reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Faktycznie dziwny ten jadlospis ale pediatra ulozyla je pod Wojtusia ktory jest wyjatkowym niejadkiem wiec chyba wie co robi....tylko te danonki...hmmm....ale Ulkan lekarka wie chyba co mowi...tak jak piszesz sprobuj i zobaczysz jak bedzie zawsze mozesz isc do innego lekarza z tym jadlospisem i zobaczyc co ten inny powie.:-)

reklama
Ulkan taki dorosły wydaje mi się ten jadłospis:) Ale może pomoże na niejadka, mojemu na pewno by pasował.

Ostatnio walczymy o karmienie piersią, bo mu się uwidziało, że woli butelkę i cycuś jest cacy tylko w nocy. A tak w ogóle chciałam się podzielić moim pomysłem. Jestem przeciwniczką miksowania zupek, najpierw przecierałam przez sitko, a teraz wpadłam na pomysł że można warzywka przez praskę do ziemniaków przecisnąć. Nie wiem jak wasze dzieci, ale mój je o wiele lepiej takie zupki niż gładkie tak jak słoiczki. Do tego trochę mięska, drobniutko kroję na desce nożem i dodaje.

moja jabłka nawet tartego na drobnej tarce nie chce bo się dławi wydaje mi się też że za tepe dla niej jest a jak daje ze słoiczka to ze smakiem je. To samo z mięsem miksowałam jej i do zupy że były drobinki to pluła a jak zmiksowane zmiksowałam 2 raz z zupką to je ze smakiem. Więc myśle że jeszcze nie jest gotowa na kawałeczki i poczekamy i dalej będę miksować skoro jej tak lepiej jeść

my mamy za soba juz pierwsza przygode z kaszka i o dziwo zjadla ze smakiem, nastawialam sie na plucie bo michaska plula dalej niz widziala. ja mam zamiar a czy z tego cos wyjdzie troche BLW (bobas lubi wybór czyli krojenie na kawaleczki kilku jarzyn i postawienie przed dzieckiem )zastosowac, ale czy to ma sens jak tosianda do zlobka idzie to nie wiem zobaczymy co bedzie. w przyszlym tyg mam zamiar przymierzyc sie do marcheweczki ze sloiczka i zobaczymy co bedzie

ariska - moja też nie chciała jabłka na tarce tarkowanego. Ale kupiłam taką specjalną plastikową płaską tarkę i ona trze na papkę samą i o dziwo takie bardzo lubi.

Ulkan widzę że mamy podobny problem. Kuba jak spróbowal jeść łyżeczką tak butla jest fee.. Mleko je góra 4x120... jak mleka nie chce to robie mu z tego kleik i łyzeczka wcina aż komentuje (mniam mniam!) i otwiera buzie po kolejna lyzeczke... Zupki i obiadki to uwielbia i zjada sloiczki 190g. Czasem jakaś kaszka ale pediatra mi odradzila bo maja w sobie mleko modyfikowane i prawdopodobnie od tego moze miec krostki. A tak poza tym kazała dawac mu to co lubi, zupki nawet 3x dziennie jak tak mu smakują. Ale mamy problem z piciem... malutko pije. Z butli to juz wgl... Czasem łyżeczką, strzykawką. Ale najbardziej podpasowalo mu picie ze szklani jak starsi i kubek niekapek bo sie bawi przy okazji.

Cześć dziewczyny,troszkę poczytałam wasze forum, ale dużo tego jest :-). U nas już od jakiegoś czasu rozszerzamy dietę i maluszek zajada ze smakiem wszystkie rzeczy, które dostaje łyżeczką. Karmienie piersią jest atrakcyjne tylko w nocy, bo w dzień ciężko namówić nawet na butelkę a co mówić o cycu. Zaczeliśmy też ekspozycje na gluten, ale pojawiły się zaparcia. Nie mam pojęcia co to oznacza. Może ja źle podaje te 2-3g kaszy manny.Dodaję je do wieczornej butli(mleko modyfikowane+kaszka ryżowa).Tylko zastanawiam się czy tą kaszę manną najpierw przyrządza się osobno w 100ml wody i dolewa się wody do 150ml i wsypuje mleko?Czy poprostu wsypuje się do butli kaszę te 2-3g?(mamy kaszę manną błyskawiczną bez gotowania).Nie wiem też czy podawać dalej pomimo zaparć? Straszny mętlik w głowie przez to mam. W środę będziemy u pediatry to wypytam ją o wszystko, ale do środy chciałabym się też was poradzić.

reklama
Do góry