reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Marta ja mam słoiczki i jak zrobię zupkę to wiem ile mi wyszło, stąd jak mi zje cały mały to wiem że 130g, jak duży 190g, nie wiem ile twój Staś waży teraz, ale u mnie Nina maluch 6,400g miała tydzień temu, więc wole wiedzieć, że zjadła mi kaszki przykładowo 150ml, obiadku 130g, bo nie wiem ile mleka wypija, miarka dwie piersi na jeden posiłek to średni wyznacznik :-p

LeRemi do mnie przemawia np 2 łyżeczki mięska na porcję, niż 10g, bo nie mam wagi kuchennej, ja raczej pilnuję proporcji :tak:

znalazłam na tym osesku fajny przepis na budyń po 5 miesiącu, chyba Młodej na 17 zrobię:

Składniki

180 ml mleka modyfikowanego
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać starte jabłuszko.

Ostatnia edycja:
reklama
Irisson, ale jeśli wkładasz zupkę do słoiczka to możesz stwierdzić ile zjadła pojemności, czyli ml, a nie ile gramów. Inaczej waży 150ml zupki rzadszej, inaczej zupki gęstszej itd. Chodzi mi właśnie o gramaturę. Bo objętościowo to bez problemu, bo można nawet do butli sobie nalać i sprawdzić.

LeRemi u mnie są zawsze 3-4 kupy teraz, drzemki dwie uregulowane bardzo ładne, pierwsza 1,5-2godziny, druga (właśnie trwa), też między 1 a 2 godziny. Kleik rano zjada z apetytem, ale wieczorem do butli dodawałam przez 10 dni i było ok, a teraz strajk, więc już nie próbuję bo szkoda mi szykować 180ml mm z kleikiem i wylewać bo muszę za chwilę zrobić czyste mm. Ja też uważam że coś jest w skokach. I im lepiej śpi w dzień tym lepiej śpi w nocy. Też tak mamy.

A dzisiejszy Stasiowy krem z brokułów z marchewką i ziemniakami wyszedł tak dobry że odłożyłam mu tylko porcję na jutro, resztę dosoliłam i zżarłam. Teraz już nastawiłam duży garnek dla nas, bo wyszła taka pycha że robię na jutro. On też wsunął aż mu się uszy trzęsły.

Irisson, robilam taki budyn Frankowi jak byl maly - strasznie glutowate to wychodzi :/ Ale zjadl cale :)

Dawalyscie papryke? U nas byla wczoraj. Zmieciona z powierzchni ziemi ;)

(przepraszam za brak polskich znakow, ale dziecko mi cos w komputerze poprzestawialo jak Aniele karmilam i mi klawiatura polska nie wchodzi, musze pogrzebac w ustawieniach ;))

Nie, nie - zmienił mi język klawiatury na angielski. Ta zamiana Y i Z itp. często mi się przytrafia, więc ten skrót znam ;)
Ale już sobie odblokowałam na polski z powrotem. Nie wiem, jak on to zrobił :/

Ewa właśnie przez sitko to przeciągnęłam, miałam pytać czy to kiedyś ktoś robił, bo właśnie dziwne wyszło, dałam słoiczek owoców leśnych bobovity (spadek ze szpitala, bo moje dziecko nie je deserków) i wyszło całkiem dobre, Młoda jak na razie zjadła 5 łyżeczek i nie jest chyba jeszcze głodna, wyszła mi cała micha może jej wepcham z pół chociaż :tak: jak to wyjdzie to mam patent na owoce, których mi nie chciała jeść :-)

Marta nie no masz rację, ja sobie prosto przeliczyłam ml=gr :sorry2:

reklama
Ja mam pytanie bo brak mi pomysłów za nami seler , marchew, ziemniaki , bataty cukininia , pietruszka , rzepa, kalafior, buraki i brukselka i brokuly których nie lubi wiec co moge teraz podac jeszcze?

Do góry