reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pytania o opieke nad dzidzia?

Heksa, ona wpierdziela tyle a bardzo mało przybiera, zobaczymy jak bedzie teraz :no: bo ostatnio przez 2 miesiące przybrała tylko 500 g i jej waga 6890 . Może ma taką przemianę materii po tacie :eek:

Angie :-D :-D :-D

reklama
czarownica,a po co solisz?ja nie solę,zeby nie psuc jej od razu smaku...popsuje jak zacznie jeśc z nami:)a smak mam dzięki dodatkowi masła kupuję takie dla dzieci ze zwiększoną ilością wapnia i dodaję odrobinę i wcale nie je:)))nie gotuję już na mięsku,tylko osobno,bo miała wysypkę,ale wszędzie jest,ze od 7 miecha można,dodaję różnewarzywka i mix taki dostaje,ale nie lubi buraka i kartofli:) aha...a ten kisiel-budyń to łykała normalnie:)choc zjadla ino polowe

Od 6 miesiącaNiemowlę karmione naturalnie od czasu do czasu może dostać kilka łyżeczek papki jarzynowej z mięsem. Dziecku karmionemu butelką wprowadź zupkę jarzynową z osobno gotowanym mięsem (2 łyżeczki). Najlepsza będzie pierś indyka lub kurczaka bez skórki, a dla małego alergika - królik lub jagnięcina. Na początek podawaj najwyżej łyżeczkę mięsa, stopniowo zwiększając ilość do łyżki na talerz zupy. Mięso trzeba ugotować osobno, posiekać lub przetrzeć. Wywar z mięsa bardziej uczula, więc należy wprowadzić go później. Na podwieczorek - sok przecierowy lub mus owocowy.

6 miesiącKarmione piersią. Nadal wystarcza wyłącznie mleko z piersi. W wyjątkowych sytuacjach (np. gdy jesteś w pracy) można podawać posiłki uzupełniające tak jak dla dziecka karmionego butelką – papkę jarzynową, potem z dodatkiem mięsa. Karmione butelką. Czas wprowadzić papkę jarzynową (180 g) z osobno gotowanym mięsem (2 łyżeczki). Dodawaj do niej dynię, pora, a pod koniec tego miesiąca – kalafiora, zielony groszek, brokuły, fasolkę szparagową, buraczki. Na podwieczorek – sok przecierowy lub mus owocowy bądź warzywny – 140 g. To ważne! Kupuj chude mięso z indyka, kurczaka, królika oraz cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę. Dla alergika najlepszy jest królik i jagnięcina. Wywar z mięsa bardziej uczula niż samo mięso, więc wprowadź go później. Z owoców wybieraj maliny, brzoskwinie, morele, gruszki, winogrona – świeże, przetarte przez sitko lub musy i soki ze słoiczków.

Glusyku ja jej dalam truskawki ja skoncyzla 4 miesiace i sprawdyalam pryey 7 dni! na nie niema o dyiwo ucyulenia.
Moja Judi wazyla 7100 jak miala 6 miechow a je:
rano 240 ml kaszki potem: deser owocowy 150-190 ml obiadek 150-190 ml kisiel 150-250 ml mleko 210 ml i mleko z odrobina kaszki 210 ml.+ sok do 250-300 ml (ale nie codziennie).

Od 7 miesiaca robis ie na wywarze.Mojej nic po tym niema.I ja bardzo lubie jej rozne rzeczy gotowac i eksperymentowac:) tzn nie ze na niej tylko z laczeniem skladnikow.wsumie nic nowego nadal nie dostaje .dodalam tylko brokul i jutro kalafior:) ciagle je wszystko to samo!A i dzis dalam budyniek baaardzo smakowal!!!

Ewe a co to za przekladaniec?

Boze moja je tylko 150 kaszki i więcej nie ma szans.
1. Kaszka z owocami leśnymi 150ml
2. Owoce słoiczek 130g
3. Mleko z kleikiem 100ml owocki z jogurem itp.
4. Zupka ok. 190 g
5. Kaszka np. bananowa lub malinowa 150ml
Międzyczasie soczek lub herbatka
A w nocy 23, 2, 5 próbowałam oszukiwać herbatką na razie bez szans, krzyktaki że sie chcemy z mężem na zakrętach pozabijać.

reklama
głuszek wszędzie jest,ze rosołek w 8 miechu chyba albo w 7 sztuczne dzieci,ale mówię,ze moja ma uczulenie
przekladaniec to chyba to,co było w poradniku nutricii mleczna kaszka z kleiku chyba ryżowego przekładana z musem owocowym
i kurde ten kisiel-budyń wpier... malo łyżeczki nie zjadła,a potem tak rzygała,że 4 razy ją przebierałam i wyro musiałąm rozbierac,takze na razie sobie podaruję:)

Do góry