reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Lewek- Kacper na mm reaguje tak samo. Soczek pije, zupkę je, kaszkę zajada, a każde mleko jest złem. A przecież jest za mały żeby mleka nie jeść. I tak w sumie mleka ma nie za wiele, bo zjada rano 100ml mleka z kaszką,czasem 120ml mleka, później jest obiad około 200g, mleko koło 150ml, na kolację około 200ml mleka z kaszką i w nocy zjada około 200ml w sumie. Wiem,że zmuszac jest nie dobrze, ale inaczej on już w ogóle by to mleko odstawił. Pewnie za jakiś miesiąc przejdę na mm, bo coraz mniej ściągam... a wtedy to przejść na mleko następne? Teraz czasem daję mu Nan Pro 1.

byłam w środe u pediatry i się pytałam kiedy mogę przestac wogóle podawac piers... podobno niemowlęta 6-8miesięcy potrzebują 500ml mleka na dobę reszta mogą to byc warzywa owoce i mięso
z tego co piszesz to miesci się w tej granicy

mój najstarszy syn od 6miesiąca do 2lat jadł zupki i obiadki z BUTELKI!!! I TO PRZEZ SEN!! co ja wtedy przeszłam za gehenne... nagle butle wurzucił i zaczął jesc widelcem hihihi

Ostatnia edycja:
reklama
Lewek, Franek jak miał skoki, to zawsze mu ulewanie wracało, więc podejrzewam właśnie coś takiego. Albo zęby, ale w tym wieku wszystko można na zęby zwalić ;)

Gorgusia, nie obieram papryki ze skórki, chyba bym się zaświechtała :) Myję dokładnie i wrzucam do parowara. Czasem przy miksowaniu jakiś kawałek skórki zostanie, ale można to ominąć przy karmieniu. Zresztą Anieli to raczej nie przeszkadza.

Schematów nie śledzę, ale na własny użytek zrobiłam sobie taki schemat, że co trzeci dzień jest całe żółtko (do samych warzyw, bo żółtko dość sycące jest). A w tych dwudniowych przerwach między kolejnymi żółtkami jest raz mięso, raz ryba, raz same warzywa. Czyli wychodzi tak:

2 x mięso
żółtko
2 x ryba
żółtko
2 x warzywa
żółtko
2 x mięso
i tak w kółko ;)

Na razie się tego trzymam ;)

Sempe super ze napisalas wlasnie nie bylam pewna czy dobrze pamietam a nie chcialo mi sie notatek wertowac :) 500ml to nie tak duzo , kurcze ale duze te nasze dzieci

wg mojej lekarki mięso bądź ryba powinny być podawane dziecku w siódmym miesiącu życia raz dziennie w ilości 10g czyli dwóch łyżeczek.

Ewa u nas podobnie tylko zoltko co drugi dzien Czyli pon sroda piatek , wtorek , sobota miesko a niedziela rybka, czwartek zostaje na same warzywka.

Lewek, ja daję całe żółtko. Dlatego rzadziej.

Karolina
, 10 g? Uuu... Ja daję 50 - tak mniej więcej. Takie mam porcje ryby, mięso to bardziej na oko. To dlatego Drobina taka gruba się robi :/ Mięsa całego nie dojada, ale rybę wsuwa na baczność i jeszcze mlaska jak się skończy.

Weronka, a proszę proszę :) Nie będę się przy prawach autorskich upierać ;)

Ewa chyba nie posądzasz mnie o ważenie ;-) ale ja jakoś mniej więcej tyle staram się dawać może ciut więcej no ale zawsze coś zostawi to się wyrówna. no i jak dajesz co drugi dzień to jej się wyrówna

Ogolnie z ta rybka mieskiem i zoltkiem to chodzi o dostarczenie dziecku zelaza takze codziennie cos powinno byc z tej serii :) a co, to juz sobie rodzic sam wybiera. Ale ja tam wierze w róznorodnosc dan i produktów w kazdej diecie .

Ewa a zapytam Cie jeszcze, w jakiej formie twarozek podawalas i ile ?

reklama
mi wychodzą 2 porcje dużego słoika 190g, więc daje 4 łyżeczki mięsa czy ryby, z tym jajkiem muszę pomyśleć jak go wepchać, Ewa fajny schemat :tak:

Do góry