reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam :-)

Juz po niedzielnym obiadku :-D u babci :-)

A za niedługo musze jechać po rodziców i po siostre bo własnie wracają z gór :-)

A wy co tam moje kochane?:-)

Jak niedziela ?:-D

reklama
MLODA: a ja właśnie myślę co by tu na obiad wymyślić, nie mam pomysłu, coś z pomidorami mi się zachciało, tylko brak weny :-)

Jeju, ale zakręcona jestem dziś!!! :-D

Boogie - to miło ze strony tej pani, ze ma dla Ciebie ciuszki dla maluszka!!! To wszystko kosztuje okropne pieniądze... :szok:

Ewula - witaj kochana! Co u Ciebie słychać??? :-)

Oliwka - niestety nie umiem pomóc, ale mam nadzieje, ze to nic poważnego! A kiedy będzie teścik? Jutro?

Młodamamusia - jak tam u Ciebie? Najedzona? :-) U mnie zaraz też będzie obiad! :-)

Palemka, Sol, Sergi, Agapa, Mama i wszystkie babeczki - pozdrawiam gorąco! :-)

A ja właśnie siedzę w necie i juz mnie kusi, by puścić trochę kasy na ciuszki... :szok::-D

Tadadadam! :-) Jestem i oznajmiam wszem i wobec, że skończyłam tłumaczenia! :tak: Oto i wynik moich "wypocin" ;-)
OBJAWY CIĄŻY – WSZYSTKIE WCZESNE OZNAKI, KTÓRE MOŻESZ U SIEBIE ZAOBSERWOWAĆ
BRZUCH:
· Wzdęcia
· Gazy
· Bóle jajników
· Ostre / przeszywające bóle
· Uczucie parcia na pęcherz
· Skurcze (podobne jak przy PMS)
· Uczucie wypełnienia i ciężkości
· Bóle mięśni
· Bóle podbrzusza podobne do bólu owulacyjnego
· Niskie ciśnienie
· Lekkie nudności
· “ciągnięcie” lub “szczypanie” w podbrzuszu
· Ukłucia

PLECY I NOGI:
· Bóle pośladków lub pleców
· Bóle nóg (jak po dniu pełnym intensywnej “bieganiny”)

KLATKA PIERSIOWA:
· Przeszywający ból w piersiach
· Zgaga
· Uwidocznienie się żyłek na piersiach
· Uczucie pełnych i/lub cięższych piersi
· Powiększenie się rozmiaru biustu
· Tkliwość piersi
· Bolesność piersi w okolicach pachwin
· Ściemnienie otoczki sutka
· Ból/tkliwość sutków
· Mrowienie w piersiach
· Znacznie powiększone gruczoły Montgomery’ego (to te malutkie “grudki” naokoło sutka)

GŁOWA:
· Niewielkie krwawienie z nosa i/lub dziąseł
· Ból głowy
· Katar
· Niedrożność nosa
· Lekkie zawroty głowy
· Zwiększenie ilości śliny
· Ból gardła
· Suche usta
· Zwiększone pragnienie
· Wyczulenie na smaki i zapachy
· Dziwny lub też metaliczny smak w ustach

SKÓRA:
· Nagłe pojawienie się trądziku
· U kobiet które mają trądzik, może się on zmniejszyć i/lub zaniknąć

ŻOŁĄDEK:
· Zanik/wzrost apetytu
· Wymioty
· Niezanikające uczucie głodu (głód pojawia się nawet kwadrans po najedzeniu)
· Nudności
· Wstręt do jedzenia
· Zachcianki żywieniowe

MIEDNICA:
· Ból szyjki macicy
· Brak wydzieliny
· Plamienie
· Zaparcia
· Częstomocz
· Silny zapach moczu
· Rozwolnienie
· Żółtawa wydzielina z pochwy (bez przykrego zapachu i/lub swędzenia, które mogłoby sugerować infekcję),
· Większa ilość wydzieliny niż zazwyczaj
Wiele kobiet zauważa we wczesnym okresie ciąży więcej wydzieliny z szyjki macicy niż zwykle. To jest normalne. Może być biała i kremowa (jak balsam) lub na mokro i ślisko. Może pojawić się stopniowo przez cały dzień, lub wystąpić w postaci „grudek”, zwłaszcza podczas wycierania lub tylko raz w ciągu dnia. Jeśli zauważysz dziwny zapach, kolor lub masz jakieś swędzenie należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ mogą to być objawy grzybicy (drożdże).

EMOCJE:
· Wiele kobiet w miesiącu w którym były “absolutnie pewne” że nie udało im się zajść w ciążę, okazywały się “mile rozczarowane” II kreseczkami ;)
· Ogroooomna drażliwość (jak przy PMS)
· W początkowych tygodniach ciąży twoje emocje (ale też odczucia fizyczne) będzie można porównac do szalonej jazdy na kolejce w parku rozrywki ;) Nieuniknione emocje, stres i niepewność miesza się z gwałtownym wzrostem hormonów i na początku ciąży dolegliwości jak nudności, zmęczenie, wzdęcia, gazy i tkliwość piersi - nic dziwnego, że nastroje kołyszą się szalenie! Będziesz mieć szczęście, jeśli te objawy nie dopadną Cię w tym samym czasie. Powinny znacznie ustąpić po stabilizacji poziomu hormonów w drugim trymestrze ciąży.
· Bardzo często kobiety „po prostu wiedzą/czują”, że są w ciąży... Pamiętajmy jednak, że intuicja może nas zwodzić...
· Możesz popadać w nastroje depresyjne lub dla odmiany – w euforię
· Możesz czuć niepokój i poirytowanie
· Zwiększenie popędu płciowego ;)
· Płaczliwość

POZOSTAŁE:
· Niektóre kobiety odczuwają o wiele mniejszą tolerancję na alkohol w bardzo wczesnym okresie ciąży – nawet przed terminem w którym można będzie wykonać wiarygodny test! Już jeden lekki drink może nam zawrócić w głowie, możemy się niespotykanie szybko upić. Dla wielu kobiet był to bardzo przekonujący znak i objaw ich ciąży.
· Większość kobiet doświadcza większe zmęczenie w czasie ciąży, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Twój organizm produkuje wyższy poziom progesteronu, który może powodować senność. Twój organizm produkuje również dodatkową krew do przenoszenia tlenu i substancji odżywczych do rozwijającego się płodu, oznacza to, że twoje serce musi ciężej pracować. Niski poziom cukru również może być winien odczuwaniu zmęczenia.
· Bezsenność
· [FONT=&quot]Krótki spadek temperatury w fazie lutealnej jest również określana jako "spadek implantacyjny”. Definiowany jako spadek z podstawowej temperatury ciała, który to będzie równy lub większy niż 0,3 ° C w drugiej połowie cyklu (po owulacji). Pojawia się raczej na czas spodziewanej implantacji (7-10 dni ostatnich owulacji). Występuje częściej, gdy kobiety w ciąży, ale może wystąpić w czasie cykli w których ciąży nie ma. Nawet jeśli nie zobaczysz tego „spadku” na swoim wykresie NPR, mimo wszystko możesz być w ciąży![/FONT]
· Wzrost energii do działania (odpowiedzialność spada na progesteron...)
· Wiele kobiet zauważa też, że już od wczesnych momentów ciąży pojawiają się u nich bardzo wyraziste sny, które łatwo jest zapamiętać. Stan ten utrzymuje się u nich najczęściej przez cały okres ciąży aż do porodu. Uważa się, że są za to odpowiedzialne hormony, których wzrost jest przyczyną pojawienia się również pozostałych, dobrze znanych symptomów ciąży.
· Dreszcze
· Uderzenia gorąca

Ostatnia edycja:
Serg uuu to się natłumaczyłaś :D bardzo się nam wszystkim to przyda :)

Oliwka i jak ten śluz??

a tak w ogóle: CZEŚĆ DZIOŁSZKI :))

Nie wiem jak śluz...nie zaglądam dla spokojności chwilowej...ale ciśnie mnie na siku znowu i zaraz będę musiała iść.
Byłam na małych zakupach,mąż kupił mi buciki,mokasyny w Venezii:)))

Co do objawów ciążowych wymienionych powyżej,mam większość z nich...
Test jutro rano,12 dzień po owulce będzie.

Oliwka &&&

Wiecie co? zaczyna mi się śluz płodny...:szok:

Ostatnia edycja:
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry