reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

reklama
Alan do picia dostaje wodę, czasem herbatkę. Wode z butelki, niegazowaną, nie gotuję juz. Daję tylko żywiec lub mama i ja.

Co do sloikow to nie ma u nas problemów, Alan zjada wszystkie. Tzn tych z rossmana jeszcze nie kupowalam, ale resztę zjada bez problemow a jednym z ulubionych jest szpinak z ziemniakiem wlasnie z bobovity. Jak mu go daję to strasznie szeroko buzie otwiera:D
Nie przepada natomiast za kaszkami. Dawalam mu malinową, truskawkową i gruszkową oraz tą mleczno-ryzowo-kukurydzianą ale zjada pare lyzeczek i placze :(

dziewczyny wodę mineralną można podawać prosto z butli, nie trzeba jej gotować itp może dziecko pić jej w nieograniczonych ilościach, mozna lekko podgrzać lub połączyć z soczkiem. Te informacje mam od mojej położnej która mówiła że już niemowlaczkowi można podać, pamiętam bo jak mała miała problemy z brzuszkiem to mi kazała jej podać.

Najlepsze wody są z aprobatą instytutu matki i dziecka- ale ale od kumpeli ktorej mąż jest przedstawicielem handlowym(wody miener) wiem że wystarczy dobrze zapłacic i już ma się certyfikat.
Ważne jest żeby woda miała mniej składników mineralnych niż 500mg/l, najlepsze są mama i ja, kropla beskidu lub żywiec zdrój one mają w granicach 230-300 mg/l a dla porownania chyba aquarele ma juz coś koło 600

A ja Kacperkowi do picia daję tylko wodę, soczków jeszcze próbowaliśmy a po herbatkach kiedyś miał kupki śluzowate i mamy zabronione. Deserki ze słoiczków zjada każdej firmy a zupki to gotujemy.

Freiya nie dziwie sie Emilce ze nie chce jesc tego szpinaku bo sama zawsze próbuje zanim dam cos Alanowi i jak go spróbowalam to stwierdzilam ze nigdy bie mialam w ustach nic gorszego, fuj. No a Alan jadl zadowolony i tak szeroko buzie otwierał ze az mi sie smiac chcialo.

A mam jeszcze pytanko, są sloiczki z mieskiem i są bez. Jak podajecie? Ja daję naprzemiennie raz z mieskiem a na drugi dzien bez mieska, chociaz zastanawiam sie czy nie powinien jesc takich z mięsem codziennie????

Kuba też je wszystko, dla mnie najobrzydliwszy był słoiczek dynia z ziemniakiem, normalnie oblecha, a Kuba zjadł i smakowało. Szpinak jest ok, ja lubię i smakuje mi ten słoiczkowy, Kubusiowi też, zresztą on nie marudzi, wszystko zjada.
Podobnie, jak Alanek Sosnowiczanki, trochę maruszi przy konkretnych kaszkach, np nie lubi kaszki 3 Owoce (jabłko-gruszka-banan), ale jak kupiłam, to już nie ma wyboru, dodaje mu do niej starte jabłko albo 1/3 owoców ze słoiczka i je, aż mu się uszy trzęsą :)
u nas nie przechodzi jedynie kaszka do picia, a co na łyżeczce to zje wszystko.

reklama
Do góry