reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

u nas z piciem też bez szału, woda dobra ale malutko, soczek był bleee zielsko smakowało trochę. Z laurą miałam podobny problem i jej rozcieńczałam owoce ze słoiczków wodą i przez flachę dawałam, młody też tak wciąga.
Dzisiaj hit jedzeniowy w postaci kisielu z borówek, jeżyn i winogron mrożonych (a miał chłop kupić owoce leśne heheh) buziora nigdy tak szeroko nie otwierał czad.

reklama
a ja z kolei podpinam sie pod mamy mlekoniepijaczy. dziś w nocy kilka łyków i dość, a potem marudzenie póki woda z sokiem nie wjechała.... co jest z tą niechęcią do mleka nagle?:confused:

kupiłam Hani wczoraj mleko babydream... zapłaciłam 15zł za 600g, tańsze niż bebiko... do tej pory Hania jadła hipp, chciałam zmienić na tańsze a dobre... porównywałam zawartość i rodzaj cukru, ilość białka, no i tłuszcz - ile jest w którym tłuszczu, ile jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów. nan, gerber, bebiko były dużo dużo gorsze niż hipp, a ten babydream można powiedzieć że porównywalny... nie ma probiotyków, poza tym bardzo podobne wszystkie składniki. babydream ma mniej cukrów prostych a więcej złożonych. zobaczymy jak jej posłuży, jak będzie wszystko w porządku i będzie mi jadła więcej innych rzeczy poza mlekiem to może będzie OK? zobaczę jak z kasą... a no i zrobiłam jej dziś to mleko, wygląda dobrze, mimo większej zawartości skrobii jest jakby mniej gęste niż hipp i jakby lekko sztuczne w smaku, a może takie jakby roślinne... hmmm. no ale generalnie wygląda spoko, Hania wypiła normalnie

Ja bym chciała żeby ona piła jak już nie wodę to chociaż te soki, kupowałabym jej te jednodniowe marwitu. Dałam jej z wodą ten hippa jabłkowy po kaszce znów na siłę wypiła 30 ml, żądnej w tym przyjemności nie miała, wmuszone i tyle.

weronka, a może Tolko już się przyzwyczaiła do słodkiego smaku i teraz nie chce mało słodkiego mleka, takie dzieci szybko się przyzwyczajają dlatego jak tak by chciała żeby piła wyłącznie wodę albo mało słodkie soku z wiśni, czarnej porzeczki w sumie też najzdrowsze. W tym roku nakupię wiśni i porzeczki od rodziców wezmę i porobię jej sama soki na zimę.

Dziś kupa normalna, jedziemy nadal z hippem, teściowa mówi, że to też mogla być reakcja na zmianę mleka, dokończę paczkę i zobaczymy.

Asia, na tym hippie pisze że kupy mogą być bardziej rozluźnione i mogą się zmienić po zmianie z innego mleka na nie
a 30ml to bardzo dużo, chciałabym żeby moja tyle wypiła wody czy soku...

Olga, dużo:) to fajnie. Tak to muszę przeczytać, my dajemy hippa ha, zamówiłam w necie, a wczoraj byłam w tesco i widzę, że jest tańsze znacznie, bo przesyłka kosztuje. Moj cel żeby dziś wypila te 90 ml.

Dzag u nas to nie o to chodzi,bo mały radzi sobie z trzymaniem butli czy niekapka,nawet łyżke mi wyrywa ostatnio;) jakoś z tym niekapkiem mu nie idzie ,bo on probuje ssać ten dziubek jak smoka od butli,a tu się nie da, zresztą nawet jak mu łyżką jedzonko daje to tak zabawnie językiem je tak jakby ssie a nie mieli:eek: ale z babciami masz racje, moja też daje małemu jakby nadal był noworodkiem, ale już głupio mi zwracać ciągle uwage, bo zupełnie inne metody mamy,ale co się dziwić kiedyś wszystko było inaczej;)
Karolina narazie odpuściłam w sumie nic na siłę, wolę żeby pił wogóle,nie ważne z czego

Olga myśmy już porównywały z lekarką te składy. Nam powiedziała żeby mieszać hippa z babydream bo jednak te probiotyki to ważna rzecz i one robią cenę. Nie mieszam bo mi sie nie chce. Skoro hipp lepszy to daję hipa.

Asia ja nie wierzę w przyzwyczajenie do smaków. Maks pil wszystko i soki i herbatki slodkie i same zioła i wodę i nie robil problemów. Ola to samo. Moje dzieci kochaje butelkę nie ważne co w niej jest.;-)

Agnes ten niekapek można ssać na początku
http://www.zielonykuferek.pl/produc...-bidon-niekapek-silikonowy-ustnik-285-ml.html
dostała go ola teraz na zajączka i jak byłam wrogiem niekapków to zmieniłam zdanie. Z tego można mleko w nocy wypić

Ola wypija dziennie przynajmniej jeden taki kubek . Nocą często drugi

Ostatnia edycja:
reklama
A ja wierzę, bo cukier uzależnia. A nie zawsze tak jest ale przeważnie, to może Twoje dzieci są w mniejszości. Widać to chociażby po coli czy pepsi, a wiem, że część z Was lubi ten odkamieniacz;-):-) Już dawno byly badanie tak tak amerykańskich naukowców:-);-), że to nie kofeina w nich zawarta uzależnia tak bardzo ale cukier, a cukrem jest też fruktoza. Dlatego ja jetem uzależniona od owoców;-)

Poza tym ośrodek w mózgu odpowiadający za smak najbardziej rozwija się w wieku prenatalnym dlatego na przyszłe smaki dziecka ma wpływ okres ciąży (to co matka je), jeszcze bardziej to co dodane w mleku podczas karmienia, a najbardziej to co mu damy do 3 roku życia do jedzenia, bo wtedy koduje się cała pamięć smaków.

Ostatnia edycja:
Do góry