U nas po jelitówce apetyt wrócił ze zdwojoną siłą. Zuzka je wszystko co jej wpadnie w ręce Ostatnio zasmakowała nawet w bigosie z cukinii (bezmięsnym )
a wczoraj zrobiłam jej na kolację racuchy z kaszy manny wg przepisu z diety vitalii i wcisnęła 4 sztuki!
Są naprawdę smaczne i bardzo puszyste zatem podeję Wam przepis: (skłdniki na 3 porcje)
Czas wykonania: 20 min Trudność: normalne Koszt: tanieWydrukuj
Składniki:
Masło śmietankowe 15 g (1,4 płaska łyżka)
Olej słonecznikowy 40 g (3,4 płaska łyżka)
Cukier 8 g (0,7 płaska łyżka)
Jaja kurze całe 80 g (1,4 szt.)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 310 g (1,4 szkl.)
Kasza manna 65 g
Przyprawy:
Sól biała 1 g (0,7 szczypta)
Instrukcje:
1. Zagotować mleko w garnku i wsypywać powoli kaszkę, energicznie mieszając. Trzymać na wolnym ogniu do momentu zagęszczenia kaszki.
2. Jaja rozdzielić a białka ubić na sztywną pianę.
3. Gdy kaszka ostygnie, dodać żółtka, masło, cukier, sól i dokładnie wymieszać.
4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
5. Olej rozgrzać dobrze na patelni i smażyć z powstałej masy małe racuszki na złoty kolor.
Ja racuszki posmarowałam Zuzce powidłami i wcinała sama aż jej się uszy trzęsły.