reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

raport medyczny- czyli nasze pociechy u lekarza

z tą różnicą wieku to tez od dzieci zależy - między mną i moim bratem jest 5 lat różnicy - jak byliśmy młodsi - w sensie brat niemowlak ja sześciolatka to super opiekowałam sie młodszym braciszkiem, bawiłam się z nim - z opowieści mamy to wiem oczywiście - w każdym bądź razie nie odtrącałam go ;-) dopiero jak miałam okres buntu - koniec podstawówki to brat mi przeszkadzał, a jak na studia poszłam to znów kontakt mamy superowy :tak:
moja kuzynka ma dzieciaki i między nimi jest też 5 lat różnicy - starszy brat zawsze bawi się młodsza siostrą, mała uczy się od niego sporo rzeczy - jest ok ;-)
więc niekoniecznie różnica wieku ma znaczenie w relacjach między rodzeństwem ;-)

reklama
mamjakty boso ale nie po równych powierzchniach... na gładkich w butach -kazdy ortopeda ci to powie

Doświadczenia jeszcze nie mam, ale Paweł Zawitkowski w książce "Co nieco o rozwoju dziecka " napisał żeby dzieci chodziły jak najczęściej na bosaka, ponieważ stopa się najlepiej rozwija, doskonali swoją funkcje podporową i równoważną w bezpośrednim kontakcie z podłożem. Nawet w miesięcznikach typu "Twoje dziecko" zachęcają do tego aby dzieci buszowały boso po piasku, trawie itd. Potrzebny oczywiście bezpieczny teren i warunki pogodowe. W ogóle Zawitkowski zaleca różne podłoża i żeby nie bać sie twardej podłogi, bo z pewnościa stopa nie deformuje sie, a mięśnie oraz stawy stopy muszą i mogą wówczas bardzo precyzyjnie pracować.

Z butków poleca właśnie sandałki z 3 pasków skóry i sprężystej podeszwy (jak trekingowe dla dorosłych) . Sandałki takie są dobre dla przedszkolaka albo właśnie dla malucha jako kapcie np zimą. Odradza wszelkie kapcie- papcie filcowe czy z materiału.

a masz Madziu przetestowane tenisówki ? bo również je poleca , minus tylko za "pielęgnowanie" brzydkich zapachów, poza tym one są sznurowane

Kupinosia nie orientuję sie poniewaz my nie uzywamy wcale- noghi sie poca bo sa na gumie.. na rzepy tez mizna znalezc- Jula ma takie tylko na tance..bo baletek jeszcze sie nie dorobiła

Jak wygląda u was sprawa z alergiami??? została stwierdzona przez alergologa??? Mojej Olci ostatnio często coś dokucza i ma rumień na nóżkach na buzi. Jeżeli chodzi o jedzenie to nawet jak dostawała takie jałowe dania (ryż+marchew+mięso drobiowe lub inne) to rumień nie schodził. Zaczynam się zastanawiać czy to nie od kurzu :-(

U mnie w przedszkolu mamy dziecko, który od kurzu dostaje takich wsypek, że aż żal. KAsiu a nie pamiętam na jakim mleczku jest Olcia? My na Bebilonie Pepti i wszelkie pokarmy bezmleczne i trochę masła nawet:tak:wchodzą bez problemu....

Jacek na zinacie(antybiotyk)zaraził się ode mnie i choć to wirusówka, to pediatra w ramach profilaktyki(żeby do powikłań nie doszło)dał antybiotyk.:-(Njagorszy był poniedziałek nie mogłam zbić JAckowi gorączki, stanęło na 38, 6 i po paracetamolu ani stopnia w dół, tylko nie rosła bardziej...wczoraj wyglądało jużnieźle a od nocy na nowo kaszel i katar:-(

reklama
Do góry