reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Aia, ja też bym chciała jakiś wytycznych ale nie ma tak łatwo i chyba już nie będzie:tak: U nas poranna marchewka zjedzona prawie cała, może nie był to rarytas dla niej ale nie pogardziła. Przeszkadzają jej te dolne jedynki bo łyżeczka o nie zahacza więc nie wkładam całej. Nie dałam tej wczorajszej marchewy ku uciesze Eddiego, który zjada resztki:-D
No właśnie Aia, tak dzisiaj pomyślałam, że o złej porze jej daje, Powinnam w okolicy pierwszej dawać nie? ale to jeszcze mogę spokojnie zmienić? no a jak to w ogóle wygląda docelowo, jak taki roczniak ma mieć podzielony dzień jedzeniowo, ma ktoś schemat? ile mlecznych, obiadków, owoców, jak ktoś może polecić sensowną książkę o żywieniu niemowlaków to będę wdzięczna, karolina znasz jakąś, może ta Twoja pediatra coś poleciła?

reklama
U nas taki schemat jak u JJustyny, a przynajmniej staram się aby tak to wyglądało... 3x mleko, przed południem obiadek warzywny ( niedługo z jakimś mięskiem startujemy ), a przed snem ok. 19 zamiennie albo deserek albo kaszka. niestety zaczęły się schody, bo mały ma zaparcia po marchewce, raz mu dałam kleik z jabłuszkiem i też się męczył, więc muszę coś pokombinować z innymi daniami. Tyle, że poza własnym jedzonkiem ruszyliśmy też ze słoiczkami, bo nie mam skąd brać jakiegoś zaufanego mięska czy niektórych warzyw, a tam właśnie większość dań jest z marchewką :baffled:

Ale ogólnie wciąga jedzonko aż mu się uszy trzęsą i nawet szpinaczek mu bardzooo smakuje :-)

P.s. a może znacie jakieś strony z fajnymi przepisami? K8libby ty jakieś smakołyki Fifiemu przyrządzasz, skąd czerpiesz inspiracje? :-D

Asia teraz to możesz spokojnie podawać jakkolwiek, to u Was dopiero pierwsze kroczki i oswajanie z łyżeczką i nowym smaczkiem bardziej niż pełnoprawne posiłki, więc spokojnie potem jeszcze pozmieniasz pory:tak:

Ja się opieram na schemacie od irisson, tutaj link:
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym | Porady Położnej

A dla Was, cycowych:
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem matki | Porady Położnej

U nas teraz wygląda karmienie tak:

1 posiłek (ok 7 rano) - kleik/kaszka ok 150 ml
2 posiłek (ok 10-11) - mleczko 100-180 ml
3 posiłek (ok 13-14) - warzywka od kilku łyżeczek do 100 ml (jak nie chce jeść następny posiłek jest odpowiednio wcześniej oczywiście)
4 posiłek (ok 16-17) - mleczko 100 - 180 ml
w międzyczasie kilka-kilkanaście łyżeczek przecierów owocowych
5 posiłek (o 19 30) - mleczko 100-180 ml

Ostatnia edycja:
Aia, dobre, ale ten kleik ryżowy dla mojej Uli to bez mleczny nie? Jutro mi przyjdzie Avent bo M wczoraj kupił to podam jej tą marchewkę o 12. Ogólnie to ten tydzień jedziemy tylko z marchewką, w nd spróbuje może z tym kleikiem, a jak będe miała ten Avent to dorzucę ten gluten do marchewy.

Asia nie mam pojęcia jak jest z mlekiem mamy? Możesz je podgrzać trochę? Jeśli tak, to spokojnie możesz robić kleiki na Twoim mleku. One rozpuszczają się super w 40 st. Nie wiem, czy nawet w temp pokojowej by się nie rozpuściły? Któraś z dziewczyn robiła na swoim mleku chyba.

Na wodzie kleiki są syfne straszliwie...Jałowe warzywa to przy tym pikuś;-)

asia to jest odpowiednik kleiku. Kaszką ryżową zwykle nazywa się gotowy posiłek po prostu, na mleku mod. już robiony.
Jest też fajny, tańszy dużo kleik bezmleczny, bez cukru Bobovity. Choć wiem, że dla Ciebie cena nie gra istotnej roli ;-) My go w każdym razie mamy i się sprawdza świetnie :tak:

Asia kaszka i kleik mają różne konsystencje, kleik jest bezsmakowy mniej obciąża brzuszek, stąd go się poleca na początek, kaszka jest smakowa i ciężka, obie na własnym mleku Ci nie zgęstnieje, tylko będzie lejące

reklama
Do góry