reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

reklama
No właśnie nie każdej.. Bo jest ten próg dochodowy [emoji53]
Z tego co kojarzę to do pierwszego 1000zl becikowego nie ma progu. Moja koleżanka która rodziła 2 lata temu jej były facet już teraz pracuje za granicą i normalnie dostała i nawet dostała 1000 przez pierwszy rok bo jest matka nie pracująca. Chyba że w ciągu tych 2 lat się przepisy zmieniły

Mówisz chyba o kosiniakowym, to jest coś jakby macierzyński dla kobiet nie pracujących. Do becikowego natomiast jest próg dochodowy.
Z tego co kojarzę to do pierwszego 1000zl becikowego nie ma progu. Moja koleżanka która rodziła 2 lata temu jej były facet już teraz pracuje za granicą i normalnie dostała i nawet dostała 1000 przez pierwszy rok bo jest matka nie pracująca. Chyba że w ciągu tych 2 lat się przepisy zmieniły

Mówisz chyba o kosiniakowym, to jest coś jakby macierzyński dla kobiet nie pracujących. Do becikowego natomiast jest próg dochodowy.
Tak tak ale też dostała becikowe po wyjściu ze szpitala. Jej facet pracuje kilka lat za granicą i normalnie dostała. A napewno próg z dochodami zagranicznymi przekroczyli. Bo on zarabiał 6500zl na miesiąc przeliczajac na Polskie.

Ale może miał umowę zagraniczną i wtedy nie jest brane pod uwagę, albo liczy się jakoś inaczej? No nie wiem w sumie, w każdym razie na tą chwilę na pewno jest próg, którego nie można przekroczyć.
Tak tak ale też dostała becikowe po wyjściu ze szpitala. Jej facet pracuje kilka lat za granicą i normalnie dostała. A napewno próg z dochodami zagranicznymi przekroczyli. Bo on zarabiał 6500zl na miesiąc przeliczajac na Polskie.

Ale może miał umowę zagraniczną i wtedy nie jest brane pod uwagę, albo liczy się jakoś inaczej? No nie wiem w sumie, w każdym razie na tą chwilę na pewno jest próg, którego nie można przekroczyć.
Nie wiem ale jeżeli chodzi o rodzinne 500+ nie dostała A becikowe 1000zl jednorazowe dostała plus te 1000 zł przez pierwszy rok jako matka nie pracująca. Może nie dawno zrobili ten próg do becikowego.

Jeżeli jedna osoba w związku pracuje za granicą A druga nie pracuje i mieszka na terenie pl to jak najbardziej biorą pod uwagę zarobki niemieckie i umowę niemiecką.

reklama
Do góry