reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Masz racje zacznę od krupniku.
Szpinak już podawałam. Razem z cielęciną, makaronem i innymi warzywami. Bardzo im smakował :tak: Doprawiłam małą ilością czosnku i śmietany.

Ostatnia edycja:
reklama
Zrobiłam krupnik :tak: Bardzo córeczkom zasmakował, zjadły porcję przeznaczoną na dwa dni.
ale apetyt maja Twoje dziewczynki, pozazdroscic ! a Ty musisz byc super kucharka skoro pichcisz im takie smaczne obiadki, przekaski, deserki :tak: a jak dokladnie robilas to danie ze szpinakiem ? dzisiaj pierwszy raz zmierzymy sie z soczewica. ja osobiscie uwielbiam, zobaczymy jak Bartek zareaguje na te nowosc..

ale apetyt maja Twoje dziewczynki, pozazdroscic ! a Ty musisz byc super kucharka skoro pichcisz im takie smaczne obiadki, przekaski, deserki :tak: a jak dokladnie robilas to danie ze szpinakiem ? dzisiaj pierwszy raz zmierzymy sie z soczewica. ja osobiscie uwielbiam, zobaczymy jak Bartek zareaguje na te nowosc..

To prawda apetycik to one mają i dobrze się składa bo ja bardzo lubię gotować :)
Danie ze szpinakiem zrobiłam tak, ze na parze ugotowałam warzywa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaczek), mięsko i makaron. W osobnym małym garnuszku poddusiłam szpinak, dodałam czosnku i śmietany a potem dodałam do warzyw z kaszą i mięsem. I tyle. Bardzo im smakowało :)
Daj znać jak Bartuś zareagował na soczewicę.Moje córeczki soczewicę lubią ale bez szału.

Dziś na drugie śniadanko kanapeczki z żółtym serkiem i Bieluchem. A na obiadek wczorajszy krupniczek.
A wy czym dziś karmicie swoje dzieci?

Ostatnia edycja:
u nas na drugie sniadania byla kaszka manna na wodzie z jablkiem i owocami lesnymi, a na obiad bedzie wolowina z sosem pomidorowym i przeroznymi warzywami, np. papryka czerwona, kukurydza, cukinia, marchewka, pietruszka, selerem itp. i oczywiscie ziolami + wspomniana soczewica albo jakas kasza.

oleniolek a te kanapeczki to dziewczynki same sobie trzymaja i gryza ? bo u nas jest tak, ze jak maly sam sobie trzyma chlebek to troszke zje, ale gdy ja mu daje - nie bardzo jest zainteresowany.. a szkoda, bo chcialabym, zeby zjedzenie chleba z dodatkami stalo sie samodzielnym posilkiem (II sniadaniem).. a jaki ser zolty dajesz coreczkom ?

ewkasp a jak robisz sos pomidorowy? Ja dodaję soku pomidorowego. Może masz inny pomysł?

Kanapeczki to chlebek okrojony ze skórki pokrojony na małe kawałeczki (dla Julci naprawdę małe kawałeczki). Kładę na talerzyku i same sobie jedzą. Zuza jest bardzo zadowolona, że sama może zadecydować, który kawałeczek kanapeczki teraz zje. Jula ostrożnie bierze z talerzyka kawałek chlebka i przed włożeniem do buziaczka dokładnie ogląda. Oczywiście po takim drugim śniadanku cała podłoga jest usiana kawałkami chlebka i zółtego sera.

Z zółtym serem akurat nie wydziwiam daje ten, który akurat mam w lodówce.

oj, cos malemu ewidentie nie podeszlo w dzisiejszym obiadku. juz podczas jedzenia pojawilo sie zaczerwienienie wokol ust, a jak potarl brudna raczka oko - rowniez sie zaczerwienilo..

reklama
Do góry