reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Marta moja jajecznice na maśle z parowara je do 3 razy na tydzień, tyle, że my z dwóch jaj jemy..:-p

u nas ostatni posiłek 19, pierwszy po 7, tyle je w dzień, że dobrze, że ma taką dużą przerwę :tak:

reklama
Wklejam wam tak jako ciekawostke ile je roczniak mojej przyjaciółki :/)

7.00 mleko 270ml wody/ 9 miarek mleka (wychodzi z tego ok.330ml)
9.00 śniadanie: wymiennie- twarożek/kaszka/jajecznica/naleśniki
Spanie 9.15-10.30/11.
Spacer nr 1 ;)
13.00 obiad - drugie danie czyli warzywa z mięsem/rybą
13.30-15.30 spanie
16.00 zupa, ale zdarza się, że nie chce choć rzadko. Po zupie deser - owoce, ciasteczka. Czasem zamiast owoców marchewkowy soczek bobofrut z jakimiś owocami.
Spacer nr 2
Na spacerze chrupki kukurydziane (kilka).
19.30 kolacja: kanapeczki z serem/szynką, jarzynki na parze albo zupka, której nie dojadł.
20.30 kąpiel
21.00 Kaszka: 270ml wody/ 9 miarek mleka/ 7 miarek kleiku ryżowego (wychodzi z tego ok.330ml).

A chudy i ruchliwy
Najlepsze są ilości mleka heh
Mój 120 Max 150 :-) ja nawet nie mam takich butelek mam jedną 260tt to odmierzam nią wodę na kaszke heh

Irisson z dwóch jajek to ja sobie robię jajecznicę !!!!

Ostatnia edycja:
MArta ja rozcieńczłam mleko, aż doszłam do jednej miarki w nocy i tak jak pisze akrolina mleka nie je, ale o tej samej porze musi wody się napić i już. Kolacje je około 20 i potem około 2 woda, a o 5 mleko, bo jak nie dostanie to pobudka pełna:szok:

Asia daj jakiś pomysł na obiad dla malucha z batatem. Kupiłam Staśkowi pierwszy raz i nie mam pomysłu z czym mu podać, żeby pasowało i smakowało.

Dzisiaj mieliśmy tak, że wczoraj po przyjeździe do mamy o 21 się wcale do spania nie szykował, o 20 zjadł w domu kaszkę. O 22 postanowiłam mu dać mleko, bo pomyślałam że może zaśnie i że może już lekko głodny jest i dlatego nie śpi. Wypił to mleko i obudził się dopiero o 3:50, wzięłam go do siebie, ale byłam strasznie zaspana i nieprzytomna i jakoś nie miałam siły mu mleka dawać mówię sobie, dobra może zaśnie. I zasnął, a na mleko się obudził dopiero o 6 rano. Więc może spróbuję mu dawać kolację trochę wcześniej czyli o 19, a o 20:30 przed samym spaniem mleko. I może wtedy nie będzie potrzebował mleka w nocy. Nie powiem że nie jestem wyspana, bo mnie takie mleko o 2 rak wybudza że nie mogę potem zasnąć.

Jezu, mój w nocy potrafi dwie flaszki po 260 mleka obalić...
Kaszki mu zbrzydły, ledwo 50 na kolacje zje. Najulubieńszy jest pasztet z dyni z ogórkiem kiszonym. Chleba mu nie daje. Generalnie musi być karmiony, bo sam to tylko wciera albo karmi zwierzaki...

Mart my też nie mamy takich butelek :-D:rofl2: u nas tylko pory drzemak się zgadzają.
Ola jada od 60-120ml mm

Ale popatrz teraz już widzisz dlaczego Ci się Staś budzi w nocy na mleko.
Olka ostatni posiłek je o 19 i jest to ok 100ml mm czystego
a ten szkrab koleżanki zjada 330ml gęstej kaszki :szok::szok: po takiej ilości Ola by i trzy dni spała ale nie jest nauczona tyle jeść i nie ma tak rozepchanego żołądka i nie będzie miała bo nie mam pojęcia jak to zrobić :baffled:. No i może to i dobrze wszędzie trąbią że lepiej jeść częściej a mało. Jak Ci nie przeszkadza to karmienie to olej,

Ja mam ostatnio inne przemyślenia. My tu tak analizujemy co z czego, ze za dużo mleka, za mało tego i tego a taka moja babcia karmiła piersią czwórke dzieci i do głowy jej nie przyszło żeby się w ciągu dnia zastanawiać czy ma tego cycka dać raz czy 10 razy roczniakowi, podobnie w nocy i moje ciocie i wujkowie mają się całkiem nieźle.

No dobra nasz schemat
5 śniadanie - 120 mm
8 drugie śniadanie - pół jajka z kilkoma gryzami kanapki
przez cały dzień pojedyncze owoce (kilka malin, jagód, arbuz) i chrupki
18 - kolacja pól kromki chleba
19 - druga kolacja 120 mm
23 - 120mm trzecia kolacja

Ostatnia edycja:
Marta, to do mnie?:) ja generalnie zanim nie było młodych ziemniaków zastępowałam nim normalne, jadła z mięsem, rybą i warzywem. Jak jeszcze jadła papki to ulubiony był zestaw: batat, cukinia, masełko i łosoś.

U nas jedno mleko w nocy nie ma bata, na wodę nie na da się nabrać. Na kolację ok. 18 je kaszkę na 150 ml i dopija 150 czasami, a i tak w nocy zje. Robię jej oszukańca i mam nadzieje, że minie, wcale się tym nie przejmuje, że jeszcze je chociaż przespać całą noc bym chciała.

Ostatnia edycja:
I powiedzcie mi dlaczego wszyscy się tak strasznie dziwią że roczne dziecko jada w nocy skoro 80% dzieci tak ma:baffled:
Mi się wydaje, że matki ściemniają na żywo żeby wyglądało że są takie boskie a ich dzieci takie książkowe ;-) i ze tak świetnie sobie radzą. ot pokutuje etos kobiety perfekcyjnej.
Wg mnie jedzący w nocy roczniak to zupełna norma dziwi tylko hipokrytów i lekarzy :-D:rofl2:

reklama
Kurde, ja to się nigdy nie spotkałam z takimi pytaniami czy je w nocy? czego to niby wyznacznik? Każde dziecko jest inne, potrzebuje to je nawet 2 latek. A ostatnio w nocy wpiła 150 i zaczęła ryczeć to my noszenie, uspokajanie, a ona co więcej mleka chciała:)

Ostatnia edycja:
Do góry