reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

Tabela snu
noworodek 20 h snu na dobę
3 miesiące przesypia całą noc
6 miesięcy 16 g snu / dobę ( 2 - 3 drzemki w ciągu dnia)
9 miesięcy przerywany sen nocny - ząbkowanie
12 miesięcy 14- 16 h snu / dobę ( 1- 2 drzemki dzienne)

reklama
Abryz a skad ta tabela? Nie zgadzam sie, że 3 miesieczne dzidzie "na piersi" przesypiają całą noc, chyba tylko wyjątki - jak mój wspanialy zięć :) ;)

Ja juz nie wierze w nic co pisza. W roznych zrodlach mozna znalezc zupelnie sprzeczne informacje. Poza tym w okreslonych latach sa okreslone mody - tak jak teraz ta z kamieniem piersia. Nawet nie wiecie jak jest mi przykro i chce mi sie plakac jak widze zdjecia babeczek karmiacych piersia, jak nie moge znalezc rozbudowanych informacji na temat mleka poczatkowego, na temat karmienia sztucznego dziecka przed 4 miesiacem - to przykre. A przeciez kiedys mowiono, ze modyfikowane sa lepsze niz piers. Teraz mowia ze piers lepsza niz modyfikowane. Kiedys nie kazano brac dzieci na rece. Teraz każą to robic gdy tylko dziecko sie tego domaga. Wszystko to wielki bull shit - kazde dziecko jest inne i trzeba znalezc swoj zloty srodek.

No właśnie i dlatego ja sobie czytam, a i tak robię po swojemu. Patrząc na moją siostrę i Jej synka, to "działamy" wobec naszych dzieci zupełnie inaczej. Choć nie bardzo pamiętam, ale mogę się założyć, że i z Piotrkiem postępowałam inaczej. A gdyby można było tak książkowo, to miałybyśmy dzieci ustawione jak w zegarku, tylko by jadły i spały :-)

Zgadzam sie, każde dziecko jest inne i to jak sie nim zajmujemy w dużej cześci zalezy od jego charakteru i upodobań :)

no to widać, ze mój przechodzi okres buntu i nie chce się zaszufladkować do jakiś głupich tabelek ;D

abryz - mam pytanie odnośnie ząbkowania - mój ma tą falbankę na dziąsłach ( a więc nie powinien ząbkować) , ale od góry ma takie leko podpuchnięte dziąsła - czy to może być ząbkowanie - czy tylko zwidy???

Może to już. Na tej stronie http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2806834.html piszą tak:

Zwykle najpierw dają o sobie znać dolne jedynki, choć mogą to być też dwójki lub górne jedynki. Pierwsze objawy ząbkowania można często zauważyć już w trzecim, czwartym miesiącu (u niektórych niemowląt - nawet w drugim). Maluch zaczyna się obficie ślinić i wkładać paluszki do buzi. Swędzą go dziąsła. Jeśli zajrzysz mu do buzi, zobaczysz, że są zaczerwienione i rozpulchnione. Stan ten może trwać kilka tygodni, a nawet miesięcy. Gdy zbliża się finał, dziąsła niekiedy stają się bardzo wrażliwe. Każde dotknięcie sprawia dziecku ból. Dopóki ząbek się nie wyrżnie, maluch jest marudny, płaczliwy, nie chce jeść, często budzi się w nocy, ale cała sprawa może też przebiec niezauważenie. Po prostu któregoś dnia ze zdziwieniem dostrzeżesz w buzi malca twardą białą kreseczkę.

reklama
moja ma chyba pierwsze objawy ząbkowania od jakiegoś czasu, ślini sie na potęgę, pcha rączki do buzi , ale wlasnie nie żeby ssać tylko sobie jeździ po dziąsłach i czasami nagle zaczyna płakać

Do góry