reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

A ja dałem jej trochę marchewki, trochę jabłuszka i kaszkę i póki co mówię pass, jeszcze to dla niej za wcześnie. Czekam aż skończy te 4 m-ce, bo ewidentnie nie chce i nie radzi sobie...

reklama
moj pije 4x180 (plus miarki czyli 200) bo jedno karmienie zastapilam kaszka (bananowa albo malinowa), ktorej zjada w zaleznosci jaki dzien od 100-150 lyzeczka, dzisiaj zjadl 120 i jeszcze jabluszka na deser :) no i rano zjada jeszcze 1/3 sloiczka deserku poki co bylo jabluszko, jabluszko z dynia i jabluszko z marchewka na tapecie

no i na noc jak karmie to zjada od 160-200 zalezy jaki dzien bo mi juz wtedy przysypia :)

December pytanie ile razy dziennie je Twoj mlodzieniec :)??

moj pije 4x180 (plus miarki czyli 200) bo jedno karmienie zastapilam kaszka (bananowa albo malinowa), ktorej zjada w zaleznosci jaki dzien od 100-150 lyzeczka, dzisiaj zjadl 120 i jeszcze jabluszka na deser :) no i rano zjada jeszcze 1/3 sloiczka deserku poki co bylo jabluszko, jabluszko z dynia i jabluszko z marchewka na tapecie

no i na noc jak karmie to zjada od 160-200 zalezy jaki dzien bo mi juz wtedy przysypia :)

December pytanie ile razy dziennie je Twoj mlodzieniec :)??

Będę uparta, a jak śpi w nocy?
Bo ja się załamałam - moje dziecko coraz więcej je w nocy a coraz mniej w dzień:crazy:
ale marchewka z ziemniaczkiem okazałą się super smaczna....

U nas wyglada to teraz tak:
8:00 60ml kaszki na gesto plus 150ml mleka (mleko plus woda daje 170ml) lub co chce wprowadzic na stale 130, 170 samej gestej kaszki.
12:30 zupka ok 60ml potem 200ml mleka
16:30 230ml mleka
20:30 200ml mleka wraz z 4 miarkami kleiku wiec pewno wychodzi wiecej ml i po takiej dawce przesypia nocke.

Iwon nie chcę jej podawać kaszki łyżeczką bo na wieczorne karmienie to kiepski pomysł :baffled:

a dziś Misia odmówiła w ogóle słoiczka :-( nie wiem czemu, pluła i koniec; próbowałam najpierw dynię z ziemniaczkiem (pierwszy raz) a jak nie chciała to jabłuszko i też nic...

december - mój to żarłok, od 3 lub 4 tyg. życia pije co 3 godz. po 180ml mleka (180 wody plus mleko), ale chyba zacznę mu dawać juz po 210ml wody, bo jak na noc pije kaszkę to mam wrażenie, że jeszcze brzuszek nie jest pełen

mój Kuba je:
rano ok. 7.00 mleko (ze 180ml wody),
11.00 kleik na gęsto ze 180ml wody plus mleko i na tym robię kleik,
14.00 słoiczek - mięsko z warzywami,
17.00 słoiczek owocowy,
20.00 oraz o 24.00 mleko zagęszczone kleikiem (180 ml wody + 6 miarek mleka + 2,5 miarki kleiku)

Mysiaczek u nas spi 10 godzin od 21 do 7 potem zaczyna jeczec ale daje butle taka niby sniadaniowa i dosypia do 8 albo 8:30 pewnie i zasnalby i do 9 ale ja go wole przebudzic bo on po 2 godzinach jeszcze ma drzemke przed kolejnym karmieniem a godzine przed karmieniem nie zasnalby na glodniaka a takto jak zasnie to pospi od 10 albo 10:30 do 12 :)

i nasz dzien wyglada tak

7:00 200ml mlesia
ok 9:30/10:00 1/3 sloiczka deserku i woda przed drzemka o 10:00/10:30
12:00 200ml mlesia i woda przed drzemka o 14:00
16:00 200ml mlesia i woda przed drzemka i 18:00
miedzy 18:30 a 19 dostaje kaszke lyzeczka robie 170 zjada ile chce
i 21 tyle ile wypije mlesia robie 200

Kasia.Natka- mój Julek też miewał, że odmawiał ale nic na siłę. Dostał następnego dnia i już było lepiej:tak:

Ja już doszłam do zupek z mięskiem no i muszę powoli kaszki mu dawać bo on ma jeść 2 posiłki jak mnie nie będzie a nie wiem czy uda mi się odciągać...

Pamka a jak teraz wygląda Wasz jadłospis? Ile razy dajesz mleczko, a kiedy inne posiłki/jakie?

Kurcze, mam nadzieję, że w ciągu tych dwóch miesiecy uda mi się całkowicie wprowadzić nowości, bo na początku stycznia też wracam do pracy i chcę, żeby wszystko było poukładane, ustalone.
Tak sobie myślę, że będę go karmiła piersią rano, na pewno też o 17 i wieczorem o 19-20. Czyli "ominą" mnie dwa, trzy posiłki - licząc, że jeden z nich to obiadek, będę musiała ściągać pokarm albo dać mu mm :eek:

kasia a czemu kiepski pomysł?? Są dziewczyny, które tak właśnie karmią i to wieczorem.

reklama
Iwon - to mamy te same problemy i zamierzenia. Z tym że ja pracuje do 15, licząc ze godzina mi odpadnie bo karmie to do 14. Planuję, że będę karmić rano (6.30), potem mama da kaszkę - koło 9, w okolicach 12 dostanie obiadek. I na 15 ja z cyckiem zdąże. Ale to moje plany. Zobaczymy jak wyjdzie z ich realizacją

Do góry