reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pytanie o gondolę

darianna1

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny.
Jako, że nie jestem doświadczona w temacie to proszę Was o poradę.
Dzieciątko ma przyjść na świat 30.05, więc już ciepłą porą. Jest trochę czasu jeszcze, ale babcia już wybiera wózek i musi znać odpowiedź na poniższe :D
Czy gondola jest niezbędna? Czy ktoś się spotkał z taką wkładką do spacerówki i wie czy można ją zastosować zamiast gondoli?
Producent podaje, że nadaje się od urodzenia, ale mam wątpliwości co do pozycji dla takiego maleństwa.
Proszę o porady i Wasze doświadczenia.
Pozdrawiam

reklama
Cześć dziewczyny.
Jako, że nie jestem doświadczona w temacie to proszę Was o poradę.
Dzieciątko ma przyjść na świat 30.05, więc już ciepłą porą. Jest trochę czasu jeszcze, ale babcia już wybiera wózek i musi znać odpowiedź na poniższe :D
Czy gondola jest niezbędna? Czy ktoś się spotkał z taką wkładką do spacerówki i wie czy można ją zastosować zamiast gondoli?
Producent podaje, że nadaje się od urodzenia, ale mam wątpliwości co do pozycji dla takiego maleństwa.
Proszę o porady i Wasze doświadczenia.
Pozdrawiam

To zależy gdzie mieszkasz :) w Polsce nie. W stanach tak.

Natomiast thule (to generalnie super wózek) ma też normalną gondolę :)

Zrzut ekranu 2024-10-22 100942.jpg

"w Polsce nie. W stanach tak." to opowiedz na to czy gondola jest obowiązkowa? :)
wiem, że ma, jednak dziadkowie przekalkulowali :D że gondole kupuje się na tak krótko, że może dałoby się to obejść taką wkładką i przyoszczędzić na coś innego :)

"w Polsce nie. W stanach tak." to opowiedz na to czy gondola jest obowiązkowa? :)
wiem, że ma, jednak dziadkowie przekalkulowali :D że gondole kupuje się na tak krótko, że może dałoby się to obejść taką wkładką i przyoszczędzić na coś innego :)

Chodzi o to, że zależy co uważasz. Ja jestem madka na 100% co się internetu naczytała :) czyli moje dzieci jeżdżą w porządniej gondoli bardzo długo - nawet 10 miesięcy. Każde z moich dzieci jest noszone w odpowiedni sposób, przewożone itd. w odpowiedni sposób.

Natomiast np. właśnie w USA ludzie się kompletnie nie przejmują i tam praktycznie nikt nie wozi w gondoli - albo w foteliku samochodowym co też jest złe, albo w takich wkładkach, miękkich gondolach.

Gdybym miała mało kasy pewnie kupiłabym miękką gondolę - szczególnie, że używam wózka rzadko, bo moje dziecko nie chce tak jeździć, prawie nie wychodzę z nim na spacery. Gdyby nie to, że musi czasem wyjść z domu to pewnie w gondoli/foteliku było by 5 razy przez 10 miesięcy

I z tym krótko też bym polemizowała - bo właśnie nie powinnaś przesadzać tam dziecka, które samodzielnie nie siada (nie że posadzone siedzi) np. mój 10 miesięczny syn tego nie robi, jego siostra na tym etapie też nie. Owszem są dzieci, które same siadają już na 5-6 miesięcy, ale nie wiesz jakie będzie Twoje dziecko. Poza tym, no właśnie maj to trochę pech po tym kątem bo zamiast rozbierać dziecko będziesz ubierać więc nie dość, że dziecko będzie rosło to będziesz musiała zabierać tam miejsce na zimę kombinezonem, śpiworkiem itd.

Także gdybym miała mieć 4 dziecko, urodzone wiosna/latem na pewno skupiłabym się na jak największej i obszernej gondoli bo zakładałabym że zimę 2025/2026 nadal będzie w niej jeździć tym bardziej, że tam też cieplej

Trochę nie czaję, o co ludziom chodzi z tymi gondolami :D Jednak minimum te pół roku dziecko będzie w niej jeździć, a nigdy nie wiemy, jaki bobas się nam trafi - nas np. na początku wózek mocno ratował, bo to było jedyne miejsce, w którym mój synek pospał trochę dłużej. Ja kupiłam jeden wózek i mamy go do teraz. Po prostu zwracałam uwagę na to, żeby to była dobra spacerówka. Wybrałam cybex balios s lux i do tej pory nie mogę powiedzieć złego słowa na ten wózek, a używamy go już ponad 2 lata. Gondolę do niego można dokupić używaną za jakieś 400 zł. Przecież to nie tak, że jak dziecko przechodzi na spacerówkę to trzeba kupować nowy wózek...

reklama
Do góry