reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozmowy o wszystkim i niczym

Tego ci zazdroszczę. Ja jeszcze gdzie nie gdzie biorę tłumacza bo sobie nie radzę u specjalistów choć próbuje już sama ale jak mi nie wyjdzie to dzwonie do tłumacza i przez telefon tłumaczy [emoji23]

Ale jestem dobrej myśli że już nie długo będę samodzielna. No i mam plany na przyszłość z tłumaczeniem. Ale to zobaczymy co los przyniesie.

W gramatyce te das die der to mnie strasznie przeraża.
Zobaczysz jak szybko ci to przyjdzie, że będzie szprechac jak ta lala. Moim tłumaczami bawarskiego są teraz dzieci. Władają nim perfekcyjnie... Mąż zresztą prawie bawarczyk to też ogarnia. Ostatnio młodszy syn się przechwalał, że mówi w 5 językach hahah, po polsku, Śląsku, niemiecku, bawarsku no i angielski też już opanował fajnie, straszy perfekt.
Co do der die das, to ja przyjęłam taka taktykę ze staram się wogóle tego nie używać.. Poprostu nie mówię jak nie jestem pewna którego użyć, a najgorsze jest den, dem, dass! Powodzienia w nauce, ja tam wolę angielski.
PS. Znasz te przysłowie, które mówią ślązacy:"
Gdyby nie der, die, das byli by Niemce z nas" :p

reklama
Ja mam! Ostatnio biorę się za porządki wszędzie gdzie się da [emoji16] no a najchętniej to bym się wzięła za szykowanie pokoju dla małej, ale mebelki będą dopiero za ok. 6 tygodni [emoji849] po części ratuje mnie to przed zbyt wczesnym praniem ciuszków i daje czas na wybór koloru [emoji16] na jednej lub dwóch ścianach chcę dać różowy, ale póki co wszystkie przetestowane wydają mi się zbyt intensywne [emoji85]
Zazdroszczę Ci tych przygotowań, ja też chcę :(
A tak na poważnie to jest to magiczny czas i celebruj go :)
Czekam na fotki jak będzie gotowy już!

@nikolka1203 napewno 3ci będzie super [emoji16][emoji106]

@Martyna84 dzięki [emoji16]to naprawdę ulga bo bez normalnego cyklu nie było szans i nawet nie mogłam mieć nadziei.

@Aneczka85_01 dzięki za wyjaśnienie [emoji16]a jakie tabsy Ci przepisał?

@młoda1994 czuje się jakbym przebył długa drogę od braku cyklu do regularnych. Też mam wrażenie że dupek mi ogarnął @ że jest ona wł normalna a nie taka siąpiąca. Tak wtedy mi lametta pomogła w 1cyklu jej używania ale miałam wtedy monitoring i zastrzyk, teraz nie, no i 1szy cykl z nią nieudany, już mnie brzuch boli i jutro @, ale mimo chwil zwątpiennie poddam się... Bynajmniej narazie [emoji23][emoji23]

@paola425 super podejście i masz absolutna rację. Ani się obejrzysz a już będziesz po porodzie mi tak źle ciała ciąża @MartaSx tak szybko że mam wrażenie że ona była tylko 2 miesiące w ciąży [emoji23][emoji23][emoji23]
Wierzę ci. Wiem co czułaś jak te miesiączki były takie dziwaczne. Ale już idzie po woli na dobre tory.
Wierzę że Ci się uda. Wiem że nie jestem odpowiednią osobą do dawania rad bo sama się poddałam i odpuściłam ale pozwolę sobie ci napisać żebyś się nie poddawała bo dziecko to mały wielki cud i dzidziuś wszystko wynagrodzi co złe.

Zobaczysz jak szybko ci to przyjdzie, że będzie szprechac jak ta lala. Moim tłumaczami bawarskiego są teraz dzieci. Władają nim perfekcyjnie... Mąż zresztą prawie bawarczyk to też ogarnia. Ostatnio młodszy syn się przechwalał, że mówi w 5 językach hahah, po polsku, Śląsku, niemiecku, bawarsku no i angielski też już opanował fajnie, straszy perfekt.
Co do der die das, to ja przyjęłam taka taktykę ze staram się wogóle tego nie używać.. Poprostu nie mówię jak nie jestem pewna którego użyć, a najgorsze jest den, dem, dass! Powodzienia w nauce, ja tam wolę angielski.
PS. Znasz te przysłowie, które mówią ślązacy:"
Gdyby nie der, die, das byli by Niemce z nas" :p
Ale jak rozmawiasz to nie trzeba używać das die der? Sorry za głupie pytanie ale co do gramatyki to naprawdę jestem zielona.

