reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

Dziewczyny muszę się poradzić.
Czy któraś z Was daje maluszkom zwykłą herbatę tylko taką leciutką ?? Pytam bo wiele osób dawało mi już rady że powinnam zacząć dawać małemu ale ja jakoś wolę się jeszcze poradzić bo nie chce zaszkodzić młodemu.

reklama
ŻABCIA my jeszcze nie dawaliśmy Kacperkowi zwykłej herbaty. Zresztą mały do picia dostaje wody, raz na jakiś czas do wody doleję mu soku malinowego ale rzadko, przyzwyczaił się do wody samej.

Żabcia zwyklej herbaty nie dawalam Fabiankowi zreszta moja Marika tez takiej nie pije do tej pory - albo bardzo zadko np lyka czy dwa od nas.
Pija albo wode, albo jakies soczki.
Marika czest herbatki granulowane smakowe np takie z biedronki i pare razy fabianek tez dostal:)

Dziewczynki piją wodę,rumianek,melisę,dziką różę,kompoty i soczek marchewkowo-jabłkowy który sama robię.Zioła takie z torebek-zaparzane.Soczki takie butelkowe mamy na wyjścia;-)

Pytałam dziś naszego lekarza do kiedy wit D3. Odpowiedziała, że do 2go roku życia a po 2gim roku życia w okresie jesienno zimowym.
Pytałam z ciekawości kiedy można mleko normalne wprowadzić. Odpowiedziała, że należy zaczekać i zrobić to po 1 roku życia.
Już jakiś zarys mam, co wolno a czego nie.

Żabcia, Kuba wczoraj wypił odrobinę takiej leciutkiej herbatki, tzn w gorącej wodzie na 2 sek. zanurzyłam torebkę herbatki i tyle. Bardzo mu smakowało, zresztą on w ogóle lubi pić i smakuje mu wszystko co się do picia nadaje :)

u nas w domu w ogóle nie pije się zwykłych herbat w szczególności czarnej- no może źle to ujełam- ja nie piję takich!:-D piję tylko zieloną liściastą i czerwone, roiboosze, białe i prawdziwe owocowe.
Młody czasem dostanie od taty herbatę- czyli zwykłą czarną z cytryną, miodem lub sokiem malinowym. zazwyczaj przy śniadaniu

Kiedyś słyszałam żeby do 3 lat nie dawać dzieciom czarnej herbaty ze względu na teinę i Emilka takiej herbaty nie pije, pije soki, wodę z miodem i z cytryną, wodę z domowym sokiem malinowym lub winogronowym

żabciu hm.. przyznam że freiya zbiła mnie teraz z tropu, bo u nas w Tychach podaje się niemowlaczkom słabiuteńką herbatkę na "przeczekanie" do mleka jesli jest dzieciątko mega "zarłoczne", w szpitalu w nowym sączu jak lezalam z Kamilem(miał ponad rok) też dzieci w tym on dostawały do picia leciutką herbatkę, zwykle dosladzaną gluzkozą. Jak pytałam i tu i tu o zasadnosc i czy jet ok, panie zgodnie w obu miescach powiedziały że herbatka nie zaszkodzi a dobrze napoi malucha.

Kamil pije w sumie wszystko od herbatek hippa, zwykłych torebkowych, po soki a nawet frugo i czasem colę(sporadycznie). A Karolina do zeszłego miesiąca piła herbatki hipp i bobofruty, ale odkąd zabiera młodemu butlę postanowiłam wyprobowac reakcję i nie rozdrabniac sie. Dzieci dostają soki typu kubuś- niekoniecznie oryginalne, czasem z biedronki, tesco czasem oryginalne, a do tego uwielbiają owocowa herbatkę vitaxu zwykła w okrągłych torebeczkach tylko owocową własnie leciutko osłodzoną(pol lyzeczki na pol litrowy duzy kubek) lub moją ukochaaną owocową z liptona( i tu juz prawdziwa owcowa a nie czarna z owocowym aromatem;p)

Brak reakcji alergicznych, lubią, czują się dobrze:)

reklama
Do góry