reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Robimy zakupy dla maluszka

Odstawiłam palmers po lekturze bloga. Teraz na zmianę wcieram bio-oil i oliwkę z rossmanna.
Po pierwszej ciąży mam paskudnie zaorany brzuch i widzę niestety że teraz coś nowego mi wyłazi. Naprawdę nie wiem gdzie mi się uchowały kawałki brzucha bez rozstępów. A rozstępy w rodzinie mam tylko ja! Ciotka po bliźniakach gładka i jędrna wszędzie a u mnie od cycka do połowy ud sine krechy.

Kupuję angelcare. Nie potrafiłabym spać bez, ale nie uważam żeby to była konieczna pozycja na liście wyprawkowej. Po prostu mam ostre schizy w temacie bezdechów więc wiem że ten monitor bardzo mi pomoże się wyluzować.

reklama
Ja smaruję się również bio-oil i jak na razie rozstępów nie mam, ale wiem z doświadczenia że mogą się pojawić na każdym etapie ciąży, również przed samym porodem, ja mam właśnie 2 rozstępy po synku i wyskoczyły mi na kilka dni przed porodem, ale wtedy smarowałam się zwykłą oliwką dla dzieci. Mamy eko mogą smarować się zwykłą oliwą, tam chemii chyba najmniej,
Co do monitora biorę go pod uwagę, przy synku nie miałam, ale jeszcze na tak na 100% nie jestem przekonana.

Ja też uważam, że w kwestii rozstępów najwięcej znaczy genetyka. Można sobie trochę pomóc poprzez solidne nawilżanie, natłuszczanie, pilingi - żeby zmotywować skórę do działania. Dodatkowo jeśli ktoś jest aktywny fizycznie, porozciągany, to i skórę ma elastyczniejszą. Ale jeśli ktoś ma mieć rozstępy to i tak będzie miał. Firmy tylko zarabiają na informacji, że jest to produkt specjalnie przeciw rozstępom. A prawda jest taka, że chodzi tu o natłuszczanie. Często zwykły olejek jest lepszy niż mega drogi "specjalny" krem. To samo z ujędrnianiem cycków. Tak naprawdę ujędrnić można dzięki ćwiczeniom i masażom - dlatego dobrze jest smarować, bo wtedy się masuje i pobudza krążenie. Ale akurat "super kosmetyki" niewiele się tutaj przydadzą.

A monitora nie kupuję.

Ja od samego początku ciąży wsmarowuję różne preparaty na zmianę, dlatego że mam tendencje do przesuszania się skóry. Miałam BioOil, Ziajkę, Palmers, teraz kończę olejek z Tołpy. Na razie rozstępów brak, mimo że mam do nich tendencje. Myślę, że jak się dba o skórę to można ją chociaż po części przygotować do takiego "wysiłku". Dużo ćwiczyłam przed ciążą, potem w II trymestrze póki mogłam to też, do tego peelingi i kremy/olejki. No nic za darmo, samo się nie zrobi ;)
Jeśli chodzi o monitor oddechu, to nie chcieliśmy go specjalnie kupować, jednak okazało się że w niani elektrycznej,którą odkupiłam od koleżanki jest taka funkcja.

Hej dziewczyny widze ze o rozstepach mowa. ;) poczytajcie o kremie /żelu ogólnie kosmetykach z dodatkiem śluzu ślimaka. Uzywalam na blizne po cc i sie pieknie rozjasnila. Teraz kupilam dosc pozno bo myslalam ze w ciazy nie powinnam uzywac ale poczytalam ze jednak mozna i w tym tyg przyjdzie do mnie. :D
Polecam ...!
A dzisiaj znowu nakupowalam malej ubranek od kolezanki i ten lezaczek tez wzięłam. Super jest. :)
A to ubranka. Juz nic nie kupuje przez najblizsze pol roku. :p

Załączniki

• 1428955944217.jpg
    1428955944217.jpg
    32,4 KB · Wyświetleń: 89
  • 1428955974621.jpg
    1428955974621.jpg
    19,7 KB · Wyświetleń: 98
  • 1428955988491.jpg
    1428955988491.jpg
    30,4 KB · Wyświetleń: 90
  • 1428956000811.jpg
    1428956000811.jpg
    40,4 KB · Wyświetleń: 90
  • 1428956018352.jpg
    1428956018352.jpg
    31,1 KB · Wyświetleń: 95
  • 1428956043821.jpg
    1428956043821.jpg
    37,5 KB · Wyświetleń: 86
  • 1428956059551.jpg
    1428956059551.jpg
    35,5 KB · Wyświetleń: 88
reklama
Ja nie kupuję, po pierwszym porodzie lekarz mi poradził żebym obficie i często polewała krocze wodą utlenioną i ku mojemu zdziwieniu wszystko bardzo szybko sie zagoiło.

Do góry