reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Mammita - no ja wciąż Sosnowiec :-p hahahaaaa pisałam Ci już kochana )))))))
Ale rodzinkę mam w Międzyrzeczu Wlkp. to ...... jest szansa ;-)
Jejku.... jak ja bym chciała już wiosnę..... sprawdzałam prognozę a luty, ma być ciepło, wiosna ma zagościć początkiem marca, HURRRRRA !!!!!!!

reklama
POK- no nas tu cala masa staraczek:tak:
[FONT=&quot]
k015.gif
[/FONT] [FONT=&quot]
k015.gif
[/FONT]

mama , made wybaczone:-)
byla bym wyspana ale tak mnie jakosc naszlo ze meza wnocy dwa razy obudzilam i on mnie tez dwa i moral z tego ze za wiele nie spalismy :-)ale to byla przyjemnosc dla przyjemnosci nie staranka...a teraz czuje ze zakwasy bede mila:-)

pewnie jeszcze troche czasu mi zajmie Was wszystkie spamietac :)

Wiola - no to niezly maraton :D winszowac tylko takiej kondyncji! ;-)

pok : ja nie mieszkam w polsce, we francji jak nie chcesz oddac 40-50% zarobkow panstwu to warto robic dzieci
francja ma najwyzszy wskaznik urodzen w europie :) nie prwew przypadek ;)
a teraz TO JA CIE KOCHANA ZAJADE PYTANIAMI
dlaczego tys siedziala cicho jak ja pisalam ze planujemy emigracje z mezem
a ja nie chce byc daleko od rodziny ( maz mysli o azji lub usa) a ja o europie nieunijnej - dokladnie szwajcarii lub finlandii !!!!
a ty tu cicho siedzisz :)
tylko ze my raczej zurich jesli bedzie mozliwosc, choc ja bym woalla genewe
maz leci 27 do frankfurtu i genewy wlasnie wiec sie wywie czy jest jakie swolne miejsce w jego oddziale ;)
ale raczej nie, wieksze biuro jest w zurichu , a ja nie mowie po niemiecku wcale...
no ale zobaczymy :)
czy jak znajdziesz kiedys chwile to mowesz mi PLIIIS napisac jak wyglada zycie w szwajacarii???? takie wiesz praktyczne sprawy : system zdrowotny, ubezpieczenia, ceny mieszkan,domow (wynajem), system szkolnictwa ^prwedszkola, szkola) podatki itp BEDE WDZIECZNA!!!

POK- spoko-loko :)

WIOLKAAAAAAAAAAAAAAAAAAA- 4 razy [FONT=&quot]
a030.gif
[/FONT] [FONT=&quot]
a030.gif
[/FONT] [FONT=&quot]
a030.gif
[/FONT] [FONT=&quot]
a030.gif
[/FONT]-no to poszlas po bandzie...super!

MADE- no tak,kurka siwa-starośc i za dużo masla-zapomnialam ,ale jak wiosna ma przyjśc tak szybko to do lata coraz bliżej i ciś sie pomysli a u mnie wlasnie wyszlo [FONT=&quot]
d010.gif
[/FONT]

made 10dc ale jak pisalam to nie staranka , M nastawiony ze jednak niechce 2 dziecka a jak staram sie zmienic to nastawienie.
mama wiem zwariowalam:-) ale mi sie spac teraz chce:-)
pok dziekowac dziekowac:-)
patrze sie za okno i cholercia wiosna przyszla, lekkie sloneczko , ani sladu sniegu, mokro i 5 stopni . trzeba dzis na spacer isc

pok : ja nie mieszkam w polsce, we francji jak nie chcesz oddac 40-50% zarobkow panstwu to warto robic dzieci
francja ma najwyzszy wskaznik urodzen w europie :) nie prwew przypadek ;)
a teraz TO JA CIE KOCHANA ZAJADE PYTANIAMI
dlaczego tys siedziala cicho jak ja pisalam ze planujemy emigracje z mezem
a ja nie chce byc daleko od rodziny ( maz mysli o azji lub usa) a ja o europie nieunijnej - dokladnie szwajcarii lub finlandii !!!!
a ty tu cicho siedzisz :)
tylko ze my raczej zurich jesli bedzie mozliwosc, choc ja bym woalla genewe
maz leci 27 do frankfurtu i genewy wlasnie wiec sie wywie czy jest jakie swolne miejsce w jego oddziale ;)
ale raczej nie, wieksze biuro jest w zurichu , a ja nie mowie po niemiecku wcale...
no ale zobaczymy :)
czy jak znajdziesz kiedys chwile to mowesz mi PLIIIS napisac jak wyglada zycie w szwajacarii???? takie wiesz praktyczne sprawy : system zdrowotny, ubezpieczenia, ceny mieszkan,domow (wynajem), system szkolnictwa ^prwedszkola, szkola) podatki itp BEDE WDZIECZNA!!!

kobito toz ja tu zagladam regularnie od bardzo neidawna a wczesniej to tylko raz na jakis czas podczytywałam. tak na syzbko powiem tyle: w zurichu jestesmy raz wmiesiau zawsze i tam jest jakos zywiej. genewa i Zurych to dwa rozne miasta, juz samo to, ze jestem w tym samym kraju jade do innego miasta i nic nie rozumiem :D
Genewa jest potwornie frankofońska. Co do przedszkoli to poza tym, ze w calej szwajcarii jest z tym ciezko nic wiecej nie wiem. Dziecko do przedszkola trzeba zapisac od razu jak sie jest w ciazu i najczesciej i tak sie wisi na liscie oczekujacych. Duzo bardziej popularne i dostepne sa Maman du jour. Jakie ceny nie mam pojecia.
Mieszkania tez roznie. Takie, zbey mialo 2-3 sypialnie w miescie to okolo 3 tys chf minimum. Ale mozna tez mieszkac w tysiacu roznych miescinek pod Genewa, ktore sa bliziutko i tam juz jest taniej duzo.

Ja Genewe kocham, ubostwiam iw yjechac stad nie chce!

opieka zdrowtna jest wprost genialna! ubezpieczenie bazowe pokrywa w zasadzie wszystko, kazda opcja supplémentaire kosztuje sporo i wnosi tyle, ze np. mozesz w ramach ubezpieczenia chodzic do spa jesli lekarz Ci to przepisze. Generalnie nawet jesli na recepcie bedzie witamina c i paracatemol to nie placisz za to, bo to lekarz przepisal. Za leki placi sie tylko 10% wartosci, a to sa groszowe sprawy. Wizyte u lekarza trzeba najjpierw oplacic samemu ale w ciagu tygodnia-dwoch (zalezy od ubezpieczyciela) na konto przychodzi zwrot. Ale tu jest jeszcze kwestia franczyzy.

Wszystko na dluzsza pogawedke :)

reklama
wiolka : hej
niezla impreza-spontan wam sie wykula hehe

pok : dzieki :) bede o tobie pamietac ;)
w zasadzie najbardziej sie martwilam o system zdrowotny; po tutaj mam wszystko zwracane ( no oporcz witamin i spa hehe), ale paracetamol, witaminy dla dzieci (np. k, d) juz tak
porod za kilka tysiecy tew zero kosztuje, a dodatkowe opcje zwracaja za pokoj rodzinny dla mamy i taty po porodzie, itp
mieszkania tez ok. 2 tys pod paryzem, paryz 3-4 i wiecej zalezy od dzielnicy... Mowie o 2-3 pokojach max.
czyli w sumie wyglada podobnie, a zarobki o wiele wieksze w szwajcarii...
tylko slyszalam we zycie tew jets drogie... a moj maz nie potrafi oszczedzac na zwyklych rzeczach, zyciu, uwielbia wszystko co BIO ... na zlobek czekam od 6 tyg ciazy a synek ma 25 m-cy :) wiec w tym temacie juz chyba nic mnie nie zrazi...

powiedz mi ile sie dojezdza pd miast spod genewy do centrum? czy sa miasta lepsze/gorsze ( populacja, bezpieczenstwo, itp)
kusi mnie ta szwajcaria od roku... no i lubie spokoj prwestrzen :)

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry