reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Ja tak robię, bo przecież w końcu takie będzie jadł jak będę gotować dla nas.

Dzisiaj ugotowałam zupkę ziemniak, marchew, pietruszka i wciągnąl prawie 120ml :-D Mamusia się cieszy :rofl2:

Dorota jarzynową możesz mrozic. Nie można tylko z mięskiem mrozić, wtedy osobno.
Czarna ja też tak robiłam albo w kubeczkach po jogurcie, śmietanie.

dzielny Bartuś:-)
Ja mikeszowi dziś dałam marchewę z ziemniakiem i odrobiną oliwy z oliwek,trochę zjadł,ale dalej bee ta marchewa...jak mówicie,że można zamrozić to tez zamrożę jakiś słoiczek,bo w sumie to nie wiem ile może takie danie stac w lodówce??
a jabłuszko uwielbia,wczoiraj az się trząsł i tak fajnie dzioba otwierał:-)

reklama
A moj chyba stwierdził, ze bedzie wegetarianinem, bo do tej pory wcinał z apetytem zupki i gotowane przeze mnie i słoiczki, a dzisiaj dostał zupke z mięskiem i było plucie, płacz, krzyk itd... Ehhh.... A zupki mi wyszło jakos około 600ml, wiec podzieliłam na 3 porcje :-) Jutro kolejna próba...
A mi duzo bardziej ta z mieskiem smakuje...

Ja będę dawała takie normalne biszkopciki ale jak Sebcio skończy 6 miesięcy.
Zawierają jajka a wiem, że żółtko podaję się po 6 miesiącu.

No mnie też to wkurza i nawet co pediatra to inna opinia :baffled:
Ja sprawdzałam w poradniku Gerbera Mój pierwszy rok i tam jest aktualny schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym czyli już po skończonym 6 miesiącu czyli w 7 można dawać połowę żółtka.

Podobnie jest ze schematem żywieniowym dla dzieci karmionych piersią czyli już od 7 miesiąca - pół żółtka dodawanych do jedzenia co drugi dzień.

Ostatnia edycja:
Dorotko dodaj kleiku ryżowego następnym razem do zupki i się zagęści.
Moze glupio to zabrzmi ale mam wsypac jej tego kleiku z opakowania do zupki? i wymieszac ?
A moj chyba stwierdził, ze bedzie wegetarianinem, bo do tej pory wcinał z apetytem zupki i gotowane przeze mnie i słoiczki, a dzisiaj dostał zupke z mięskiem i było plucie, płacz, krzyk itd... Ehhh.... A zupki mi wyszło jakos około 600ml, wiec podzieliłam na 3 porcje :-) Jutro kolejna próba...
A mi duzo bardziej ta z mieskiem smakuje...
Dobre z tym wegetarianinem :-DDaj mu jeszcze raz i tak do skutku :tak:
CZARNA I KASIA dzieki

Dorotko możesz śmiało taki kleik dorzucić bo do mleczka też się tak dodaje.
Ale jeśli nie to możesz od skończonego 6 miesiaca Oliwii podawać w taki sposób: zupka przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (pół łyżeczki czyli 2-3g na 100 ml.
Możesz też dodać kaszkę mannę ugotowaną wcześniej dosłownie odrobinkę.

A ja gdzieś czytłam o jajku ze po 8mym:baffled:
Wkurza mnie to ze nie ma jasnych wytycznych.

zgadzam się z Tobą Kaka:tak:Mnie też to wkurza,ale chyba z tym jajeczkiem to chyba tak od 7 miesiąca dla karmionych cycem,przynajmniej tak czytałam w tych mądrych gazetkach...sama nawet nie wiem czy te jajo ma być na twardo czy tak pół na pół:confused:Może niech dziewczyny się wypowiedzą,co mają już starsze dzieci-->Czarna,Mirabelka,Małaulcia??

A jak podawane takie pół jajka?:zawstydzona/y::sorry2:
Jak jajecznicę :confused:
A od którego miesiąca można dać odrobinę rużu w zupce?Jakoś nie widziałam słoiczków z zupką ryżową a chciałam zrobić coś a la rosołek z ryżem.

U nas pasuje każda potrawa, wprost uwielbia nowości:-D

reklama
u mnie był znowu krzyk na zupke:(

jajko chyba na twardo- by salcie zabić

a co do kalendarza nie ma jasnych wytycznych "bo to biologia" jak mawiał mój profesor

Do góry