reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

WItam:) Dziewczyny mam taki problem... Bylam dzisiaj u pediatry gdyz moj 2,5ms synek robil rzadkie zielone/zólte zielono-zólte niekiedy mało białe kupki.. NA szczescie jest zdrowy i dr zalecila Lakcid 2x1/2 ale stosuje 1x1 bo nawet w aptece farmaceuta był zdziwiony ze takie dziwne podawanie.. bo sama nie wiedziałam co robic z 2 czescia wyrzucac odstawiac..?? I zaproponowal mi tak jak wyzej. Uzywałyście moze ten probiotyk? co o nim sadzicie? mi sie zdaje ze przynosi efekty bo 2razy juz karmilam i nie bylo kupki... tylko ulewania co sie wcześniej rzadko zdarzalo.. dodoatkowo Pani dr wiedzac ze dziecko ma 2,5ms kazała podawac kleik ryzowy.. w aptece maja od 4ms i moim zdaniem to stanowczo za wczesnie?? nie wiem czy mam podawac czy co robic?Karmie naturalnie czasem MM.

Kleik ryzowy możesz podać dziecku bo chodzi tu o to żeby ułatwić maluszkowi trawienie przez co kupki bedą ładniejsze i łatwiej będzie je zrobić.( Kleik ryzowy to stara szkoła); co do lakcidu to ja osobiście go nie lubie bo tak naprawde niewiadomo co zawiera, jaki jest jego skład. Polecam zaś DICOFLOR30 w saszetkach, profilaktycznie po pól saszetki dwa razy dziennie.

reklama
DICOFLOR30 tez juz mi byl polecany. jak do tej pory widze ze maly zrobil od lakcidu tylko 2kupki ale duzo ulewa po karmieniu co wczesniej sie zadko kiedy zdarzalo.. W aptece farmaceutka odradzila i powiedziala ze od 4ms dopiero jest.. ale w domu tez mi kazdy mowi ze to za wczesnie i aby pani dr nie słuchac...

Aha.. a jest jakas róznica miedzy kukurydzianym czy ryzowym?? i swoje odciagasz i podajesz czy sztuczne? bo ja mam odciagac to juz raczej maly nie bedzie chcial piersi.. jak sie przyzwyczai..??i na ile ml dajesz kleiku?

Wiecie co jeszcze co do Lakcidu maly od wczoraj bierze i jak nigdy wczesniej duzo ulewa... a dzisiaj jak podalam mu go to po jakims czasie placz i dosłownie pisk widac jak go bolalo zrobil kupke i cisza zmieniam pampersa znowu pisk prezenie sie i no dosłownie zielona piana... az sama sie rozplakalam ze strachu chyba zmienie pediatre bo ta to ani na jakies badanie ani nic a ja nie wiem co robic tak mi go szkoda:(

evelinecka - a podajecz zwykły lakcid czy lakcid L (bo ten 2gi jest przeznaczony specjalnie dla maluszków) ja podawalam ten "L" i jedną ampułkę dzieliłam na pół - tzn poł ampułki rano i pół wiecozorem

Evelinecka, jeden z ryżu, drugi z kukurydzy :) Ryżowy może (ale nie musi) powodować zaparcia, po kukurydzianym łatwiej się załatwić.

Evelinecka Kleik ryzowy i kukurydziany kiedyś podawalo się takim maluchom; teraz normy się zmieniły . Ja bym radziła żebyś odciagnela swoje mleko np. 90 ml a w 30 ml wody ciepłej przygotowanej rozrobila lyzke stolowa kleiku ryzowego i dodała to do mleka. Taka mieszanka nakarm dzidziusia; po karmieniu potrzymaj maluch jak najdłużej w pionie. No i ja odstawilabym Lakcid na konto Dicofloru. Lakcid może być zbyt silny; nie rezygnuj z karmienia piersia, dzidzius może ulewac bo boli go brzuszek, może za dużo i szybko zjada. Na spokojnie dasz sobie rade, a co do zmiany lekarza to nie rób tego pochopnie bo niewiadomo na jakiego tracisz. Przeprowadz wywiad z koleżankami na temat pediatrow, napewno maja godnego polecenia.

Ostatnia edycja:
evelinecka - a podajecz zwykły lakcid czy lakcid L (bo ten 2gi jest przeznaczony specjalnie dla maluszków) ja podawalam ten "L" i jedną ampułkę dzieliłam na pół - tzn poł ampułki rano i pół wiecozorem

Wkurzę się... zwykły lakcid a w aptece wyrażnie mowilam Lakcid dla 2,5miesięcznego niemowlaka mowila tak to ten.... no trudno po raz kolejny informacje z internetu bardziej sie przydały niz od samej glupiej lekarki! wrr!! Agata R dzieki tak spróbuje odciagac nie ma problemu u mnie bo mam laktator elektryczny... no wiecej robty ale jak kleik ma pomoc malemu to trzeba sie bedzie meczyc ale po tym juz na pewno do cycka nie powrocimy bo juz mialam takie problemy i ledwo mi sie udalo...

reklama
Kurka wodna, a mój młody od paru dni robi kupkę z dokładką śluzu :(( nie w każdej kupce ale mne to martwi. Poza tym żadnych niepokojących objawów nie ma. Możę to przez te upały albo herbatki??? Ja karmię mm i boję się, że to może przez to mleko. Czy któraś ma podobnie??

Do góry