reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

larvuniu moja Hanka też zaczyna akcję kolka z reguły ok 18 i może tak płakać i się prężyć przez dobrych pare godzin i nawet jak puści bączka czy zrobi kupę to pomaga na krótko i znowu prężonko i krzyk, po ataku zasypia i śpi do rana, z co 1-2h wybudzeniami na cycusia, przez sen też zdarza jej się często prężyć. Rano ok 6 znowu płacz i prężonko przez godzinę, po czym usypia. Dzień z reguły głównie z marudzeniem, prężeniami i wysiłkiem przy każdej kupie i bączku, ale bez mega krzyku - i tak do wieczora i od początku młyn.
Co do probiotyków... debridad jest tylko na receptę (u nas bez efektów), a sama możesz kupić w aptece lakcid- pałeczki kwasu mlekowego- i podawać 1 fiolkę rano i jedną wieczorem (u nas bez efektów). Colinox krople też na recepte to probiotyk+simutikon, teraz znowu bierzemy (wcześniej bez efektów), póki co bez zmian.
Czopki viburcol są na uspokojenie, rozluźnienie i przy okazji wypróżnienie - stosowaliśmy póki co 2 razy i faktycznie się uspokoiła, nie wiem czy to czopki czy przypadek noszenie+zmęczenie materiału.
Masaże powinny być regularne 2-3 razy dziennie gdy maluch jest zrelaksowany, nigdy jak go boli brzuszek. O windi słyszałam i czytałam rozpatrując zakup, ale póki co jeszcze poczekam.
Dziś położna poleciła mi Lefax-do dostania tylko za granicą-może spróbujemy, bo chyba już nam się wyczerpał zasób innych środków.
Jestem mentalnie z tobą i Misią i trzymam kciuki żeby pomogło cokolwiek !

mamusia infakolu nie testowałam, natomiast jeśli to z zalecenia lekarza to stosuj spokojnie
aestima spróbuj może właśnie czopków viburcol

reklama
icak ja mam lefax - to też simetikon jest, tak jak i sab simplex. W lefaxie stężenie 41,2 a w sabie 69,19. W PL możesz spróbować bobotic - też ma duże stężenie bo 66,66. Wątpię, żeby lefax wam pomógł

larvunia- u mnie wczoraj było to samo, mała zrobiła tylko jedną kupę po południu ale taką BIG cały dzień była spokojniutka, spała często co godzinkę wstawała i ją karmiłam, nie wiem czy przez to karmienie czy przez jakąś alergię lub zmęczenie mała tak nam sie rozdarła około 18 że uspokajała się tylko jak była na ramieniu u taty, w innej pozycji był ryk, zasnęła ze zmęczenia dopiero ok 10.

Powiedzcie mi czy może to być skutek zjedzenia dzień wczesniej dzemu truskawkowego lub wczoraj muffinki z gorzką czekoladą czy to zaczyna się kolka (nadmienię że wcześniej też czasami marudziła wieczorami ale nie aż tak!! )? Pati leci już 6 tydzień. W sumie w nocy budziłą się co ok 2 godziny a dzisiaj też jest jakaś niespokojna, nóżki podkurcza, troszke popłakuje dopier w wózku ją uspałam niedawno.

Jeszcze nic nie używałam na brzuszek ale jak dzisiaj sie okcja powtorzy to lece do lekarza bo boje sie ze to kolki sie zaczynają :-(

Larvunia...tak jak piszą dziewczyny u Twojej Małej typowe objawy brzuszkowe, koleczki. Zatwardzenie i niemożność zrobienia kupki u takich maluszków nie oznacza, że kupka będzie twarda tak jak u dorosłego. Naszym maluszkom rzeczywiście nie chce się jej "wypchnąć" pomimo tego, że są rzadkie i wodniste.
Moja JUlcia pręży się tak prawie codziennie pomiędzy 5 a 6.30 rano, nie płacze tylko stęka i napina. Brzuszek ma twardy. Bardzo pomaga jej kilkuminutowy masaż, zaraz idą bączki i za chwilę kupka i Mała idzie dalej spać :-).
Wcześniej stosowałam Sab Simplex ale mi się skończył więc stosuje Esputicon i widzę, że pomaga :-)
Ivona...u dzidzi karmionej piersią może występować kupka nawet raz na 5,6 dni i jest to całkiem normalne, tak robił mój Damian jak był malutki. Natomiast jeśli Malutka się prężyła i miała twardy brzuszek to może rzeczywiście przez czekoladę, bo truskawki to raczej wysypkę by powodowały.

Ostatnia edycja:
mrsmoon wczoraj poszperałam i doczytałam o tym lefaxie, więc chyba nie kupie bo właśnie słabsze stężenie od SS a SS nie pomógł i mam go w dodatku 4 butelki
ivonka właśnie jak wspomniały dziewczyny wygląda to na akcje po jedzonku twoim, zwłaszcza jak piszesz że już jest całe szczęście lepiej :-)
larvunia jak tam sytuacja dziś u ciebie wygląda, dajecie radę?

dziewczyny dzieki!
podalam dzis wieczorem infacol.... i puki co pierdzi po nim niemilosciernie :sorry2: troche steka jeszcze mi.. ale moze cycka szuka... nie wiem, pierdzi w kazdym razie :sorry2:
Zobaczymy jutro niechce puki co sie cieszyc na zapas ze trafilam z lekiem :sorry2:
no i koktorka dzis mi powiedziala ze priobiotyki moge podawac :tak:

mój mały też sie tak wyginał póki co zakupiłam za zgodą lekarki gripe water i viburcol i mam jakby co jeszcze nie stosowałam.
Dziś był spokój ale ja daje mu herbatkę koperkową i bączki idą a i dzis leżał duuużo na brzuszku i chyba pomogło

reklama
moja w dzien czesto spi na brzuszku, ma to po mnie bo ja przed ciaza tez na brzuchu spalam ;p Teraz juz nie spie, bo z cyckow mi leci jak sie na nie poloze ;-)
Potrafi i 3 godz spac na brzuszku, tylko glowke jej przekrecam co by nie zdretwiala ;-)

Do góry