reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

Zus bierze średnia z 12 mcy od tego odejmuję 13% na składki i potem jeszcze 18% vat

W moim przypadku ja zarabiam 3400 brutto Średnia wyliczył mi 2700 brutto od tego zabrali 13% i potem 18% więc chu... jnia na maksa.
Moja wypłata na L4 ciążowym nie różniła się od wypłaty w miesiącach, kiedy pracowałam. Netto powinnaś otrzymywać tyle samo.

reklama
Znalazłam te kody, zobacz sobie [emoji6] typko się zastanawiam czemu masz AB [emoji848]Zobacz załącznik 1026562
O ile dobrze pamietam byłaś na l4 po poronieniu, tak?
Kod A oznacza ze w ciagu ostatnich 60 dni miałaś l4 w związku z identycznym „schorzeniem”. W sensie na tamtym l4 musiałaś tez mieć kod B, bo bylo zwiazane z ciążą.
Dokładnie AB oznacza że byłam na l4 i tak jakby znowu jestem z tego samego względu.
Mam "chodzone" to znaczy że w razie jak mnie nie będzie w domu to mi nic zus się nie przyczepi z tego co wiem więc dobrze.

Tak powinno być, niestety zus bierze średnia z 12 mcy i od tego ile im wyjdzie biorą 13% na składki a potem od tego 18% vat. A że ja byłam chora 2 razy. W listopadzie i styczniu no to wyszło mi jak wyszło.

Oni mają swoje procedury i w dupie maja
Jak mają coś dać to są chorzy ale jak im wisisz to Cię ciagaja.

Wkur... wia mnie ten Zus. A na macierzyńskim dostajesz 80% z tego.
Zawsze od kwoty brutto odlicza się składki i VAT przecież i to co zostaje to jest wartość netto, którą otrzymujesz, nie może być inaczej, kłóć się jeżeli liczą Ci inaczej.

Zawsze od kwoty brutto odlicza się składki i VAT przecież i to co zostaje to jest wartość netto, którą otrzymujesz, nie może być inaczej, kłóć się jeżeli liczą Ci inaczej.
No ja też teraz dostałam takie info od księgowej żebym nie odliczala nic bo dostanę poprostu 100% tego co dostaje na rękę i tyle. Z tym że ja nie byłam w ciągu ostatnich 12 miesięcy na zwolnieniu lekarskim innym niż ciążowe więc nie dopytywalam o to.
Moim zdaniem powinni znacznie uprościć słownictwo stosowane w urzędach i ludzie by im tak gitary nie zwracali bo by wiedzieli czego się spodziewać. Język jakim jest to wszystko przekazywane jest za trudny... Dla mnie a co dopiero dla kogoś kto nie ma styczności z żadnymi dokumentami i finansami/ksiegowoscia.

No ja też teraz dostałam takie info od księgowej żebym nie odliczala nic bo dostanę poprostu 100% tego co dostaje na rękę i tyle. Z tym że ja nie byłam w ciągu ostatnich 12 miesięcy na zwolnieniu lekarskim innym niż ciążowe więc nie dopytywalam o to.
Moim zdaniem powinni znacznie uprościć słownictwo stosowane w urzędach i ludzie by im tak gitary nie zwracali bo by wiedzieli czego się spodziewać. Język jakim jest to wszystko przekazywane jest za trudny... Dla mnie a co dopiero dla kogoś kto nie ma styczności z żadnymi dokumentami i finansami/ksiegowoscia.
Ja na zwolnieniach na rok przed ciążą byłam, a mimo to kwota była taka sama, więc moim zdaniem nie ma to nic wspólnego, bo chyba tego wcale pod uwagę nie biorą i liczą pełne przepracowane miesiące.

Ja na zwolnieniach na rok przed ciążą byłam, a mimo to kwota była taka sama, więc moim zdaniem nie ma to nic wspólnego, bo chyba tego wcale pod uwagę nie biorą i liczą pełne przepracowane miesiące.
No to mam nadzieję że naszej Marty nie robią w balona.. Masakra
Będę tego pilnować bo jak płacić to trzeba a jak swoje pieniądze uzyskać to łaskę robią.

No to mam nadzieję że naszej Marty nie robią w balona.. Masakra
Będę tego pilnować bo jak płacić to trzeba a jak swoje pieniądze uzyskać to łaskę robią.
Ja bym najpierw sprawdziła, czy lekarz się nie pomylił i wpisał dobre kody na zwolnieniu. I druga rzecz, za jaki okres jest zwolnienie? Bo jeżeli za 3 tygodnie na przykład, to za tyle ZUS wypłacił, bo ZUS wypłaca za zwolnienie, a nie za miesiąc.

Moja wypłata na L4 ciążowym nie różniła się od wypłaty w miesiącach, kiedy pracowałam. Netto powinnaś otrzymywać tyle samo.
No właśnie nie. Dzwoniłam do zusu. Oni mi powiedzieli ze policzyli mi 2600 brutto i tyle dostanę. A zarabiam na umowie 3400

Z tym że oni mi odliczyli moje chorobowe w listopadzie i w styczniu. Tak bym dostała tyle ile zarabiam czyli 3400 minus te 13% i 18% tak mi w zusie powiedzieli.

reklama
No właśnie nie. Dzwoniłam do zusu. Oni mi powiedzieli ze policzyli mi 2600 brutto i tyle dostanę. A zarabiam na umowie 3400

Z tym że oni mi odliczyli moje chorobowe w listopadzie i w styczniu. Tak bym dostała tyle ile zarabiam czyli 3400 minus te 13% i 18% tak mi w zusie powiedzieli.
Za jaki okres czasu masz wystawione l4? No walcz z nimi, bo to jest niemożliwe, żeby za pełny miesiąc tak wyszło.

Do góry