reklama
AGUSIAA: W opisie Twojego fotelika na necie napisane jest że tyłem można wozić dzieci do 10 kg czy to prawda? Nie mam pojecia jak to wygląda w praktyce, a Ignac już waży 10 :-/ I jest duży, jakieś 75 cm, więc nie wiem czy by się zmieścił w ten sposób.
Abryz: Weszłam na stronę Bebe-Confort, ale tam najdłużej mają foteliki do 13kg w których można tyłem do kierunku jazdy przewozić. czy masz taki czy inny jakiś? Bo nie wiem czy mam przeszukiwać całe forum w poszukiwaniu linku znalazłam jakiś elios safe side i creatis - niestety to są wszystko kołyski. Te foteliki bardziej typowe są już wszystkie montowane do przodu a przynajmniej tak jest napisane.
Abryz: Weszłam na stronę Bebe-Confort, ale tam najdłużej mają foteliki do 13kg w których można tyłem do kierunku jazdy przewozić. czy masz taki czy inny jakiś? Bo nie wiem czy mam przeszukiwać całe forum w poszukiwaniu linku znalazłam jakiś elios safe side i creatis - niestety to są wszystko kołyski. Te foteliki bardziej typowe są już wszystkie montowane do przodu a przynajmniej tak jest napisane.
Abryz znalazłam Twój link - tam też jest napisane że dzieci od 9 kg mocować przodem do kierunku jazdy... Nie rozumiem tego :-( No ale skoro tak piszą to pewnie ma to swoje uzasadnienie? Może nóżki się nie mieszczą i wystają już z fotelika? Wtedy w czasie wypadku mogłyby złamać się o siedzenie czy co nie wiem już sama...
Ale kurde WYPASIONY jest ten fotelik tylko cena też wypasiona....
Widzę że się już tak łatwo nie wykpię 5 stówkami jak przy kołysce
No bo słuchajcie - jakiś musi być powód że wsyzscy producenci fotelików samochodowych mają propozycje dla dzieci od 9 kg właśnie przodem do kierunku jazdy - przecież oni nie są debilami i musi być jakieś wytłumaczenie.
Żenada... Trzeba będzie sypnąć groszem na ten fotelik :-/
Przejadę się do sklepu może będize jakiśkompetentny sprzedawca który wyjaśnie mi paradoks sadzania dzieci >9kg czy tam 13kg przodem do kierunku jazdy
Aga
Ale kurde WYPASIONY jest ten fotelik tylko cena też wypasiona....
Widzę że się już tak łatwo nie wykpię 5 stówkami jak przy kołysce
No bo słuchajcie - jakiś musi być powód że wsyzscy producenci fotelików samochodowych mają propozycje dla dzieci od 9 kg właśnie przodem do kierunku jazdy - przecież oni nie są debilami i musi być jakieś wytłumaczenie.
Żenada... Trzeba będzie sypnąć groszem na ten fotelik :-/
Przejadę się do sklepu może będize jakiśkompetentny sprzedawca który wyjaśnie mi paradoks sadzania dzieci >9kg czy tam 13kg przodem do kierunku jazdy
Aga
No więc postanowiłam udać się po rozum do internetu Oto co znalazłam
American Academy of Pediatrics ma takie zalecenia co do rozważanego przez nas problemu:
Wszystkie dzieci powinny jeździć tyłem do kierunku jazdy do ukończenia przez nie 1 roku zycia i osiągnięcia wagi 20 funtów (nie pytajcie ile to jest ). To znaczy że jeśli dziecko osiągnęło wagę 20 funtów przed ukończeniem 1 roku zycia powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy aż ten 1 rok życia ukończy. Są dwa typy fotelików w których można przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy: dla niemowląt oraz odwracane (takie jak ma m.in. abryz)
Dalej są informacje praktyczne na temat tych fotelików. Szkoda że napisali że te odwracalne od 0 są dobre dla większych (rozmiarowo) dzieci...Ciekawe kto wie że będize miał większe dizecko zaraz poporodzie kiedytrzeba ten fotelik kupić (lub przed porodem ) Ignac ważył 3300...
Szkoda że nie wiedziałam o tym wcześniej w ogóle nie kupowałabym kołyski tylko fotelik od 0...
Wyraźnie piszą że jeśli dziecko osiągnie za dużą wagę by jeździć w kołysce przed 1 rokiem życia należy używać fotelika odwracalnego tyłem do kierunku jazdy.
