reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Ja podae nadal tylko jedno danie. Pytalam sie naszej pediatry o to to powiedziala ze nie trzeba dwoch podawac...mozna na zmiane jedego dnia zupka a drugiego tylko drugie.

blondi ja nie daje jogurtow nat. myslalam ze nie mozna tak malym dzieciom...

reklama
Jakie glutenowe rzeczy dajecie do jedzenia? kupiłam dziś płatki owsiane i muszę zaczać dawać Małej więcej glutenu bo u nas tylko łyżeczka dziennie kaszy manny była od 6. miesiąca. czy w ogóle mozna już dawac płatki owsiane? kupiłam tez kaszkę bobovity ryzowo-pszenną ale to od razu butli tylko z taką kaszką nie dam bo to by było za dużo glutenu tak od razu. stopniowo będę zwiększać ilość glutenu. a Wy jak robiłyście?

Można dawać płatki owsiane i inne rzeczy glutenowe np: makarony, sosy na bazie mąki, chleb do rączki, biszkopty. Mi lekarka powiedziała, że dziecko w tym wieku może jeść to co my, byle nie solone, nie cukrowane i nie smażone na głębokim tłuszczu (generalnie taka racjonalna i zdrowa dieta). Więc myślę, że jeżeli zrobisz jakieś lekkie spagetti czy kopytka z sosem, to będzie ok;)

Szymi tez je gluten w różnej postaci - płatki owsiane, biszkopty, chlebek, makaronik itp.

A co do dwóch dań dla takich smyków jak nasze to pani pediatra powiedziała, że nie ma potrzeby dawać tak małemu dziecku 2 dań. Jak się naje porządnie obiadkiem to wystarczy.

aniwar - ja podaje Szymkowi "jogurcik malucha" pomimo jego AZS. I jakos tak bardzo go nie wysypuje... tylko kilka krosteczek na buziuni.

MINU - Mój synuś wcina od 2 tygodni zamiast kaszki, co rano płatki owsiane z Bobovity, uwielbia je, mi też smakują:) Czasem zasmakuje ciasteczka z hipa:)

Maciuś zjada obiadku około 280ml wiec też nie będę dawała dwóch dań, ale może zrobie tak jak radzi aniwar, raz zupka raz drugie hehe chociaż skład podobny tylko może nie będę miksować a rozgniotę widelcem:)

Ja kupiłam zwykłe płatki owsiane i wrzucam na wodę. też szukałam jakichś gotowych ale są tylko z mlekiem a Maryśka ma skazę białkową.

Blondi to niezly łasuch z Maciusia....Bartus na obiad zjada ostatnio ok 130 ml zuki czy drugiego dania. A w porownaniu z Maciusiem to taka kluseczka jest:-)

reklama
Aniwar - mój Maciuś je spory obiad o 12tej, a potem dopiero kaszka o 18tej ( wiec 6h nic nie je czasem soczek pije), i podaje około 250-280ml bo wkładam do miseczki i tak na oko podaje te ml, wiem że kaszki je połowe tego, czyli połowe miski, a kaszke ma 150ml i owsiankę też 150ml:)

Do góry