reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
Lewek no właśnie, nie wiadomo co za mleko jest w środku, no chyba, że tak jak K8 używa wszystkiego humany, to może taką dawać, a jak dziecko jest na innym mleku mm, a inne jest w kaszce, to mogą być problemy brzuszkowe, dlatego ja tam wole osobno mleko i kaszkę :tak:

50ml kleiku zjedzone, plus cyc na popicie, odpadła od razu, a już myślałam, ze kleik stracony bezpowrotnie :-)

Asia nie no jasne, jak nie ma tendencji do zatwardzeń, alergii, to można spróbować, tylko piszę, że tak w mądrych książkach radzą, żeby nie mieszać mm, jak będziesz mieć jedna mleczną z humany, drugą z mlekiem Enfamil, do tego pierś i warzywa, to możesz Ulce nieźle namieszać ;-)

kakakarolina pisze:
A Ola będzie do końca życia jeść tylko mleko. Generalnie nowe produkty ma w doopie i po wykrzywieniu się na 3 łyżeczki ma dość.
Się przynajmniej nie nagotujesz :-D. Karton mleka i z głowy :-D.

weronka, nie znam produktów Humany, ale ja bym się nie przejmowała tym przepisem. O ile nie jest napisane, że podanie innego mleka niż 2 grozi utratą zdrowia to wiesz... Traktuję to jako poradę producenta, a nie jako nakaz.
jjustyna pisze:
dziewczyny czy wszystkie dajecie kleik na noc? mój ma 4 i pół miesiąca i na samym bebilonie 180ml śpi od 20 do 7-8 rano. to dodawać go? mamy 5 karmień 3 razy mleko i zupka, kaszka lub deserek
No to masz idealny schemat żywienia do wieku :-). Nie ma po co dawać kleiku na noc, jak i tak ją przesypia na samym mleku. Kleik później wprowadzisz, jak starszy będzie. Na razie nie ma po co tuczyć niepotrzebnie.
weronka pisze:
(...) ilekroć staram się ją odłożyć do łóżka na takie właśnie drzemanie, jest wołanie o butle. podaję i zasypia. inaczej zdarza jej się usnąć tylko na rękach, albo w bujaczku. w łożu żarcie musi być. czy to bardzo źle?
Według mnie źle. Bo jak zaczną zębiska wyrastać a ona dalej będzie miała nawyk zasypiania z butlą w buzi to ciężko będzie ząbki w porządku utrzymać. Ale z drugiej strony - pewnie jej się ten nawyk jeszcze 2 razy zmieni :-p. Inna sprawa, że jak sobie sama leży w łóżeczku z butlą w buzi i przysypia to może się zachłysnąć :baffled:.

Ostatnia edycja:
moje dziecko trzymalo się 4 mlek i warzywek całe 8 dni, teraz znowu musi być 5 razy mleko i warzywka, na wieczor pomimo kleiku jest i tak pobudka ok.2 a zasypia o 20 i o tej drugiej wciąga całą butlę, potem koło 7 też, koło 11-12 mamy warzywka a i tak musi dopchać mlekiem ok 60ml, po warzywkach 2h wytrzymuje i jest mega głód i potem 18 i koło 20.
ciekawe ile waży:) jutro szczepienie to sie dowiem

u nas po 50ml kleiku+cyc o 19, jadła o 23, a potem o 3 i 7, super ! zobaczymy czy to przypadek, czy w końcu coś się poprawia :-)

No, kakakarolina u nas też kryzys warzywkowy...Mania kategorycznie od kilku dni odmawia ich konsumpcji:no: Nie pasuje jej nic. Kupiłam kilka rodzajów zupek, różnych firm i wszystko be. Cóż, może spróbuję dawać o innej porze, dalej od porannej kaszki. Może za mało głodna jest?

Ja nie wiem juz jak to jest z tymi kleikami i kaszkami? Irisson podała kiedyś fajnego linka do schematu żywienia niemowląt i jego postanowiłam się trzymać, bo wygląda sensownie. Tam stoi napisane, że po 4 mies. wprowadzamy kleiki/kaszki jako jeden mleczny posiłek...Daję Mani kleik albo kaszkę rano, bo tak będzie pewnie ją jadła przez najbliższe lata, w porze obiadowej dostaje warzywka, zaraz już mięsny odbiadek, reszta posiłków w liczbie 3 to samo mleko. Myślicie, że ją ten kleik utuczy? Myślałam, że Bąble już w tym wieku potrzebują na sztucznym mleku zbożowych posiłków? Matko, dlaczego nie ma bardziej klarownych wytycznych?

reklama
Aia ja się nie boje w utuczenie, bo moja to daje jasno znać, że nie chce, zamyka paszę i nie da rady wcisnąć łyżeczki, tak samo od cycka się odrywa jak ma dość, żeby utuczyć musiałabyś dawać przynajmniej z 3 posiłki po 200ml z kleikiem dziennie :sorry2: u mnie Laura jadła podobnie i wygląda super :tak:

Do góry