reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Ja jeszcze twarożku nie dawałam. Próbowałam dać jogurt naturalny, ale było krzywienie się i zacisk ust.
Boże, kanapeczka na 2 śniadanie. Ale fajnie. U mnie kaszka mleczno-zbożowa :baffled:

reklama
dzag83 pisze:
Mój Tymek już gdzieś koło dychy chyba będzie miał, przy wzroście ok. 78... Dawno go nie mierzyłam.
No to zmierzyłam. Wzrost 79/80, waga 10-10,2kg :) Tak się wierci, że nie da się dokładnie :).
Mart81 pisze:
Ja jeszcze twarożku nie dawałam. Próbowałam dać jogurt naturalny, ale było krzywienie się i zacisk ust.
Widocznie jeszcze nie jego czas :). Ale możesz też spróbować z jogurtem naturalnym Gęstym z Bakomy. On nie jest taki kwaśny. Do tego owoce i w ogóle zero kwaśności :).

Moja mierzy 77/78 i wazy 10800 (tydzien temu) wpiernicza wszystko i wiekszosc lubi. Dzis na sniadanie jajecznica zagryziona kanapka a potem kiszeniak do memlania, boszzzzzz, mlaskanie nawet na gorze bylo slychac:) U nas twarozek to co chwile jest, bo ja bardzo lubie i olivia tez zalapala, byl z rzadkiewka, szczypiorkiem, koperkiem i solo tez, jak nie na kanapce to mala paluszkiem do miseczki siega:) A na obiad wlasnie sie kurczak robi, do tego ziemniaczek i buraczki, domowo i polsko, pycha.
Mart a czemu Stasiek tak nie je, nie chce? I nigdy nie chcial? A jak mu dasz np kawalek chlebka do lapki albo ugotowanego kalafiora to nie probuje zjesc?

Ostatnia edycja:
LeRemi, skórkę od chlebka pomiędli, chrupka zje ładnie, biszkopta też jakoś zmęczy z połowę. Ale w jedzeniu takim obiadowym to nie toleruje kawałków. Od jakiegoś czasu próbuję, jak miał z 6 miesięcy to zaczęłam mielić nie zupełnie na gładko bo nie chciałam tego przeoczyć i chciałam zachęcać do kawałków, ale teraz nie chce przejść na wyższy lewel. Dzisiaj miał krupnik z kaszą jęczmienną na obiad z warzywami i wołowiną. Połowę z mięsem odłożyłam i zmieliłam na super gładko a drugą połowę bez mięska tak tylko szurnęłam blenderem. Więc było naprawdę sporo kawałeczków i grudek i kasza. Jedzenie trwało ze 40 minut, cofki były, krztuszenie, wykrzywiał się. Ale twardo walczyliśmy i zjadł. Musi ćwiczyć. Ale o kanapce to nie ma co marzyć na razie.

U nas już tylko BLW wchodzi w grę. Kanapki z pomidorem i twarożkiem wcina. Na obiad doradę z pomidorem sama też zładła :tak: pomidor jest kartą przetargową może całego zjeść.
Nie zginie na mleku i pomidorach:rofl2:. Do tego jogurty naturalne solo są akceptowalne. Nie dodaję do nich owoców bo skoro jej smakuje bez to po co ją słodkim rozpuszczać potem się będzie danonków domagać :-p i owoce samodzielnie też je. Tylko jajka nie je, jajecznica ją cofa i nie ma szans na otwarcie buzi.

Jutro jej dam falafel chyba ciecierzycę można co?
Bo kaszek nie jemy i musze kombinować.

Ostatnia edycja:
Kurcze, czytma i chyba jestesmy bardzo do tylu. U nas 3 razy mleko, obiadek (ze sliczka, te z kawalkami tez toleruje), i kaszeka z owocami na podwieczorek. Musze szybko pocztyac w sieci i nadrobic, bo bedziemy z butli jechac do 5 roku zycia ;)

Karolina co to falafel?
Mart a sprobuj mu jak najwiecej dawac do lapki, nie tylko suchy chlebek ale tez np posmarowany maselkiem. Gotowanego klafiora, brokula, marchewke cala, ziemniaka z owocow najlepszy banan no ale jabluszko tez czy gruszke cale albo w duzych kawalkach. Wiadomo, ze na poczatku wiecej wyladuje na podlodze, ale do buziaka tez cos trafi. Moja tak wlasnie zaczynala, tez na poczatku sie krztusila, ale z czasem szlo coraz lepirj a teraz nie ma problemu wcale.

A dobre toto? Znaczy do czegos mozna przyrownac smak? Bo zupe z soczewicy kiedys probowalam i mi nie smakowala i dlatego nie uzywam soczewicy wcale. Ale pewnie kilka jest przepisow na taka zupe. A jak sie robi te placki?

reklama
LeRemi ciecierzyca w smaku jest super. Dla mnie dużo lepsza od soczewicy. Ja robię różne takie kotleciki kaszowo, fasolowe i to jest podobny smak :-D
Choć ze smakami jest różnie ostatnio zrobiam pasztet z fasolki kidney i M zjadł cały bo mu smakowało jak kaszanka :-D:rofl2:
My lubimy jemy to zamiast ziemniaków.

Falafel

ja robię bez sody i nie formuje kuleczek tylko placuszki żeby się w piekarniku zrobiło, cynamonu też nie daję a kolendrę świeżą

Do góry