reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

Tak czytam o tym ZUSie i znalazłam takie coś "W czasie pierwszych 33 dni zwolnienia lekarskiego w ciąży zasiłek chorobowy wypłaca pracodawca. Od 34 dnia zwolnienia lekarskiego w ciąży obowiązek wypłaty przechodzi na ZUS. Jednak jeżeli pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników, zasiłek chorobowy jest nadal wypłacany przez niego."
Czyli wychodzi na to, że u mnie nic się nie zmieni i nadal będę dostawała kasę z firmy, bo jest u nas więcej niż 20 pracowników [emoji16]
Ja tak właśnie dostawałam, a potem ZUS zwraca kasę pracodawcy za to, czy jakoś tak. W każdym razie, z Tobą będzie się rozliczał pracodawca, a pracowadca potem z ZUSem.

reklama
IMG_3514.JPG

Rose taki o [emoji23] miałam następnego dnia wstawić ale jakoś zapomniałam . Może on jest dobry ale chyba jako podkład , czyli smarujesz nim a na wierzch potem balsam . Należę do tych leniwych i ciężko mi wogole smarować się po kąpieli wiec u mnie nie wchodzi w grę smarowanie i tym i balsamem .

Polecam go po depilacji bikini . Niemam wtedy podrażnień . I używam od paru dni na włosy na noc . Ale czy jakiś efekt jest ? Hm zobaczę za pare dni .

U mnie jest poniżej 20 pracowników. Eh no musze to przeżyć i już. Ewentualnie można iść na pół roczny macierzynski. Ale nie chce zostawiać tak małego dziecka w zlobku.

W ustawie jest napisane że odliczaja 13,71 % ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1368 z póź. zm.).

Ale nie piszą nic o 18%vatu muszę poszperac
Screenshot_20190925_183444_com.microsoft.office.word.jpeg

W ustawie jest napisane że odliczaja 13,71 % ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1368 z póź. zm.).

Ale nie piszą nic o 18%vatu muszę poszperacZobacz załącznik 1026688

Vat to jest podatek od towarow i uslug.
Przy pensji jest 18 lub 32% podatek dochodowy zwany potocznie PIT.

Ale nie piszą nic o 18%vatu muszę poszperacZobacz załącznik 1026688
A orientujecie się może jak to jest. Z czego ta średnia wyliczaja? Tylko z podstawy ? Czy premie dodatki nocne i pracę w weekendy do tego doliczaja?

reklama
Do góry