Mieszkasz na Bawarii? Ja mieszkam na thüringen.

Z tym przysłowiem dobre hehe[emoji23][emoji23]

Ale jak rozmawiasz to nie trzeba używać das die der? Sorry za głupie pytanie ale co do gramatyki to naprawdę jestem zielona.

Mieszkasz na Bawarii? Ja mieszkam na thüringen.

Z tym przysłowiem dobre hehe[emoji23][emoji23]
Tak naprawdę trzeba używać, ale jak nie powiesz, to nic się do końca nie stanie, ale nie zrobisz gafy, że z niego wyjdzie ona hehe.. :p
Tak mieszkam na Bawaria, w małej piękne wiosce nad jeziorem z widokiem na Alpy i alpejskim klimatem. Przyznam, że moje klimaty, ale ja się chyba tu nigdy nie odnajdę.... I chce do Polski :)

@nikolka1203 napewno 3ci będzie super [emoji16][emoji106]

@Martyna84 dzięki [emoji16]to naprawdę ulga bo bez normalnego cyklu nie było szans i nawet nie mogłam mieć nadziei.

@Aneczka85_01 dzięki za wyjaśnienie [emoji16]a jakie tabsy Ci przepisał?

@młoda1994 czuje się jakbym przebył długa drogę od braku cyklu do regularnych. Też mam wrażenie że dupek mi ogarnął @ że jest ona wł normalna a nie taka siąpiąca. Tak wtedy mi lametta pomogła w 1cyklu jej używania ale miałam wtedy monitoring i zastrzyk, teraz nie, no i 1szy cykl z nią nieudany, już mnie brzuch boli i jutro @, ale mimo chwil zwątpiennie poddam się... Bynajmniej narazie [emoji23][emoji23]

@paola425 super podejście i masz absolutna rację. Ani się obejrzysz a już będziesz po porodzie mi tak źle ciała ciąża @MartaSx tak szybko że mam wrażenie że ona była tylko 2 miesiące w ciąży [emoji23][emoji23][emoji23]

Dopiero przepisze jak okres dostanę bo muszę przyjechać do niego zeby sprawdził jajniki po punkcji . Chyba yasmin dostanę

Wierzę ci. Wiem co czułaś jak te miesiączki były takie dziwaczne. Ale już idzie po woli na dobre tory.
Wierzę że Ci się uda. Wiem że nie jestem odpowiednią osobą do dawania rad bo sama się poddałam i odpuściłam ale pozwolę sobie ci napisać żebyś się nie poddawała bo dziecko to mały wielki cud i dzidziuś wszystko wynagrodzi co złe.
Dziękuję Ci bardzo, chociaż pewnie sama wiesz jak czasem jest trudno. Ja o synka starałam się dwa lata a czułam się jakby to było z 5 conajmniej i byłam umeczona jak niewiem, ale tak było warto.

reklama
Tak naprawdę trzeba używać, ale jak nie powiesz, to nic się do końca nie stanie, ale nie zrobisz gafy, że z niego wyjdzie ona hehe.. [emoji14]
Tak mieszkam na Bawaria, w małej piękne wiosce nad jeziorem z widokiem na Alpy i alpejskim klimatem. Przyznam, że moje klimaty, ale ja się chyba tu nigdy nie odnajdę.... I chce do Polski :)
No to będę tylko używała do egzaminu i przy pisaniu. A później to już jak sobie przypomnę.

No właśnie najgorsze jest to że jak się pomyli tak jak napisałaś.

Ja nigdy nie byłam na Bawarii. A rozmawiałaś z mężem o powrocie do Pl?

Ja raczej chce tu zostać póki co nie mam zamiaru zmieniać zdania[emoji846]

Do góry