reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Ja jeszcze twarożku nie dawałam. Próbowałam dać jogurt naturalny, ale było krzywienie się i zacisk ust.
Boże, kanapeczka na 2 śniadanie. Ale fajnie. U mnie kaszka mleczno-zbożowa :baffled:

reklama
dzag83 pisze:
Mój Tymek już gdzieś koło dychy chyba będzie miał, przy wzroście ok. 78... Dawno go nie mierzyłam.
No to zmierzyłam. Wzrost 79/80, waga 10-10,2kg :) Tak się wierci, że nie da się dokładnie :).
Mart81 pisze:
Ja jeszcze twarożku nie dawałam. Próbowałam dać jogurt naturalny, ale było krzywienie się i zacisk ust.
Widocznie jeszcze nie jego czas :). Ale możesz też spróbować z jogurtem naturalnym Gęstym z Bakomy. On nie jest taki kwaśny. Do tego owoce i w ogóle zero kwaśności :).

Moja mierzy 77/78 i wazy 10800 (tydzien temu) wpiernicza wszystko i wiekszosc lubi. Dzis na sniadanie jajecznica zagryziona kanapka a potem kiszeniak do memlania, boszzzzzz, mlaskanie nawet na gorze bylo slychac:) U nas twarozek to co chwile jest, bo ja bardzo lubie i olivia tez zalapala, byl z rzadkiewka, szczypiorkiem, koperkiem i solo tez, jak nie na kanapce to mala paluszkiem do miseczki siega:) A na obiad wlasnie sie kurczak robi, do tego ziemniaczek i buraczki, domowo i polsko, pycha.
Mart a czemu Stasiek tak nie je, nie chce? I nigdy nie chcial? A jak mu dasz np kawalek chlebka do lapki albo ugotowanego kalafiora to nie probuje zjesc?

Ostatnia edycja:
LeRemi, skórkę od chlebka pomiędli, chrupka zje ładnie, biszkopta też jakoś zmęczy z połowę. Ale w jedzeniu takim obiadowym to nie toleruje kawałków. Od jakiegoś czasu próbuję, jak miał z 6 miesięcy to zaczęłam mielić nie zupełnie na gładko bo nie chciałam tego przeoczyć i chciałam zachęcać do kawałków, ale teraz nie chce przejść na wyższy lewel. Dzisiaj miał krupnik z kaszą jęczmienną na obiad z warzywami i wołowiną. Połowę z mięsem odłożyłam i zmieliłam na super gładko a drugą połowę bez mięska tak tylko szurnęłam blenderem. Więc było naprawdę sporo kawałeczków i grudek i kasza. Jedzenie trwało ze 40 minut, cofki były, krztuszenie, wykrzywiał się. Ale twardo walczyliśmy i zjadł. Musi ćwiczyć. Ale o kanapce to nie ma co marzyć na razie.

U nas już tylko BLW wchodzi w grę. Kanapki z pomidorem i twarożkiem wcina. Na obiad doradę z pomidorem sama też zładła :tak: pomidor jest kartą przetargową może całego zjeść.
Nie zginie na mleku i pomidorach:rofl2:. Do tego jogurty naturalne solo są akceptowalne. Nie dodaję do nich owoców bo skoro jej smakuje bez to po co ją słodkim rozpuszczać potem się będzie danonków domagać :-p i owoce samodzielnie też je. Tylko jajka nie je, jajecznica ją cofa i nie ma szans na otwarcie buzi.

Jutro jej dam falafel chyba ciecierzycę można co?
Bo kaszek nie jemy i musze kombinować.

Ostatnia edycja:
Kurcze, czytma i chyba jestesmy bardzo do tylu. U nas 3 razy mleko, obiadek (ze sliczka, te z kawalkami tez toleruje), i kaszeka z owocami na podwieczorek. Musze szybko pocztyac w sieci i nadrobic, bo bedziemy z butli jechac do 5 roku zycia ;)

Karolina co to falafel?
Mart a sprobuj mu jak najwiecej dawac do lapki, nie tylko suchy chlebek ale tez np posmarowany maselkiem. Gotowanego klafiora, brokula, marchewke cala, ziemniaka z owocow najlepszy banan no ale jabluszko tez czy gruszke cale albo w duzych kawalkach. Wiadomo, ze na poczatku wiecej wyladuje na podlodze, ale do buziaka tez cos trafi. Moja tak wlasnie zaczynala, tez na poczatku sie krztusila, ale z czasem szlo coraz lepirj a teraz nie ma problemu wcale.

A dobre toto? Znaczy do czegos mozna przyrownac smak? Bo zupe z soczewicy kiedys probowalam i mi nie smakowala i dlatego nie uzywam soczewicy wcale. Ale pewnie kilka jest przepisow na taka zupe. A jak sie robi te placki?

reklama
LeRemi ciecierzyca w smaku jest super. Dla mnie dużo lepsza od soczewicy. Ja robię różne takie kotleciki kaszowo, fasolowe i to jest podobny smak :-D
Choć ze smakami jest różnie ostatnio zrobiam pasztet z fasolki kidney i M zjadł cały bo mu smakowało jak kaszanka :-D:rofl2:
My lubimy jemy to zamiast ziemniaków.

Falafel

ja robię bez sody i nie formuje kuleczek tylko placuszki żeby się w piekarniku zrobiło, cynamonu też nie daję a kolendrę świeżą

Do góry