reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety dziecka

Graza zacznij od jednego warzywa np kilka dni marchew obserwuj czy wszystko ok. Jak tak to daj coś innego. I znowu kilka dni. Potem możesz te dwa składniki wymieszać.
Deserki wprowadź po pierwszych warzywach żeby słodkie nie posmakowało bardziej niż warzywa.

Kaszke kup nie-mleczną. Dodajesz do odciagnietego na świeżo mleka. Możesz na śniadanie lub kolacje.

Cel rozszerzenia diety to zastąpić jeden posiłek mleczny więc najpierw zaczynasz od kilku łyżeczek potem pół sloiczka potem słoiczek.

Potrawy z mięsem jak wprowadzisz już podstawowe warzywa. Nie musisz codziennie mięsa dawać. Jajko i rybę też się podaje.

reklama
Graza ja najpierw przez 6 dni dawalam marchew,najpierw 3-4 lyzeczki i codziennie zwiekszalam. Potem tak samo marchew z ziemniakami, dynia,brokuly. Teraz 3 dzień daje zupkę jarzynowa i dzisiaj maly zjadl caly sloiczek i nie domagal sie juz mleka. Właśnie poszedl spac....

Przez 3 dni dawalam kleik ryżowy i byly zaparcia wiec nie daje juz.

Glutenu tez jeszcze nie wprowadzalam.

Co do owoców jabluszko nie podeszli malemu,dzisiaj spróbuję śliwki popołudniu a za kilka dni jabłko z bobobity

Ostatnia edycja:
Laura ma 6,5 miesiaca. Jej posilki wygladaja tak, ze od kilku dni dostaje rano kleik ryzowy z owocami,dwie lyzki kleiku i lyzka owocow, potem obiadek,tu roznie potrafi zjesc caly sloiczek a czasem tylko pol, a po poludniu deser. Czy to dobrze robie? Czy np za duzo jej podaje tego jedzenia czy za malo? Oczywiscie w miedzy czasie jest piers. Jak u Was to wyglada?

U nas rano kaszka z owocem, ok 14 obiad/warzywo/zupka, ok 17 owoc. Chcialabym dac kleik bo wciaz sie ludze, ze lepiej sie naje niz cycem, ale Das uwaza, ze cyc to cyc ;)

Pomiedzy tym jedzeniem 1000 razy cyc.

Aha. Zjada pol porcji wszystkiego ;)

Obiadku i deserku pol sloiczka. Wiecej nie chce. Kaszki na gesto wychodzi od 60 ml po zrobieniu.

Adas cyca szybko zjada. Je czesto, ale malo. Pewnie dlatego tylko pol sloika

Jakby Laura nie byla glodna to by nie jadla ;)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ja robię podobnie więc myśle że wszystkie głupoty nie robimy :)
U nas rano mleko z kleikiem, później samo, mleko, obiadek, deserek z kleikiem robię jej taką zeberkę, i mleko z kleikiem na kolację. Posiłiki co 3 godziny, Tyle że julka obiadku zjada ok1,5 małego słoiczka lub niecały duży. Deserku słoiczek mały :)

Dziewczyny jak robicie z tym jajkiem w koncu?? Ja daję pół żóltka co drugi dzień tak mam w schemacie bobovity. Już nie wiem czy dobrze robię.

reklama
Limonka, tez mam ten schemat, ale jajko dam cale, okolo 7 miesiaca.

Nestle ma inne mm w kaszkach niz bobivita, no nie? Lepiej trzymac sie jednej firmy?

Do góry