reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

Dzieki Ciateczko-niezastąpiona jestes kobieto :-)
Orzechowy dlatego ze J. bardzo lubi do tej pory wspomina ze u jakiesj cioci ok 10 lat temu:-D:-D:-D sam zjadł pół tortu orzechowego ;-);-)
Dzieki za przepis bede cos montowac niedługo ale widze ze bez wyprawy do PL sklepu sie nie obejdzie.
Wiecie angloe dziwni ludzie bo nawet drożdzy nie maja w sklepach :-D:-D:-D Przynajmniej nie widziałam nigdy i w mojej dzelnicy nia ma :p
 
reklama
powiadasz dziwni ludzie :-D:-D ale chyba takie suche w torebka maja i z takich tez podobno ciasto drozdzowe wychodzi ale sama nie probowalam wiec nie wiem

ale chyba macie tam lepsza smietane kremowke czyli wszystko 30% i powyzej:-)

moze ten krem z capuccino w proszku bedzie dobry ja robilam kiedys do innego ciasta takiego oryginalnego i pychota ale musi byc koniecznie orzechowe capuccino
 
biszkopt

5 duzych jaj
1szkl cukru
1szkl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1lyzka octu


cale jaja ubic z cukrem do bialosci dodac ocet i miksrem wymieszac, dodac make z proszkiem i mikserem delikatnie ale szybko wymieszac

tortownice wysmarowac margaryna ale niezbyt duzo, wlac ciasto i do piekarnika
piec w 180stop C, cos kolo 40-50min ale nie wiem dokladnie bo ja to widze na oko kiedy gotowy

najpierw wlaczam piekarnik na 180stop C a nastepnie biore sie za robienie ciasta:-):-) takze pozniej mam juz troche nagrzany piekarni

jak chcesz miec brazowy biszkopt to odsypujesz 2 lyzki maki i daje 2 lyzki kakao takie zwyklego ciemnego
 
zrób kurczaka na butelce chyba ze chcesz wyjąc z niego kosci i zrobic faszerowanego

Kurczak na butelce opcja nr 1

Bierzesz kurczka całego myjesz czyscisz dokładnie przyprawiasz wg uznania ja najczesciej uzywam czosnku , delikatu czrwonego do mies ,pieprz ,vegeta,zioła i wkładam na noc do lodówy
Otwierasz butelke browara odpijasz zeby zostało 3/4 haha sadzasz na niej kurczaka i wkładasz do nagrzanego piekarnika.Nie pytaj jaka temp. i ile sie piecze bo ja zawsze na oko wiem kiedy wyjąc albo po zapachu ale mysle ze tak godzinke to spokojnie
Kurczaczek jes mieciutki i chrupiący
Opcja nr 2 to zamiast piwa w butli jest woda
 
Ostatnia edycja:
Fajny tez pieczony w rekawie .Przyprawiam tak samo wkładam kurczę do rekawa czasem razem z nim dodaje por, marchewke ,brukselke ,kalafior i ziemniaki i pieke wszystko razem pycha.

Niestety nie moge wklejac linków bo mam wirusy w kompie i na stronach prawy klik mi nie działa
 
Katgen wklejam ten przepis na sernik co chcialas ;-)

1 margaryna, 6 zoltek, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy. To wszystko utrzec. Pozniej stopniowo dodawac sprasowany ser twarogowy (1kg ale nie taki z wiaderka tylko ten w kostkach) i 2 ugotowane ziemniaki.Dodac garsc kaszy mannej, 1 budyn smietankowy, bakalie ( nie polecam rodzynek bo puszczaja wode i robi sie taki wodnisty, najlepsze sa orzechy, migdaly itp) i ubita piane. wszystko wymieszac i piec. Nie wiem jak dlugo ja to robie na oko, jak wierzch bedzie brazowy to mozna wylaczyc piekarnik i zostawic go tam jeszcze ale otwarty bo sie zaparzy sernik.
 
Chinska zupa

1.5 litra bulionu (oczywiscie z kostki moze byc :))
30 dkg miecha ( ja daje schab, albo szynke czy lopatke bo zawsze mam ale kurczak tez jest ok jesli ktos woli)
pol glowki kapusty pekinskiej
grzybki mun ( boczniaki tez daja rade)
kielki (ja mam mieszanke chinska fasola mung, soczewica, soja itp generalnie te grubsze kielki)
pedy bambusa jak ktos ma ale nie musza byc
marchewka
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki maki ziemniaczanej
imbir w proszku ( bo raczej swiezego nie posiadamy w domu:p )

mieso pokroic w cieniusienkie plasterki ( tak ze beda przeswitywac) i zrobic paski kolo 3-4 cm .wrzucic do miski i wymieszac z tymi 2 lyzkami maki ziemniaczanejusmazyc na oleju i wrzucic do bulionu,.
Grzyby namoczyc , posiekac i tez wrzucic do garnka.marchewke w paseczki podsmazyc z 2 minuty na tym samym tluszczu co mieso i do garnka.na koniec dodac kielki i bambusa i poszatkowana kapuche, dodac sos sojowy i z pol lyzeczki imbiru(mozna wiecej jesli ktos lubi ostrzejsze).jak marchewka bedzie dosc miekka a grzyby zjadliwe (tak po 20 minutach)mozna jesc.doprawic po swojemu jak ktos chce tyle ze nie polecam vegety do tego bo nie bardzo tu jakos pasuje.
aha mozna to jesc z makaronem sojowym albo ryzowym ale ja to jem bez niczego bo tam jest dosc skladnikow i ten makaron to tylko mi przeszkadza:p
 
marzenka to przepis na kruche mam nadzieje ze wyjdzie choc sama bardzo rzadko robie takie ciasta moze raz na rok


składniki na ciasto:
  • 500g mąki
  • 4 zółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 2 łyżki śmietany
składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki, jak ma byc z owocami to nieraz podpiekam spod zeby nie bylo zakalcowate ale to juz wedlog uznania kazdy robi
 
reklama
Do góry