychodzą 4 posiłki Chyba za bardzo sie trzymam rozpisek . w takim układzie kiedy podać kasze? na ostatnie to trzecie mleko które mu wypada na noc czy w środku dnia gdzieś? Przepraszam ale jakoś to rozszerzanie diety mnie gubi.

Kochana u mnie jest baaardzo podobnie i tez 4 posiłki wychodza plus owoce gdzieś po drodze. Ja podaje kleik na noc, ale chyba tez zaczne podawac kaszke dodatkowo rano tyle ze juz łyzeczka.

reklama
u Moje dziecko nie je kaszek łyżeczką, wszystko co sypkie (kaszki, kleiki) wypija z mlekiem.

U nas podobnie, wprawdzie zje też kaszkę podaną łyżeczką i umie to robić, ale jak jest bardzo głodny :tak: Najbardziej lubi z butli i zagęszczone, dlatego zaczełam dodawać trochę kleiku do każdego mleka, które podaję w butelce. Bo samo mleko jakoś nie bardzo :dry: Zastanawiałam się czy to nie wina smoczka (daję 3 aventa), bo samym mlekiem tak jakby trochę się krztusi i wkurza i przerywa jedzenie. Ale kurna nie będę przecież 6 miesięcznemu dziecku kupowała smoczków dla noworodków :huh:

Dzięki za info w sprawie skórki od chleba :-)

A w ogóle december, to czemu udzielasz się na tym wątku, a na ogólnym nie? Szkoda :sorry:

Papitkaa ale możesz przecież dać mu kaszkę mleczną. Wtedy robisz ją na wodzie, a nie na mleku mm.

Do góry