reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozstępy - jak zapobiegać, jak się pozbyć

Olcia najlepiej smarować się oliwką dla dzieci. To słowa pani ginekolog z jakiegoś mądrego programu. :yes::yes::yes::yes:
No nie wiem....na zdrowy rozsądek woda ucieka od tłuszczu, więc smarując się oliwką woda ucieka wgłąb skóry.
Poza tym okropnie wysusza.
Ja smarowałam na początku ciaży oliwką brzuch i biust.
Skóra wyschła mi tak, że złaziła całymi płatami.:eek:
ale myśle ze nawiekszy procent tego zalezy od tego jak bardzo przytyjesz i jak duzy masz brzuch bo naciaga ci sie skora i pęka......a jak masz niewielki to mysle ze krem w jakims mniejszym czy wiekszym stopniu pomaga....a geny..to jest takie u mnie 50/50.....bardziej wierze w to ze duzo moge przytyc i skora nie wytrzyma poprostu....
To nie ma nic wspólnego.
Moja mam w 2 ciąży przytyła 30 kg, a normalnie jest bardz szczupła i nie ma ani jednego rozstępu.
Kwesta elastyczności skóry, zawartości kolagenu i innych związków mających wpływ na jakość skóry.;-)

Poza tym nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających skuteczność stosowania kremów na rozstępy.
Można ich nie używać i nie mieć ani jedneg, albo smarować się 5 razy dziennie, robić pellingi i mieć zorany cały brzuch.

Sama używam kremu Mustella, ale to chyba tylko dla lepszego samopoczucia........jak drogi to pomoże:cool2:
Póki co nie mam ani jednego, ale raz, że jeszcze mam 2 miesiące do porodu, a po drugie możliwe, że jak bym nie smarowała to też bym ich nie miała.

reklama
Jestem w 7 miesiącu ciąży i zaóważyłam że pojawiają mi się rozstępy na piersiach i udach. Rozstepy są prawie świerze. Jak się ich pozbyć?? Czy są jakieś odpowiednie balsamy lub żele dzięki którym znikną?? Prosze o pomoc. :-(

Ostatnia edycja:
duże znaczenie na pewno ma fakt, że smarując skórę kremem na rozstępy jednocześnie robi się masaż, a to na pewno jest pomocne.

Co do oliwki - wysusza, jeśli stosuje się ją na suchą skórę, tego robić nie wolno!
Oliwką smaruje się ciało po kąpieli, na mokrą skórę. Robię tak już od wielu lat, w zasadzie nie muszę już po tym używać żadnego balsamu do ciała, bo skora nigdy nie jest wysuszona.

hejka , mozesz jedynie zmimimalizowac pojawianie sie rozstepow poprzez stosowanie kremow, oliwek. Niestety jezeli juz Ci sie pojawily to nie znikna calkowicie:-(, pozniej moga byc jedynie mniej zauwarzalme.

Jestem w 7 miesiącu ciąży i zaóważyłam że pojawiają mi się rozstępy na piersiach i udach. Rozstepy są prawie świerze. Jak się ich pozbyć?? Czy są jakieś odpowiednie balsamy lub żele dzięki którym znikną?? Prosze o pomoc. :-(
aby sie pozbyć w 100% to tylko operacja :sorry:

jednak rozstepy to sprawa genetyczna....

mi też niestety pojawiły się w ciąży rozstępy, ale ani moja mama, ani siostra, nie mają rozstępów :no:.

malinka18 musisz smarować się kremem, ja miałam Pharmaceris krem zapobiegający rozstępom, ale i tak mi się pojawiły. słyszałam, że podobno z Mustelli są dobre.

Agulkaa wiesz może ile kosztuje takie laserowe usuwanie rozstępów?

reklama
W zasadzie jak już są, to nie znikną całkowicie, tak samo te wszystkie kremy są niewiele warte, bo jeżeli ktoś ma uwarunkowania do rozstępów to i tak będzie je miał;-)

Gdzieś czytałam, że dopóki rozstępy są świeże, czerwone czy fioletowe to warto robić peelingi, które mogą je jeszcze spłycić i smarować którymkolwiek z dostępnych preparatów, w sumie to tak samo może podziałać najdroższy krem jak i zwykla oliwka i jest szansa, że będą mniej widoczne.
Ja nie mam rozstępów na brzuchu ani udach, pojawiło mi się tylko kilka na piersiach w czasie karmienia, robiłam to wszystko i rzeczywiście są prawie niewidoczne. Ale z drugiej strony niektórym pozostają fioleowe na całe życie...

Na to chyba tak naprawdę nie ma rady. Mówi się, że wpływ ma ogólna kondycja skóry przez całe życie - to czy się o nią dba, aby była elastyczna już lata wcześniej. Wysportowane ciało jest też mniej podatne na rozstępy.

Do góry