reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rodzeństwo z dwuletnią różnicą..

Pewnie cc bo beda sie bali ze sie blizna rozejsc podczas skurczów. A czemu wolisz cesarkę?

Reniferku a cykle masz 28 dniowe? Ja młoda 11 dni po terminie a mlodego 4 wiec jestem taka przeterminowana jakas. Ale z mloda wywołanie na zywca a z Misiakiem mnie juz skurcze na tydzien przed porodem meczyly wiec widziałam ze mnie lada moment weźmie.

Bo już jedna miałam i super się czułam i bardzo szybko doszłam do siebie i jakoś poród naturalny nie jest mi do szczęścia potrzebny , synek do tego był spory ważył 4100 to już niech sobie będzie to drugie CC:-D

reklama
i znowu cisza jak makiem zasiał:confused2: to ja sie odezwe w sprawie moich dzieciaczkow...
Szymek... calkiem znosne dziecko:-D Z Natalią w jego wieku było gorzej, darła się niemiłosiernie, a on wyjątkowo spokojny, tylko po lekarzach musimy latać:wściekła/y:
Za to moja kochana królewna zaczyna się przy swoim bracisiu (tak na niego mówi:-)) cofać w rozwoju... oczywiscie to tylko przenosnia i wiem ze to sie czesto zdarza, ale wkurza mnie jak pchac paluchy do buzi (a wczesniej grzebała w ziemi:wściekła/y:), wieczorem ją wyganiam do sikania, a ona sie ze mną kłóci, ze nie chce, a po trzech godzinach budzi mnie, ze ma mokre łóżko:crazy: i jeszcze podkrada Szymkowi dydka i czatuje zebym nie iwdziala i tez pcha do buzi, albo bierze inne zabawki do buzi i mowi ze to jej dyduś (to akurat komicznie wygląda:-D).
Miałyście mozę podobną sytuacje? albo macie? jak obie z tym radzicie?

AsiaKCŚpią razem w pokoju (mają piętrowe łóżko) i raczej sie nie budzą.
Mam pytanko jak zdaje egzamin łóżko piętrowe i jaki model warto kupić jeśli bym mogła poprosić o twoją opinie DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

Bo już jedna miałam i super się czułam i bardzo szybko doszłam do siebie i jakoś poród naturalny nie jest mi do szczęścia potrzebny , synek do tego był spory ważył 4100 to już niech sobie będzie to drugie CC:-D
a "bardzo szybko" to ile dni konkretnie? Ja po sn w 5 dobie już nie pamiętałam, ze rodziłam (w sensie jakichkolwiek dolegliwosci) i zastanawiam sie ile mi zajmie dojście od siebie po cc.

AsiaKCŚpią razem w pokoju (mają piętrowe łóżko) i raczej sie nie budzą.
Mam pytanko jak zdaje egzamin łóżko piętrowe i jaki model warto kupić jeśli bym mogła poprosić o twoją opinie DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

Kupowaliśmy na allegro ale sprzedawca ma swoją stronę
ŁÓŻKA PIĘTROWE STOLBESKID - Łóżko Konan z wysuwanym spaniem i szufladami
My mamy takie- zmodyfikowaliśmy tylko drabinkę tak, że nie jest na stałe tylko można ją zdjąć.

Dla nas priorytetem było to żeby było rozstawne na dwa pojedyncze. No i trzecie się przydaje jak mamy gości lub jak któryś z chłopców jest chory i chcę w nocy być bliżej...

a "bardzo szybko" to ile dni konkretnie? Ja po sn w 5 dobie już nie pamiętałam, ze rodziłam (w sensie jakichkolwiek dolegliwosci) i zastanawiam sie ile mi zajmie dojście od siebie po cc.

