reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

czyli możemy już zwykły jogurt naturalny zmiksować z owocami? czy to nie to samo?
Zosi nabiał włączyłam chyba w 9 miesiącu...

reklama
madzik, pediatra prawdę ci powie, a każdy powie co innego:rofl2::rofl2:, niektórzy zalecają właśnie taki jogurcik jak piszesz. My mamy alergię, więc wiedzę mam ograniczoną, najlepiej porównać te dziecięce ze zwykłym i sprawdzić różnice, ale na chłopski rozum te dziecięce mają naturalne barwniki, są smaczne, itd.
Ale jak podasz naturalny z czym tam chcesz i będzie smakował, to myślę, że nie ma różnicy i zaoszczędzisz sporo pieniędzy. No i dziecięce pewnie mają cukier, jak do kaszek dodają, to czemu nie do jogurtów.
Gdybym mogła podawać małemu, to wybrałabym naturalny i wymieszała z musem owocowym, tak jak to robimy z kleikiem bez cukru i Maksiowi smakuje, więc po co przyzwyczajać do cukru. Herbatek też nie pije i żyje.
Ale ja jestem na tym punkcie wrażliwa, bo w dzieciństwie nie szczędzili mi słodyczy, więc dobrze, że skończyło się tylko nadwagą, a nie otyłością. Dlatego pewnie nie każdy się ze mną zgodzi...

Konica,Madzikm jeśli chodzi o jogurty to nie jest kwestia cukru,ale proporcji białka do tłuszczu dziecięce mają mniej białka a troszkę więcej tłuszczu niż te naturalne i podobno dlatego zwykły naturalny dziecko powinno jeść dopiero po skończonym roku :). Tak moja pediatra mówiła.Ale muszę popatrzeć bo może któryś z jogurtów ma podobną proporcje.Przewagą zwykłego nad dziecięcym , jest brak cukru w tym pierwszym :).

Ostatnia edycja:
Koncia- ja się z Tobą zgadzam w 100%. Mały ma nietolerancję laktozy, to też i jogurtów póki co nie jada. My "jedziemy" również na kleiku kukurydzianym z musem owocowym, a i herbatki jak do tej pory w ustach nie miał. Za to sok1/3 plus woda a i owszem. Ja może nadwagi nie miałam nigdy ale nie słodzę i żyję (może dlatego ograniczam cukier w diecie)... Słodkiego jeszcze się naje w życiu za trzech!:-)

Czesc Dziewczyny, mało pisze na forum ale często czytam pojawił się temat rybki ze słoiczka Hippa no ale w końcu nie wiem na czym stanęło poza tym że zawiera śmietanę (rybka bobovity podobno mleko) chyba tylko gerber jest "czysty". W kazdym razie mam dwa słoiczki hippowskie bo nie zerknęłam przy kupnie i ciekawa jestem czy są tu dziewczyny które jednak podały tę śmietankę lub mleczko i jakie były reakcje maluszków. Ogólnie z tego co słyszałam to mleko krowie zaleca się od 2-3 roku życia dawać czyz nie ??? W ogóle jak z ta rybką robicie, zaleca się dwa razy w tygodniu dziecku dawać no ale ciągle te samą gerbera czy robicie rybkę same jak tak to napiszcie jakiś fajny przepis.
Miłego dnia i czekam na odpowiedzi :-)

Nava faktycznie mleko krowie zaleca się od 2 roku życia ale myślę że ta odrobina mleka czy śmietany raczej maluszkowi nie zaszkodzi :) z tym mlekiem bardziej chodzi o zastępowanie posiłku mlecznego bo ponoć w takim krowi są nie właściwe proporcje składników odżywczych dla takiego malucha :).Ja gotuje sama , w tym rybkę też ostatnio był filet z dorsza z marchewką z groszkiem,cukinią i ziemniaczkiem :) Ja tworzę przepisy sama :)

Patris dzięki za szybką odpowiedz a powiedz mi jeszcze prosze (a raczej napisz :-)) ile czasu gotujesz rybkę ?? Ja myślałam żeby na parze robić z warzywkami tylko tak szczerze mówiąc nie znam w okolicy zaufanego sklepu w rybą i trochę też tego się obawiam :-(

Czesc Dziewczyny, mało pisze na forum ale często czytam pojawił się temat rybki ze słoiczka Hippa no ale w końcu nie wiem na czym stanęło poza tym że zawiera śmietanę (rybka bobovity podobno mleko) chyba tylko gerber jest "czysty". W kazdym razie mam dwa słoiczki hippowskie bo nie zerknęłam przy kupnie i ciekawa jestem czy są tu dziewczyny które jednak podały tę śmietankę lub mleczko i jakie były reakcje maluszków. Ogólnie z tego co słyszałam to mleko krowie zaleca się od 2-3 roku życia dawać czyz nie ??? W ogóle jak z ta rybką robicie, zaleca się dwa razy w tygodniu dziecku dawać no ale ciągle te samą gerbera czy robicie rybkę same jak tak to napiszcie jakiś fajny przepis.
Miłego dnia i czekam na odpowiedzi :-)

ja podaję małemu rybkę z hippa już bardzo długo. Jest to ulubione danie Bartoszka (tagiatelle z brokułami i rybą). Po śmietanie w nim zawartej nic mu nie jest, myślę, że jest jej tam śladowa ilość. Uważam jak Patris, że tu nie chodzi o to żeby dziecko nie miało styczności z mlekiem krowim czy śmietaną do 3 roku życia, ale właśnie o to, że taka porcja krowiego mleka nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem białka, wapnia i tłuszczu dla takiego dziecka w stosunku do mleka modyfikowanego.

reklama
navna, jak twoje dziecko nie jest uczulone na białko mleka krowiego, to nie ma przeciwwskazań w jego podawaniu. Tak samo z masełkiem w obiadkach zamiast oliwy. Tak jak dziewczyny piszą, ważne, żebyś nie zastępowała mlekiem krowim mleka modyfikowanego, co nie znaczy, że nie możesz go podawać w postaci jogurtu czy innego dania.

Do góry