reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety, czyli czym karmimy nasze pociechy :)

Mła skoro Emilka się nie krzywi to może nie jest problemem to, że jej nie smakuje, tylko to, że jeszcze nie zorientowała się jak połknąć? Moja Emi na początku też dużo jedzenia wypychała językiem bo próbowała robić te same ruchy buzią co przy cycku i większość wypadała, a teraz już ładnie łyka (jemy od ok. 2 tygodni)

Sosnowiczanka ja daję najczęściej Bobovitę, czasami Gerber. Uwaga na słoiczki z Hipp bo wiele z nich ma w składzie zwykły cukier! Owoce z natury kwaskowe Gerber i Bobovita dosładzają jabłkami (stąd słoiczki typu jabłko i śliwka, jabłko i morela) a Hipp cukrem! Dlatego mają śliwki i morele jednoskładnikowe.

reklama
Sosnowiczanka, ja od soboty wprowadzam kaszę mannę, wg rad Agapy, w garnuszku ugotuję ją w wodzie i dodam na początek 1 łyżeczkę ugotowanej kaszy do mojego odciagniętego mleka, konsystencja będzie zalezna od tego ile będzie mi się chciało odciągać, więc podam albo łyżczką albo do picia i jeszcze dostawię do piersi jeśli do dopełnienia posiłku. Zobaczymy co z tego wyjdzie, pewnie po jakimś czasie będę już robiła kaszki mleczne, bo nie będzie czasu na odciąganie.

Kota - ja podaję gluten od paru dni, ogólnie to jesteśmy na piersi, tylko na noc Mała dostaje dodatkowo MM i właśnie do niego dosypuję pół łyżki kaszki manny z bobovity BoboVita kaszka manna wieloowocowa | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
niby jest po 6-tym m-cu, ale można podawać już po 4 tym dzieciom karmionym piersią, w celu oswojenia z glutenem. Niepożądanych reakcji brak
Sosnowiczanka - ja kupuję słoiczki z hippa, ale mam zamiar gotować sama, tylko szukam aktualnie warzyw z ekologicznej uprawy

dziewczyny a mam pytanie odnośnie qpek waszych dzieci :zawstydzona/y: czy zdarza się, że dzieci oddają praktycznie niestrawione resztki jedzenia (a właściwie całe jedzenie)?? chodzi mi o słoiczki!!
wydaje mi się, że może jeszcze za wcześnie wprowadziłam niektóre posiłki (np zupka warzywna- w składzie której jest marchew, ziemniaki, pietruszka i coś jeszcze i deserek- jabłko, malina winogrona) bo po tym właśnie zauważyłam te dziwne qpki :zawstydzona/y:
no i jak często zawsze dzieci się załatwiają ? bo Aleksy nawet 4x dziennie... nie wiem czy nie za dużo??

Inka, o składzie kupki się nie wypowiem, bo u nas jedzenie słoiczków stanęło w martwym punkcie. Natomiast co do regularności, to zwykle jest raz dziennie, a raz na kilka dni postój 2-3dniowy ;)

Inka - my od 5dni lecimy na słoiczku marchew-młody ziemniak,wydaje mi sie ze zapracia ma przez marchew:sorry:wiec juz sobie narazie ja darujemy.Jesli chodzi kolor to jest typowo pomaranczowa:-Ddzis mi robił kupke 3x .Wydaje mi sie ze to jest normalne bo oprocz mleka podajemy mu dodatkowy posilek,który musi strawic i wydalic a dla tak malego brzuszka jest to mega wysilek;-)wiec dlatego te kupki sa czestsze.Tak przynajmiej mi sie wydaje.

Inka mnie to nawet pediatra uprzedził, że zjedzony słoiczek na początku może "wracać" dołem i faktycznie pierwsze kilka kup po marchewce to właściwie ta sama marchewka wracała. Teraz kupy są twardsze niż były (ale Emilka borykała się trochę z biegunkami więc dobrze że się zagęściło) ale już wróciły to "normy", tylko są kolorowe.

reklama
Kota jaką kasze manne kupisz dla Kubusia? Naogladalam sie wczoraj w realu róznego rodzaju kasza manna mleczna, kasza manna wieloowocowa, kasza manna na mleku modyfikowanym... Nie znalzlam nic co by sie nazywalo tylko "Kasza Manna" No i dopiero dzis we fraku nie na dziale dla dzieci tylko w miejscu gdzie są normalne kasze spozywcze znalazlam zwyklą kasze manne, taka

KASZA MANNA 500G [ 5905299000319 ] - Hipermarket Internetowy - Tanie i Wygodne Zakupy Online

I kupilam. Tylko teraz sie zastanawiam czy mu ją podawac? Czy moze lepsza bedzie taka np jak kasza manna mleczna???Chodzi mi o ten gluten...
Pomozcie? Bo na razie nie chce dawac Alanowi takich slodkich kaszek mlecznych czy ryzowych bo boje sie zeby mi jeszcze szybciej nie przybieral na wadze...

Do góry