Po 12 godzinach wstałam - trzeba wstć i rozchodzić mimo że boli . W trzeciej dobie wyszłam ze szpitala i już było w sumie w miare dobrze wiadomo wyczynowcem się od razu nie będzie , w 6 dobie pojechałam sama autem na zdjęcie szwów . najwazniejsze żeby się nie cackac i szybko chodzic i jak najwięcej to wtedy będzie dobrze . i jak bedzie bolało proś o przeciwbólowe po co się meczyć

a przyy tych przeciwbólowyych można karmić?
Dają to na receptę do domu czy tylko w szpitalu?
I jeszcze jedno pytanie :-) są jakieś specyfiki na szybsze gojenie tych szwów?

a przyy tych przeciwbólowyych można karmić?
Dają to na receptę do domu czy tylko w szpitalu?
I jeszcze jedno pytanie :-) są jakieś specyfiki na szybsze gojenie tych szwów?

jak by nie mozna bylo karmic to by Ci nie dali przeciwbóli, a po cesarce to z reguły same piguły przychodzą i pytaja czy nie chcesz. I raczej ci nie dają tak silnych przeciwbóli, zebys musiala recepte dostawac. Przy karmieniu można np. Apap wcinac, tylko z tego co pamietam (Apapowalam sie po Natali, po Szymku nie musialam) to chyba max.6 albo 8 na dobe mozesz zazyc.
No chyba ze po cesarkach sie jakos inaczej dostaje. Nie wiem, bo ja rodzilam SN.

Ewka Moja Natka przed przyjsciem na swiat braciszka byla odzwyczajona od dydka i od pieluch, wiec jak Szymek juz przyszedl na swiat to jak zobaczyla dydka, to sie zapytala: co to jest?
Poza tym staralam sie wychodzic z nią na spacery bez wózka, bo w koncu jak bede musiala wyjsc z dwójką to sama z dwoma wozkami raczej nie dam rady:-D
A jak juz mialam dosyc duzy brzuszek to jej tlumaczylam, ze tam jest jej braciszek i w ogole opowiadalm jak to bedzie, wiec jak zblizal sie termin porodu to Natka krzyczala do brzucha, zeby braciś wyszedł już:-)

Ostatnia edycja:
reklama
powiedzcie mi pliz dziewczyny jakie zmiany w życiu dzieciątka warto wprowadzić przed urodzeniem braciszka/siostrzyczki, bo tak sie zastanawiam co zrobić, niby mam jeszcze pół roku, ale wolałabym go powoli przygotować żeby póżniej nie było zbyt drastycznie...

Rozmawiaj, opowiadaj, mów o maluszkach. Mów że pojawi się dzidzia w domu.
Opowiadaj jakie noworodki i niemowlaki są - że śpią i nie chodza, nie raczkują, nie mówią, nie bawią się, że płaczą i jedzą z cycusia/butelki. Że potem nauczy się czołgać, raczkować, że będzie jeść zupki, a potem przyjdzie czas na zabawę. Że takiego maluszka można pogłaskać i pocałować, ale lepiej go nie ciągnąć nigdzie. Że można mu dać zabawkę do rączki i zaśpiewać kołysankę. i w ogóle wszystko. Niech dziecko będzie obecne zanim się urodzi.

Jeśli planujesz malucha przenieść do innego pokoju/łóżka to lepiej zacznij już teraz... żeby nie było że stracił swoje miejsce żeby nowy maluch mógł je mieć.

Nie wiem co planujesz z wózkiem ale starszak będzie pewnie więcej chodził. Niech uczy się chodzić na dłużesz dystanse, przy ulicy, za rączkę też. Może przy wózku, trzymając się stelaża, rączki czy specjalnego paska z pętlą.

Smoczek i pieluchy... przy a się odzwyczajenie ale nic na siłe, jeśli popielu****ą przez pewnien czas "razem" to nic złego. Może być też tak że starszak wróci na trochę do pieluch czy smoka jak się pojawi brat/siostra.

Fajnie jest jak dziecko starsze samodzielnie je, możesz wtedy posadzić przy stole, dać posiłek i asystować przy nim rozmawiając i karmiąc młodsze dziecko.

Możesz razem z dzieckiem wybierać ubranka i zabawki dla dzidziusia, nie naciskaj jeśli nie będzie chciał żeby maluch bawił się jego zabawkami czy zabierał mu ubranka (nawet te dużo za małe). Wróć do tematu po pewnym czasie.

Fajnie jest wytłumaczyć że jak się rodzeństwo urodzi to jest to też święto starszaka. W końcu to dzień kiedy staje się STARSZYM BRATEM (lub siostrą).

Karola - Paweł też wywoływał dzidziusia :-D i najlepsze jest to że wywołał!!! :tak:

no nie kazdy karmi.
A czemu brałas apap po sn??

Ja dostawałam panadol w szpitalu a w domu brałam apap bo miałam potworne bóle głowy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry