reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

reklama
Ratina a dlaczego tak szybko??

Pediatra powiedziała,że już powoli można...ogólnie Bianka jest od miesiąca na mm,ma już skończone 3,5 miesiąca,dziecko nie ma żadnych alergii,bólów brzuszka ani problemów z kupą (jest pod zegarek: albo o 5 rano,albo o 9.30-10).Biorąc to wszystko pod uwagę stwierdziłam,że powoli mogę próbować...
A odradzacie mi?

a ja mam inne pytanie: do mam karmiących tylko piersią. Po skończeniu 4 mies wprowadza sie gluten z tego co pamiętam, tylko ile tego było? Łyżeczka kaszki manny jakoś tak? Bo nie studiowałam teraz tego tak dokładnie a już nas to czeka za tydzień

Gosha dobre pytanie ;-)

Ratina
moja Laurka była tylko na mm, dr kazała nam zacząć przed skończeniem 4 m-cy od kleiku ryżowego do zagęszczenia mm, jakoś tydzień przed 4 m-cy dawaliśmy jej na noc, po 4m-cy powoli dawaliśmy słoiczki :tak:

goscha, tak szybko? kurde ja chciałam równe 6 m- cy karmić tylko piersią, a Wy jak uważacie zacząć coś wprowadzać po skończonym czwartym?

Asia jak Młodej starcza sam cyc, to spokojnie możesz, ja też myślałam jak Gosha dać Mojej w grudniu, ale widzę, że u mnie Nina w ogóle nie jest gotowa, do stycznia chyba poczekam, boję się, że obecne dobre karmienie schrzanimy, no i coraz bardziej się przekonuję, że do pracy nie wrócę na gwałt w lutym, tylko może spokojnie w maju :tak:

Asia, moja Drobina niby wcześniak, ale pediatra mówiła, żeby spokojnie po 4 miesiącu już jej zupkę dać. Tym bardziej że więcej je, a mniej przybiera, więc pewnie potrzebuje już więcej konkretów. Więc my za tydzień zaczynamy :)

Gosha, ja podawałam Frankowi jakoś po 4,5 mies. 2 łyżeczki manny do obiadku.

ale to nie chodzi o to żeby dawać coś więcej do jedzenia, ja też poza tym bede karmić do 6 mies tylko piersią (taki mam plan przynajmniej) tylko o profilaktyke celiakii. Kurcze to chyba jednak poszukam tego gdzieś w wolnej chwili i wam tu wstawie o co chodzi

reklama
Gosha ok przeraziłaś mnie, ja znalazłam takie coś: Baby under Construction: Wprowadzanie glutenu, celiakia i karmienie piersią ale poszukam czegoś medycznego chyba, w życiu o tym nie wiedziałam :baffled:

to chyba tak się rozszerza: "W pierwszym okresie, czyli w 5-6 miesiącu powinny to być niewielkie ilości – raz dziennie pół łyżeczki, ok 2-3 g kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego. Kleik glutenowy sporządzony jest z takich zbóż, jak: pszenica, jęczmień lub żyto - podawany sam lub dodawany do przecieru jarzynowego, albo mleka. Produkty zbożowe wprowadzane w 1 roku życia powinny być wzbogacone w żelazo. Od 7 miesiąca życia ilość glutenu w diecie powinna być stopniowo zwiększana. Sucharki, biszkopty oraz małe ilości pieczywa powinno być stopniowo wprowadzane od 10 miesiąca życia."

Ostatnia edycja:
Do góry