reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

K8 a to ile mu podajesz? 500-600ml, bo to chyba takie jest zapotrzebowanie u 7 miesięczniaka..

Ja się nie znam na dietetyce...Ale Mania od czau buntu mlecznego nie wyciąga więcej niż 300ml mm i to w kaszkach:confused2:
To trwa już 2 tygodnie i pewnie się nie zmieni bo nie jestem w stanie wlać w nią mleka nijak, a kaszek więcej jeść nie może.
Ma się dobrze, więc tuszę, że Fifi też ma szansę pozostać w formie bez mm;-)

reklama
Aia po miesiącu takiego jedzenia zrób wyniki, zobaczysz czy twoja dieta uzupełniająca nie powoduje jakiś niedoborów, jednak Maluchy najwięcej biorą z mleka, dopiero uczą się trawić

Właśnie mleko migdałowe ma wszystko czego dziecku trzeba :) jest to nawet zdrowsza opcja niż mm.
Konsultowałam to z moją pediatrą i też potwierdziła, że to wystarczy. Mnie nawet cieszy ta skaza, bo krowie mleko zdrowe nie jest i przynajmniej jak teściowej powiem, że ma skaze to nie będzie go świńskimi danonkami faszerowała i innymi mlecznymi wynalazkami.

A mleko kokosowe jest lepszym źródłem białka niż jakiekolwiek inne mleka z krowim włącznie :) no i kest w pełni tolerowane i bardzo dobrze przyswajalne no i niemodyfikowane :)

k8, no widzisz jak dobrze wyszło z tymi danonkami :p Natalii też wyszła niby alergia na mleko jak miała niecały roczek, też miałam argument dla mamy na dawanie różnych wynalazków, kinder kanapek itp. za to teraz zje od czasu do czasu czy danonka czy coś (np słodki serek z biedronki) ale rzadko i nie stanowi to stałego elementu jej menu, daję jej prawie wyłącznie zdrowe rzeczy. a lubisia z nadzieniem czekoladowym Hani już moja mama zdążyła dać, na szczęście bez tego nadzienia, a Hania go pożerała dość łapczywie

k8libby, to czemu tyle czasu dawałaś mm? skoro te inne mleka takie samo dobro?

No ja nie rozumiem, tego Waszego problemu z danonkami. Moja mama nic nie daje Uli bez mojej kontroli, chwali mnie za diętę i mówi, że ona to nam żurek dawała z szynką bo tak się wtedy karmiło. Ja jej zostawiam co ma dać dziecku i nie ma mowy żeby dała coś bez mojego pozwolenie i wiem, że później też tak będzie.

Oj, jadę na zakupy dziś jej dam kaszę jęczmienną do obiadku, dawała któraś już?

Asia, pewnie z wygody. A teraz mam bodziec.
Wiesz, moja teściowa jest "najmądrzejsza" i wszystko wie najlepiej. Ostatnio rzuciła tekstem, że w lato to Fifi parówki będzie u niej zagryzał... A co do danonków? Jeden na miesiąc ok, ale jeśli ktoś wierzy w to, co mówią w reklamie, to ja nie mam pytań...

weronkazz dzieci na butli dopiero w 10 mies mogą jeść gluten bez opamiętania

to ta słynna piętka z chleba kiedy? to już będzie bez opamiętania czy za jakiś miesiąc na łyżeczce manny dziennie mogę jej dać do pomemłania?

k8, niektóre mamy "wierzą w nutellę", bo tak pani ładna mówi w tv ;)
a tu coś specjalnie dla Ciebie i nie tylko, bo mi się spodobało też:
http://kuchniaelaimy.blogspot.com/

szczegolnie polecam dział DLA NIEMOWLĘCYCH BRZUSZKÓW

jest pięc przemian, są mleka migdałowe własnej roboty i takie tam ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja tam lubię migdałowe i kokosowe, to pierwsze nawet raz sama popełniłam ale jednak uważam, że do końca pierwszego roku dla dziecka wiadomo cyc, a ostatecznie mleko dostosowane do jego wieku i przebadane, wolę nie eksperymentować na dziecku.

Danonki to ja robię sama, serek, pasta z wanilii, inulina albo brązowy cukier.

Jak skończy rok to jak najbardziej będę jej robiłam mleko migdałowe.

Do góry