reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

ja do gotowania jak i mm używam wody z kranu, my mamy dobrą miękką wodę. butelkowa to jedynie chyba by się nadawała źródlana, mineralna już nie (suma składników mineralnych nie więcej niż 300mg/l, w mocniej zmineralizowanych będzie się osadzać no i taka woda niewskazana dla dzieci (np. nestle aquarel którą piję ma 660mg/l i dużo wapnia i magnezu i jest opisana że dla dzieci powyżej 1 roku życia)

muszę się przestawić na gotowanie na parze. a powiedzcie mi - czy ta woda po parowaniu, która jest na dnie garnka się do czegoś nadaje? czytałam o dodawaniu jej do obiadku, widzę że Wy aventowe nie używacie tej wody tylko rozrzedzacie świeżą?

do obiadku daję olej z pestek winogron

acha i jeszcze jedno pytanie - z czym najlepiej ugotować szpinak? czy szpinak i ziemniaki będzie ok? czy coś jeszcze dodać? dałabym czosnku ale akurat mam taki co już trochę leży to sobie daruję

reklama
Szpinak i ziemniak będą ok. Woda so parowania w Awencie przedostaje sie do pojemnika z warzywami, więc z tą miksujemy. Ja też zawsze odlewam, ale do miseczki, żeby w razie czego jej dodać do posiłku a nie zwykłej.

Też robiłam szpinak z ziemniakami :) Niedawno był, ale następnym razem zrobię pewnie z żółtkiem i twarożkiem.

W avencie wlewa się wodę do specjalnego zbiornika, który jest pod pojemnikiem, w którym są warzywa. Z tego zbiornika ona całkowicie wyparowuje, a skrapla się w pojemniku z warzywami. Zazwyczaj jest jej wystarczająco, żeby na fajną papkę zmiksować te warzywa. Ale np. po parowaniu mięsa jest jej za dużo i tą odlewam.

Olga, a ja od tygodnia używam tej nestle bo myślałam, że to zamiennik Mama i ja, tak mi z e - tesco przywieźli:-( Parowałam na niej jedzenie i robiłam mannę. Myślicie, że może jej się coś być z nadmiaru tych minerałów? To co ta mama i ja albo żywiec?

mi też przywieźli tyle że cisowiankę zamiast mama i ja z tesco :p dodam jeszcze że cisowianka, aquarel i nałęczowianka mają niemal identyczny skład i wydobywane są wszystkie w Nałęczowie

nisko zmineralizowana jest też kropla beskidu, no i żywiec i mama i ja, jeszcze jakaś była, nie pamiętam. ale na pewno Ulci nic nie będzie :) ja też daję Hani Aquarel, łyżeczką do buzi - tyle że ona jej pije śladowe ilości :)
musisz patrzyć na etykietę - na skład, zawsze nad lub pod listą jonów masz sumę składników mineralnych

Ostatnia edycja:
ja używam żywca, do aventu tez wlewam bo strasznie twardą wodę mamy i nawet z filtra jest do bani :dry:

asia, powiedz mi jak Ty robisz kaszki na swoim mleku, bo mi po 3 minutach robi się z powrotem mleko i młody już tego nie chce :dry:
chyba będę musiała mm zacząć używać, bo jak będe w pracy to chyba kaszka na wodzie i obiadek nie wystarczą?

reklama
Do góry