reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

reklama
W ustawie jest napisane tak:

" Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.

Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną."

Ogólnie myślałam, że to zawsze przysługuje, a na to jest kryterium dochodu 1922 zł /osobę w rodzinie [emoji16]

W ustawie jest napisane tak:

" Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.

Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną."

Ogólnie myślałam, że to zawsze przysługuje, a na to jest kryterium dochodu 1922 zł /osobę w rodzinie [emoji16]
Też zależy od ginekologa jakie ma podejście. Moja siostra poszła pierwszy raz do gin będąc 14-16tc i normalnie jej wypisal że jest pod opieką od początku. Ale nie którzy ginekolodzy nie chcą wypisywać nawet gdy kobieta nie wiedziała że jest w ciąży.

Też zależy od ginekologa jakie ma podejście. Moja siostra poszła pierwszy raz do gin będąc 14-16tc i normalnie jej wypisal że jest pod opieką od początku. Ale nie którzy ginekolodzy nie chcą wypisywać nawet gdy kobieta nie wiedziała że jest w ciąży.
A ja byłam od 4 tc ale prywatnie od 8 z tym że kartę mam od 11. A na NFZ od 6 tygodnia. Czyli może być zaświadczenie.
Myślę że ten prywatnie wypisze

reklama
A ja byłam od 4 tc ale prywatnie od 8 z tym że kartę mam od 11. A na NFZ od 6 tygodnia. Czyli może być zaświadczenie.
Myślę że ten prywatnie wypisze
Obojętnie czy chodzisz na NFZ czy prywatnie to każdej kobiecie się przysługuje becikowe 1000zl i lekarz prywatny nie powinien robić z wypisaniem tego zaświadczenia żadnego problemu.

Do góry