asiuasiu1
Fanka BB :)
Ja w ogóle nie umiem piec ciast i szczerze to wole isc do sklepu i kupicbo wygodnisia ze mnie ;-)
na szczescie tego sie nie piecze hihi ;-) niektore tez wole kupic
a bardzo proszeASIUASIU1 ja tez chetnie bym zrobila tiramisu ,wiec jakby co to poprosze o przepisAGNIESZKA- dziekuje za Twoja opinie na temat koloru wlosow;-)
4 żółtka
1/4 szklanki cukru
250g sera Mascarpone
1 szklanka mocnej kawy
paczka biszkoptów
50g amaretto
koniaku lub wodki
kakao
Tiramisu - sposób przygotowania
Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę dodać stopniowo mascarpone i dalej ubijać na gładką, puszystą masę. Do kawy dodać amaretto. W pucharkach układać warstwami nasączone kawą biszkopty i krem. Wstawić do lodówki na 3 godziny, przed podaniem posypać kakao.
Teraz BARDZO WAŻNE UWAGI!!!!!: 1. Biszkopty moczymy w kawie z amaretto nie dlużej niz 1 sekunde!!! Bardzo szybko chłoną wilgoć i jak pochłoną zbyt wiele wilgoci powstanie nam ciapka a nie ciasto! 2. Ponieważ nie każdy ma amaretto można je zastąpić dowolnym alkoholem dodając nieco olejku migdałowego. 3. Posypanie ciasta kakao szybciej niż przed podaniem spowoduje ze będziemy mieli ciemne plamy na wierzchu. 4. Mascarpone NIE można zastąpić żadnym innym serem!!!
mama05 spoko ;-)
...boże a mój Alan 10 minute temu spadł z 13 schodów :-( czoło i nos ma zdarte :-(na szczęście nic poważnego się nie stało ale mąż to aż z wanny wybiegł bo słyszał jak Alan leci w dół.Masakra teraz zanim rany się zagoją to minie kawał czasu :-(
cale szczescie ze nic sie nie stalo powaznego uff
Ostatnio edytowane przez moderatora: