reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozejscie miesnia macicy po cc w 20tc

Ja mam usg co 3 tygodnie. Narazie mialam tylko zdiagnozowane, ale lekarz uprzedzil ze bedzie sie to powiekszalo, a pas ma to niwelowac choc troche. Teraz bede 22 marca na usg, wiec zobaczymy jak to wszystko uroslo

reklama
Hej dziewczyny jak tam u Was sie skonczyla historia z blizna? Mi sie niestety tez rozeszla

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Hej i u mnie i u Marcysi skończyła się ta historia dobrze choć obydwie leżałyśmy w szpitalu. Ja dwa miesiące do samej cesarki już byłam na patologii.
A jak u Ciebie to wyglada? Ci się dzieje?

Hej i u mnie i u Marcysi skończyła się ta historia dobrze choć obydwie leżałyśmy w szpitalu. Ja dwa miesiące do samej cesarki już byłam na patologii.
A jak u Ciebie to wyglada? Ci się dzieje?
No u mojej kolezanki tez dobrze w 37 tc(od 20 tc w szpitalu) tylko macice ma zmasakrowana ostro polatana. My lezymy z dziura w bliznie w domu, juz lekarz nie mierzy ile ma. Dodatkowo musze lezec bo mam pessar na szyjce bo sie skrocila i rozwiera dobrze ze to juz 31 tc u nas sie to pewnie szybciej zakonczy przez szyjke.

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Ja byłam w szpitalu od 30 tygodnia tez do 37. Wcześniej cały czas leżałam w domu, praktycznie od początku ciąży. Mi tez się szyjka skracała. Jak byłam już w szpitalu to na którymś usg okazało się, ze prawie jej nie ma. Pod konuec tez już nie mierzyli mojej blizny bo już jej nie bylo, wszystko trzymało się na cienkiej błonie czyli na otrzewnej. Podczas cesarki lekarz powiedział, ze miałam w macicy dziurę 4 cm. Niestety nie udało się tego chyba zszyć lekarzowi, na usg widac podobno, ze nadal jest dziura.
A ty masz jakies objawy tego rozejścia? Boli cie brzuch? Mnie bolał...

Ja byłam w szpitalu od 30 tygodnia tez do 37. Wcześniej cały czas leżałam w domu, praktycznie od początku ciąży. Mi tez się szyjka skracała. Jak byłam już w szpitalu to na którymś usg okazało się, ze prawie jej nie ma. Pod konuec tez już nie mierzyli mojej blizny bo już jej nie bylo, wszystko trzymało się na cienkiej błonie czyli na otrzewnej. Podczas cesarki lekarz powiedział, ze miałam w macicy dziurę 4 cm. Niestety nie udało się tego chyba zszyć lekarzowi, na usg widac podobno, ze nadal jest dziura.
A ty masz jakies objawy tego rozejścia? Boli cie brzuch? Mnie bolał...
Boli mnie glownie w miejscu blizny po prawej stronie od jakiegos tygodnia wczesniej tak sporadycznie a teraz non sto( tzn jak leze plackiem nie ale jak sie przekrecam czy do toalety ide to na prawa noge ciezko mi stanac bo blizna). Ja to tak sobie granice ustalam w 25 tc bylo byle do 28tc, w 28 byle do 30 i tak co 2 tygodnie i moze dotrwam do 37 [emoji16] boje sie najbardziej tego ze moze peknac i nie bedzie juz czego łatac i trzeba bedzie usunac. Mam juz syna teraz bedzie coreczka ale nie wykluczam ze za jakies 10 lat bym sprawila sobie bobasa[emoji6] ale po tych torturach w tej ciazy to raczej juz nie [emoji23] poczatek krwawienie, pozniej cienka blizna, lozysko brzeznie przodujace(na szczescie sie ok 20 tc podnioslo), pozniej dziura w bliznie i od 26tc pessar 1.8cm szyjka...gdyby to nie byl 31 tc to juz bym chciala to skonczyc[emoji6] ale dla obra dziecka zacisne zeby i wytrzymam [emoji4]

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Witam, mam pytanie czy zaszłyście w ciąże po zalecanym czasie po pierwszej cc? Pytam bo ja planuje kolejną ciąże i zastanawiam się ile powinnam odczekać..

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

k.d.30
Widzę, ze nasze historie są podobne. Tak samo mnie bolało, najpierw przy poruszaniu, wstawaniu, przekrecaniu. Potem już ciagle. Tez miałam plamienia, od samiutkiego początku ciazy i u mnie to bylo przez łożysko bo tez miałam brzeznie przodujące. Po 20 tc zaczęlo się podnosić. Niestety u mnie łożysko było umiejscowione tuż nad blizna, było ryzyko, ze w nią wrosło. Wtedy byłoby bardzo zle. Na szczęście w trakcie cesarki okazało się, ze nie wrosło. U mnie najgorsze były skurcze, miałam je od jakiegoś 13 tc, od 18 to już bardzo częste były. Przez skurcze wlasnie wylądowałam w szpitalu.
Tez tak odliczałam, co dwa tygodnie:) i od wizyty do wizyty. Od 30 tc już byłam w szpitalu i początkowo myślałam, ze czas stoi w miejscu. Ale potem przyspieszył, a im bliżej cesarki tym bardziej pędził :) A teraz młoda ma już 7 miesięcy.
Ja mam już zakaz zachodzenia w ciąże bo macica jest w strzępach.
Dużo leż, nic nie dźwigaj, nie stresuj się, unikaj chorych żeby się zarazić i nie kasłac bo kaszlel to jest naprawdę dramat w takiej sytuacji, niestety ja miałam.
Da się to wytrzymać, macica jest bardzo wytrzymała i mimo wszystko rzadko się zdarza, ze pęka. Dobrze będzie:)

Ja zaszłam w druga ciąże 8 lat po cesarce. Nie ma znaczenia czas. Ważne jest jsk została zszyta macica. No i indywidualne predyspozycje.
Mi mówili lekarze, ze zdarza się również, ze blizna jest bardzo gruba i nagle w czasie porodu SN pęka. A czasem cienkie blizny są bardzo elastyczne i wytrzymują do końca ciąży bez problemu.

Ostatnia edycja:
reklama
Zdriwka dla corci[emoji4]Moje skurcze na szczescie od zalozenia pessara sie uspokoily.
Ja.osobiscie znam 2 przypadki jedna donoszona do 37tc a druga w 30 tc pękła macica ale z chłopcem wszystko dobrze. A powiedz mi jak dlugo trwal Twoj 1 porod? Mi lekarz mowil ze to wina tego ze pierwsza faza porodu trwala za długi(16godzin) i za pozno zostala zrobiona cesarka.
Na samym poczatku mowil ze mam piekna blizne...
Narazie staram sie myslec pozytywnie[emoji6]

w57ve6hhinlv2nr8.png

qb3cj44jybur1noz.png

Do góry