reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Asia no sensownie tam jest to opisane i przemawia za wprowadzeniem szybciej, w trakcie karmienia piersią :tak:
Tyle, że my na mm więc nadal nie wiem...

Karolina my nadal jedziemy na enfamilu bezlaktozowym, nie ma 2, właśnie się zastanawiałam co zrobić po 6 miesiącu, bo chyba wtedy dziecko potrzebuje już chyba trochę innych składników niż te zawarte w 1? Mieliście jakąś dodatkową suplementację, chyba np. żelaza jest więcej w 2, ewentualnie jakoś specjalnie zbilansowaną dietę? U nas na razie żadna zmiana mleka się nie powiodła i wolałabym na razie małego nie męczyć z nowymi próbami. Jeszcze pytanko - co jaki czas podejmowałaś na nowo próby z wprowadzeniem 2?

Gorgusia
jak mi małego zakorkowało po marchewce to najpierw przepajanie, potem jabłuszko, jak nie pomogło to czopek glicerynowy i koniec męczarni. Jeszcze raz potem spróbowałam podać marchewkę, ale zdecydowanie to nie jest jego warzywko :-p

Edit: ja gotuję na żywcu, u nas kranówa strasznie syfna.

reklama
Ja do picia dla nas używam wody z osmozy, więc dziecku też ją daję :) No i po niej nie siada kamień na czajnikach i parowarach itp.

Asia, pewnie, że może być zwykła. Ale tej dzieciowej nie trzeba gotować, a każda zaoszczędzona minuta jest dla mnie na wagę złota :D

cornelka, a gdzie kupujesz enfamil bo ja zamierzam podawać do kaszki, a kupowałam raz jak byłaa na odstawieniu w aptece, a wiem, że można gdzieś taniej kupić. Dla niej to jaki teraz enfamil ten 1?

Wszystkie mleka poczatkowe sa do 6 miesiąca zycia. Mleko następne czyli nr2 ma inny sklad, mniej przetworzone mleko krowie gdyż dziecko jest juz gotowe na jego spozywanie.

Asia, Ewa tez chcialam kupic ten parowar avent ale Znalazlam taki inny parowar w którym ugotuje tez dla nas bo jest wiekszy chyba Morphy Richards sie nazywa. I bede blendowac w zwyklym blenderze. Zaczynam z zupkami krem z manna od 10stycznia :)

Lewek, ja mam wypasiony parowar na gaz i mam super blender boscha, ale konsystencja tego wszystkiego mnie ie zadowala i co najważniejsze Uli też nie, dlatego dziś gotuje, nie paruje. Moj parowar jest ogromny, kuchnia mała, a używam go raz na ruski rok ja robię bułki na parze, mi się on nie opłaca. Poz tym my jak tylko zacznie się ciepło będziemy mobilni i będziemy jeździć w góry do domku moich rodziców i to mogę tam wziąć. Poza tym dla mnie to oszczędność czasu, a w planach jeszcze 3 dzieci więc na pewno się przyda.

Ostatnia edycja:
Asia najtaniej chyba w rossmannie, są od jakiegoś czasu też duże puszki, ale chyba wam na razie wystarczy mała. Na kartę rossnę czasem jest też na enfamil promocja.

My kupujemy w aptece i to na zamówienie bo ciężko ten bezlaktozowy dostać, o promocjach możemy zapomnieć i są tylko małe puszki :baffled: Nieekonomiczne to moje dziecię ;-)

Ola Maks pił butelkową, Ola z kranu, trzecie będzie pic nie przegotowaną :-D. Zresztą patrzałam na badania wody katowickiej lepsza niż nie jedna źródlana ze sklepu ;-)

Cornelka no własnie u nas były straszne jaja z wprowadzeniem dwójki. Mały strasznie źle reagował, ryczał, miał wzdęcia, zaparcia istny cyrk. No i przede wszystkim przejadał się. Jadł porcje po 60 bo to mleko syte bardziej. Nie wiem jak często próbowałam ale pewnie co kilka tygodni. Nie suplementowałam dodatkowo, olałam, wzięłam to na wyczucie i nie myliłam się. Młodemu nic nie było.

Asia ja w cerfurze widziałam enfamil

reklama
gosha pisze:
A podobno krakowska woda jest całkiem niezła, tzn w ostatnich latach jakość się znacznie poprawiła
To ja zapraszam do mnie na Przewóz :laugh2:. Takiego syfu to nigdzie nie widziałam. Dzbanek trzeba odkamieniać przynajmniej raz w tygodniu. I to naprawdę jest co odkamieniać, nie jakaś tam warstewka, tylko czysty biały kamień na pół milimetra :szok:. Herbata zalana taką wodą miała na powierzchni taką brzydką błonę. Fuj. Na szczęście jakiś czas temu nam się przypomniało, że po przeprowadzce nie wyciagnęliśmy dzbanka filtrującego. Znaleźliśmy go i teraz odkamienianie raz na półtora-dwa miesiące :-) i to tylko taki nalot. Do gotowania lejemy tylko tą przefiltrowaną. Nigdy w życiu nie dałabym krakowskiej wody prosto z kranu Tymkowi do picia. Nawet butelki zalewam przefiltrowaną.
A ja do ugotowania kaszki manny (asia, ja daję zwykłą mannę) tez leję butelkowaną, Żywca - tak jak Cornelka
.
cornelka pisze:
Asia najtaniej chyba w rossmannie, są od jakiegoś czasu też duże puszki, ale chyba wam na razie wystarczy mała. Na kartę rossnę czasem jest też na enfamil promocja.
Na mleka początkowe nie ma rabatu z samej karty Rossnę. Dopiero na mleka następne.
gorgusia, mnie też ostatnio Tymka przytkało. Nie wiem po czym, nic szczególnego i nowego nie jadł. 2 dni robił tak po troszeczku, tak 1/5 normalnej objętości kupy :-p, i szło mu to baaaardzo ciężko, ale nie płakał, nic się nie działo, brzuszek nie bolał. Oczywiście zaraz mu pocisnęłam jabłuszko, ale nic to nie dało. Czwartego dnia przydybałam jak zaczął znowu walczyć z tym tematem, położyłam go na łóżku i podkuliłam mu nóżki, tak kolankami do klatki piersiowej. Poszło jak ta lala. Prawie czterodniowa zawartość jelit :-p.

Do góry