A tu link:
AAP - Car Safety Seats: A Guide for Families - 2006
Patrzyłam na top teny ale niestety na amerykańskich są takie firmy których na oczy nie widziałam, a europejskich już nie chce mi się szukać - czas spać!
Agnieszka
American Academy of Pediatrics ma takie zalecenia co do rozważanego przez nas problemu:
Wszystkie dzieci powinny jeździć tyłem do kierunku jazdy do ukończenia przez nie 1 roku zycia i osiągnięcia wagi 20 funtów (nie pytajcie ile to jest ). To znaczy że jeśli dziecko osiągnęło wagę 20 funtów przed ukończeniem 1 roku zycia powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy aż ten 1 rok życia ukończy. Są dwa typy fotelików w których można przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy: dla niemowląt oraz odwracane (takie jak ma m.in. abryz)
Dalej są informacje praktyczne na temat tych fotelików. Szkoda że napisali że te odwracalne od 0 są dobre dla większych (rozmiarowo) dzieci...Ciekawe kto wie że będize miał większe dizecko zaraz poporodzie kiedytrzeba ten fotelik kupić (lub przed porodem ) Ignac ważył 3300...
Szkoda że nie wiedziałam o tym wcześniej w ogóle nie kupowałabym kołyski tylko fotelik od 0...
Wyraźnie piszą że jeśli dziecko osiągnie za dużą wagę by jeździć w kołysce przed 1 rokiem życia należy używać fotelika odwracalnego tyłem do kierunku jazdy.
A tu link:
AAP - Car Safety Seats: A Guide for Families - 2006
Patrzyłam na top teny ale niestety na amerykańskich są takie firmy których na oczy nie widziałam, a europejskich już nie chce mi się szukać - czas spać!
Agnieszka
Tyle, ze Bebe Confort Iseos i inne tego typu foteliki które są od 0 do 18 kg i można je montować tyłem do kierunku jazdy są dużo mnijesze od fotelików typu 9-18. Ja akurat wsadzałam małą do wszystkich fotelików i mam wrazenie że za pare miesięcy ona mi wyrośnie z nich. Dlatego zdecydowałam się na taki montowany przodem do kierunku jazdy, bo jest głębszy i dziecko siedzi w nim głębiej. Dodatkowo statystki mówią, ze większość zderzeń to zderzenia boczne, dlatego najważniejsze są boczne wsparcia główki. Mi sie wydaje że fotlik zamontowany przodem bardziej stabilnie sie trztma fotela choc wiadomo ze bezpieczniejsza dla dziecko jest pozycja tyłęk do kiedynku jazdy bo przy zderzeniu przednim impet uderzenia przejmuje fotelik a nie głowa. Od 9 kg można przewozic dziecko przodem i nie wiem jest ważny (tak mi powiedzieli) tylko waga własnie bo to ona decydyje o wielkoscie dziecka. Myśle że 9 kg roczne dziecko jest tak samo narazane jak 9 kg półroczne. A nawet bardziej bo jest chudsze i wyższe przecież
I@nka
Mama majowa'06 Entuzjast(k)a
A my bedziemy kupowlai taki fotelik
eBay: Evenflo Generations Booster Seat - Anderson Gray (item 160060659378 end time Dec-13-06 19:48:49 PST)
on jest od 9kg do 50 kg wiec do konca jazdy dziecka w foteliku mysle ze jest ok bo ma pięciopunktowe pasy tak jak w obecnym foteliku i młody jak bedzie zaczynał w nim jazde to bedzie dobrze zapiety. Foteliki ktore ogladąłam w sklepach sa zazwyczaj do 18 kg i kurcze maja strzszie mało pasow. Myśłe ze ten bedzie ok
eBay: Evenflo Generations Booster Seat - Anderson Gray (item 160060659378 end time Dec-13-06 19:48:49 PST)
on jest od 9kg do 50 kg wiec do konca jazdy dziecka w foteliku mysle ze jest ok bo ma pięciopunktowe pasy tak jak w obecnym foteliku i młody jak bedzie zaczynał w nim jazde to bedzie dobrze zapiety. Foteliki ktore ogladąłam w sklepach sa zazwyczaj do 18 kg i kurcze maja strzszie mało pasow. Myśłe ze ten bedzie ok
reklama
kasiaczek82
Majowa Mama 2006
nas maly tylko 4 miesiace jezdzil w kapsule bo szybko wysrosl, teraz ma mega fotel i jest zamontowany tyle i jeszcze dluuugo nie mamy zamiaru go odwrocic
tak wygodniej nam sie gada takze;-)
tak wygodniej nam sie gada takze;-)
Podziel się: