reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Weronka jak coś go uczuliło, to czasem trzeba trochę poczekać aż zejdzie, to nie jest tak, że odstawisz i po dwóch dniach mu zejdzie. My mieliśmy tarkę na nogach jak miał ze 2,5 miesiąca, odstawiłam wszystko, tarka zeszła po jakichś 10-12 dniach dopiero. Kaszka jaglana to raczej nie. Może szpinak pryskany. A rumianek to wielce prawdopodobne, mój miał też jakiś kropeczki jak był malutki od herbatki rumiankowej.

reklama
ha, dzięki Mart, to jeszcze nawet i kurczaczek i żółtko się łapie, o ile reakcja może być kilka dni opóźniona? poczekam i zwolnie potem z mięsem i żłótkami... że o glutenie nie wspomnę ;)
no i będziemy walczyć z ząbkowaniem lidodentem, jedynym bez rumianku, o ile uda mi się go dzieś dostać :baffled:

u nas tez uczulenie na policzkach, ale ja nic nowego nie wprowadziłam jej, może u nas to od ślinienia, dzieci jej podają różne zabawki, czasem i z podłogi, posmarowałam jej tormentiolem i juz widac poprawe, więc spoko

ja od dawna daję w zupkach cebulę i czosnek jak jest przeziębiona, tak na 5/6 słoiczków 1 cebula

a ostatnio wyczytałam, że jak się wprowadza mięso, to na początek należy ugotować mięso i użyć jedynie tej wody z mięsa i połączyc z ważywami, a potem pół łyżeczki do 1 zupki; no ja tak nie robiłam od razu podałam mięso, na razie jadła tylko indyka, jak do tej pory to golonka albo udko, ale najlepsze to skrzydło

gratuluję sprytu małego co to z butli tak świetnie popija wszystko

mart a my jak mielismy tarke na nogach to zmieniłam balsam po kąpieli dokładniej smarowałam i sama zeszła:)
bejbi też mieliśmy poliki czerowne wyszłam z założenia że to ślina i przez dwa dni obsesyjnie wycierałam mu policzki mokrymi chusteczkami i przeszlo :)

Weronkazzz, Bejbi u nas też czerwone ślady i krostki wokół ust i na policzkach :baffled: Też na początku myślałam, że od ślinienia, bo tak już było przy wychodzeniu pierwszych ząbków i potem samo mu przeszło. Ale wtedy tylko wokół ust i na brodzie, a teraz nawet na policzkach te czerwone krostki. W sumie je już wszystko od dawna, gluten wprowadziłam jakieś ponad 2 tygodnie temu, żółtko i inne od miesięcy, więc nawet nie wiem co bym miała odstawić żeby to wyłapać :confused: Weronkazzz może rzeczywiście to od dentinoxu, bo my też go stosujemy :confused:

Bejbi ja z kolei zawsze słyszałam że właśnie tą wodę z mięsa, czy wywar się wylewa i maluchom daje mięso ugotowane osobno do wywaru z warzyw, we wszystkich tabelach, artykułach, od lekarza. Nigdy nie słyszałam ani nie czytałam nigdzie, żeby dać niemowlakowi wywar z mięsa. Tak z ciekawości gdzie to znalazłaś?

dziewczyny możecie mi podpowiedzieć co mogę zrobić z buraka czerwonego lub zielonego groszku dla niuni?( bo chyba już można) , do tej pory robiłam zupki jarzynowe ale no nic jej nie podchodzi:( żywiłaby się tylko mlekiem i bananami ! niestety na początku były słoiczki i może przez to nie chce chycić nic mojego . A wiem że gdzieś wcześniej pisałyście chyba o burakach ale kurde nie mam czasu za bardzo przejrzeć

Mart w książce "Kuchnia pięciu przemian" czytam ją długo, ale wszystko analizuję, mądre rzeczy tam piszą i właśnie m. in. żeby na wodzie z mięsa wprowadzać mięso, albo ja coś źle zrozumiałam, przeczytam jeszcze raz tę stronę o niemowlętach, jakby było inaczej to napisze
ja mam okropny lelulitis i myślę, że to od nadmiaru spożywania w mojej diecie mięsa, nie chciałabym, żeby moje córy w przyszłości miały z tym problem, z resztą w tej książce też pisało od czego jest celulitis, ale zapomniałam, muszę to sprawdzić
ianka buraczki to spokojnie można raz na 2 tygodnie, jak jej zasmakują i nie będzie zatwardzeń to można częściej, nie wiem jak z zielonym groszkiem; jak podawałam naszej z początku słoiczki to nie chciała naszych domowych, ale zaczęłam troszkę solić i przyprawiać kurkumą, imbirem, cynamonem, tymiankiem i je super, tyle, że ona jeszcze mało zjada, mały słoiczek

reklama
ianka - moja też nie bardzo je jedzenie, które jej zrobię. słoiczków jej nie kupowałam ale szczerze rozważam taką możliwość bo zaczyna mnie to wkurzać.

Do góry