reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Jezu, dziewczyny - co ja mam z tą dynią zrobić?? poprostu ugotować i zmiskować? Jakaś oliwa z oliwek czy coś do tego? Ziemniaczek? Jutro startujemy.... Mam stresa jak przed jakimś egzaminem ;-) ewa86 - dostałam w prezencie to cudo parowar/ blender z Avent - od jutra będziemy go uzywać:tak:

reklama
No, a my już mamy za sobą marchewkę, jabłuszko, marchew z jabłuszkiem i dzisiaj marchew z ziemniaczkiem. Idzie całkiem dobrze, Maciejka zajada i krzyczy o jeszcze, gdy koniec:-) Ale po wprowadzeniu nowości, mleka w dzień je mniej:baffled: tak ok.60 -90. Dopiero w nocy dwa razy 150. Mój Mały Kochany Kombinator

Summer, wrzuć jedzonko do parowara, daj 150 ml wody (przy mięsie będziesz dawać 200 ml) i idź się pobawić z dzieckiem ;) Jak zapiszczy, to wróć, dodaj pół łyżki miękkiego masła albo ciut innego tłuszczu i zmiksuj. Jak przy parowaniu zrobiło się za dużo wody, to przed parowaniem ciut odlej. Ale woda będzie Ci potrzebna, żeby się ładnie na gładko zmiksowało, więc całkiem się jej nie pozbywaj :)

Od ziemniaka bym nie zaczynała - sam jest mdły i paskudny. Lepsza już marchewka albo dynia :)
Na początek, jak robisz jedzonko na spróbowanie - tak na kilka łyżeczek - to wystarczy maleńka porcja, np. pół małego ziemniaka albo kawałek marchewki długości - powiedzmy - połowy palca ;) Pokrój to jeszcze na małe kawałki przed wrzuceniem, to będziesz mieć pewność, że ładnie zmięknie.

Aia, ja dawałam co 3 dni coś nowego. Tak jak pisze kakakarolina: 3 dni marchewka, potem 3 dni marchewka z ziemniaczkiem, potem 3 dni dynia z ziemniaczkiem, potem leciałam już co 2 dni, bo nic się nie działo: 2 dni marchewka z jabłkiem, potem wskoczyłam z powrotem na 2 dni na dynię z ziemniaczkiem, żeby sraczki do jabłek nie dostał :-p, a na koniec samo jabłko z kleikiem ryżowym przez 2 dni. Ziemniaka z brokułem i ziemniaka ze szpinakiem nie dźwignął :baffled:. No i obserwowałam. I na wszelki wypadek zapisywałam w kalendarzu co którego dnia jadł, żebym wiedziała jak ewentualnie coś się podzieje. Raz wyskoczyły jakieś bąble na buzi, ale to chyba był jakiś przypadek, bo już się później nie pojawiły. Jak przeleciał te wszystkie podstawowe składniki to dawałam mu już jak popadnie, włącznie z zupkami słoiczkowymi (tam są po 3 składniki w niektórych).

No to mamy to z dyńki :-D Młody zachwycony, wszystko zarejestrowane na dla potomnych ;-)
DSC_0410.jpgDSC_0412.jpgDSC_0417.jpgDSC_0421.jpg

resztę dyni zjadł Czesio - wszyscu zadowoleni ;-)

Załączniki

• DSC_0406.jpg
    DSC_0406.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 46
reklama
Dziewczyny od czego zaczynacie naukę picia przy wprowadzaniu nowych pokarmów? Picie z butelki,kubków niekapków,treningowych czy jeszcze czegoś innego? Chodzi mi szczególnie o mamy,które karmią piersią,a ich maluchy nie toleruję butelek.Jeśli jest to np kubek niekapek to czy można w tym podać mleko?A jak z nocą,jak dziecko się obudzi?Teraz jeszcze cyc ale później? Pewnie ten temat był już wałkowany ale jakoś nie doczytałam o tym.

Do góry