reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Robimy zakupy dla maluszka

W szkole rodzenia uczulali nas, żeby na początek kupić dziecku maść bez cynku (najlepiej linomag, albo alantan plus), ponieważ dziecko nie będzie miało jeszcze odparzeń, a takie jest zastosowanie tego składnika.

No właśnie też mi się tak wydawało, a na opakowaniu kremu (bo to nie maść!) jest napisane, że zapobiega odparzeniom i chroni przed warunkami atmosferycznymi, na tym z pantenolem jest tylko że pielęgnuje skórę. Zależy mi w sumie na tych warunkach atmosferycznych (nie wiadomo jaka będzie pogoda, ale raczej nie upał), ale nie wiem czy krem z cynkiem nie będzie ciężko się rozsmarowywał i wchłaniał...

reklama
Kochane'

Oto co ja mam w torbach do szpitala w ktorym chce rodzić-IMID

Torba dla mnie
Szlafrok-ja wzielam cieplejszy i taki cieniuski bawełniany w razie czego ale mysle ze jeden wystarczy
2 koszule do karmienia
starą koszule do rodzenia, w przzypadku cesarki dają szpitalną
ręczniki-ja wzielam 2 ciemne-jeden wiekszy i jeden mniejszy
kapcie
klapki pod prysznic
skarpety-podobno po porodzie zimno jest w nogi
2 staniki do karmienia
wkładki laktacyjne
majtki-najlepeij te siatkowe-bo te jednorazowe nie oddychają
podkłady poporodowe-ja spakowalam 2 paczki
papier toaletowy- podobno czesto w łazience nie ma, tak mi radzila dziewczyna z innego forum
ręcznik papierowy
kubeczek
sztućce
gumka do włosow dla dziewczyn ktore maja długie włosy
pomadka nawilzajaca-usta wysychają
woda niegazowana z dziubkiem-łatwiej pic
kosmetyki
ja wzielam tez krem do smarowania brodawek
aktualne badania-wiadomo ksiązeczke ciąży, grupa krwi oryginał, ostatnia morfologia, ostatnie badanie moczu, GBS,serologia kiły i HBS, ja wzielam tez ostatnie usg ale chyba niepotrzebnie bo w razie czego to robia,aktualne ubezpieczenie

Torba dla maluszka
rozek lub kocyk-ja wzielam obydwie rzeczy
pieluszki tetrowe i flanelowe-bo dziecku sie ulewa lub jako podkład do przewijania
skarpetki
rękawiczki niedrapki
czapeczki-najlepeij bez wiązania
kaftaniki-3 lub 4
body-3 lub 4
spioszki- 3 lub 4
pajacyki 3 lub 4
pieluchy jednorazowe-paczka mala, najwyzej ktos doniesie
chusteczki nawilzane
podobno kosmetyki do kapania mają ale wzielam w razie czego bo tak polozna powiedziala
wiec mam tez emulsje do kąpania
oliwke do smarowania
i alantan do pupy mam
i maly ręczniczek do kapieli-dla malutkiej ale to juz moja inwencja

Chyba nic nie pominelam jakby cos mi sie przypomialo to dopisze.''

Buziaki

u mnie w przypadku torby dla dzidzi to nie biore bo wszystko jest szpitalne..ale w razie W biore tylko niedrapki!!!!!!!!!!koniecznie i skarpetki dla maluszka!

Co do kremikow do pupy to ja uzywalam sudocremu,ale byl za tepy zle sie rozsmarowywal i przeslismy na linomag zielony i stosujemy do dnia dzisiejszego!A jak jest mocniej odparzona to czerwony stosujemy....

najlepiej kupowac w aptekach internetowych bo tam kosztuje ok 6-7zl a normalnie 10zl;/

Masz rację, Mamcia, cudeńka i słodkości :) Moja mama już pracuje nad czapunią podpatrzoną na allegro, która przypomina te na stronce :)

był już taki temat co przygotowujemy do szpitala na wyjście i mężowi do przyniesienia ja jak kota
-
przygotowałam fotelik który ubrałam w śpiworek
-reklamówka zubrankami na wyjście dla małego i dla mnie a także w
-drugiej reklamówce awaryjnej podkłady na łóżko pieluszki dla malucha wkładki laktacyjne i podkłady dla mnie więc higieniczne rzeczy aby wyjął ewentualnie to czego nie będę potrzebowała i miał wszystko pod ręką
- i trzecia:-D z laktatorem , poduszką do karmienia i poduszką do siedzenia poporodową z dziurką

NIE WIEM CZY I TAK SIĘ POŁAPIE ALE MÓWI ŻE SPOKS:rofl2: to się okarze
on nie jest aż takim CKM ale chcę mu to ułatwić bo on jeszcze będzie miał do obsługi córcie więc wolę aby już nią się zająłi miał wszystko przygotowane

_DSC1980.jpg_DSC1981.jpg

Gosia, ale masz cudny śpiworek na fotelik!!! No, kochany po prostu! A przy okazji uświadomiłaś mi, że ja jeszcze nie sprawdzałam jak nada się mój - kupiłam go w komplecie z wózkiem, a fotelik mam inny... Zresztą sam fotelik też muszę wreszcie zanieść do samochodu i kontrolnie przypiąć. M. niby techniczny, ale ja, jak sama nie sprawdzę, to nie będę spokojna :)

reklama
Gosia, ale masz cudny śpiworek na fotelik!!! No, kochany po prostu! A przy okazji uświadomiłaś mi, że ja jeszcze nie sprawdzałam jak nada się mój - kupiłam go w komplecie z wózkiem, a fotelik mam inny... Zresztą sam fotelik też muszę wreszcie zanieść do samochodu i kontrolnie przypiąć. M. niby techniczny, ale ja, jak sama nie sprawdzę, to nie będę spokojna :)
masz racje ja też wszystko sama lubię sprawdzić:tak::tak::tak: wózek też testowałam w bagażniku:-Dsama:-D

Do góry