reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

A+T mam taki problem co do gg ze musze wszystko przelozyc ze starego dysku na nowy ! a to troszke potrwa! jak mozesz napisz mi na pw w niedziele np ja w poniedzialek posle ci to priorytetem!!! :)
Co do notatek ja wole robic.bo z czasem zauwazam ze wsumie wszystko pokrywa sie z dniami w godzinach.np standartowo je o 6 rano i idzie spac do 8 potem sie budzi zabawa o 10 jedzenie zabawa i juz po 11 czy kolo 12 chce cherbatke potem odrazu nynki!chodzi o to ze dzien w dzien o podobnych porach rzada drzemek jedzenia itd! wiem ze je dokladnie 20 min spi od 20 do 120 -zalezy ile i jaka zabawa byla.wczesniej tez tego nie prowadzilam ale jakos tak mi lepiej z tym zeszytem:) a no i wiecie ciesze sie bardzo z tego ze nie uzaleznilam ja od smoczka i udalo mi sie nauczyc jej tej jej samodzielnosci:)

reklama
Jak Malutka sie budzi o 8 karmisz ja bawisz sie z nia - nie uzywaj za duzo zabawek aby nie bylo za duzo bodzcow naraz bo ja to rozdrazni.postaraj sie z czasem nauczyc ja samej zasypiac tak ze wlozysz do lozeczka wlaczysz karuzelke i sama niech zasnie.jak potrzebuje smoczka to jej daj.i nie usypiaj jej nigdy jak ona nie chce.nie moze zasnac bo pewnie jeszcze tego nie potrzebuje.a jesli wydaje ci sie ze daje sygnal ze jest spiaca to sie jej dobrze przypatrz nie lec odrazu! chyba ze u ciebie jest tak ze musisz odpowiednio szybko zareagowac bo pozniej dzieciatko jest rozdraznione:( .moja na poczatku jak to wprowadzalam nie potrafila nawet sama polezec 10 min! nie mowiac o tym ze spala po 6-8 godz na dobe.z czasem zaczela robic wlasnie drzemki pierw po 5-10 min i z czasem zaczelo sie to wydluzac!! mysle ze poprostu musisz uzbroic sie w cierpliwosc!i np jak coreczka spi na spacerze to zabieraj ja na niego w trakcie drzemki!:) co do zasniecia to nakarm potem sie pobaw i jak zauwazysz ze juz zaczyna ja cos przynudzac to szybciutko okap i odrazu do lozeczka!ja czasem co prawda karmie ja dopiero przed snem wiec sprobuj i tego! w ksiazce pisano ze mozna.
i wiesz ja przez sen tez czasem mala karmie bo wtedy to juz wogole dlugo spi!
napewno sie uda! musisz byc cierpliwa i wytrwala!!!!!!!
no i ta metoda wiazania kocykiem - co jest tez na tej plycie- napewno by ci pomogla (w ksiazce tez o tym pisano):)

nie czytałam tej ksiązki a płyte z chęcią bym zobaczyła LILITH a gdzie ją dostałas??
Moje dziecko od dawna leci na chemacie ale jakoś sama sobie go wyrobiła i jak zamieszam jej np. bo trzeba do szpitala na badanie albo do lekarza to potam przez cały dzień cięzko sobie z nią poradzic u na nas wyglądo to tak.
wstaje róznie między 7 a 9 dostaje na szybko butle 120 i zaraz po odbiciu nie rozbudzam jej tylko kłade spowrotem do łózeczka i mała śpi następne 4 czy 4.5godz. potem ok 12 dostaje bytle 120mleczka i wtedy kłade na lezaczek na pól godzinki zeby jedzonko sie ułozyło i ona sie uśmiecha gawrzy następnie kłade ją na mate na ok 40min 1 godz i jak widze ze juz jej oczka odpływają( tak jak człowiek na fazie) to układam ją do snu w wózku albo w łózeczku na ok 1godzinke potem ok 15 dostaje 160-180ml soczku z warzyw i pól godzinki na lezaczku i znowu sama zasypia czasem nie zdąze jej przełozyc budzi sie ok 17-18 jedzonko 120mleczka pól godzinki na lezaczku potem ponownie mata o 20 następne 120mleka i do 22 przetrzymuje ją zabawami aby nie usneła o 22 kąpiel ok 23 jedzonko i 23.30 juz sama śpi.

Heksa no to super duzo spi!!!!!!
MOja jak zaczelam wprowadzac plan to bylam szczesliwa jak robila drzemki 10 min! teraz nawet do godziny ale tyle to nie spi! moja to nic tylko sie bawic i bawic!oj pozazdroscic!!!

Co do plyty to chyba dostalam ja u gina albo byla w jakiejs gazecie! tam jest chyba 5 metod uspokajania i sa rewelacyjne!np zawijasz dzieciatko i kladziesz sobie na rece tak na boku i lekko potrzasasz by glowka sie trzesla -delikatnie . odrazu pomaga:):)
Ja jeszcze popytam meza czy nie da sie tego wgrac na komp i mailami poprzesylac!ale to pewnie duzo zajmuje:(

gluszek - wlasnie podobnie jak Lilith radze Ci nie usypiac malej na chama. Musisz popatrzec czy ziewa, czy ma dosyc zabawy (ucieka wzrokiem i glowka od zabawek) i jak jest zmeczona odlozyc do lozeczka - zasnie sama. Wprowadzaj wiele rytualow, przy kladzeniu spac na przyklad zaslaniasz okno, wkladasz do lozeczka, okrywasz kolderka, mowisz "teraz zasypiamy", calujesz i wychodzisz i np jeszcze wychodzac z pokoju mowisz cos w stylu "kolorowych snow" albo "spij smaczniutko" ;) Jesli robisz tak za kazdym razem to mala zakuma, ze jak tak robisz to trzeba spac. I moze nie pozwalaj jej ucinac takiej drzemki na lezaczku tylko jak widzisz, ze robi sie senna to od razu myk do lozeczka. Jeszcze przed spaniem warto chwilke wyciszyc dziecko po zabawie - ja np z moja robie krotka rundke po mieszkaniu. Jak czuje, ze jest juz rozluzniona i wyciszona to bach do lozeczka, krotki rytual i spi. :) Ale powiem Ci, ze mi przy piersi tez bylo ciezko to wprowadzic, bo zawsze jest ta obawa, ze mala jest glodna. U mnie nawet byla, bo mi brakowalo mleczka :( i caly miesterny plan w piz... Ale jesli Twoja sie najada i regularnie je to nie ma z tym problemu.\
heksa - Ty to masz spiocha i aniolka. Moja ma drzemki max 2 h. Najczesciej ok. godzinki, a jak nie spi, to ciagle chce z kims sie bawic. Trzeba co chwile zmieniac zabawki, miejsce lezenia/siedzenia itd.

podziwiam was, że udało wam się wprowadzić ten plan...
ja od 4 dni zapisuję sobie karmienia i drzemki, żeby spróbować znaleźć jakąś prawidłowość... i nie za bardzo mi idzie
są dni, kiedy mała śpi po 2,5-3godziny i rzadziej domaga się jedzenia, innym razem karmienie co 2-2,5 godziny, spania prawie wcale, jedynie drzemki po 45 minut, albo w ogóle cały dzień "na nogach"... juz sama nie wiem, może to od pogody zależy?

a czy w ciągu dnia również odkładacie dziecko do łóżeczka? bo moja córcia w nocy śpi w łóżeczku, właściwie od początku, ale w dzień mam ją zawsze "na oku"

reklama
Do góry